Most important Haryana GK questions | All hssc exams

Most Important HARYANA GENERAL KNOWLEDGE PRACTICE TEST QUESTIONS For HSSC Exams

HARYANA GK QUESTIONS AND ANSWERS

Q1.Which district in Haryana is Largest by area?

a)Rohtak  b)Rewari  c)Hisar  d)Bhiwani     Ans:Ans:D

Q2.In Which year Haryana became a state?

a)1967  b)1966  c)1963  d)1962   Ans:B

Q3.Second Battle of Panipat was fought in which year ?

a)1526  b)1549  c)1556  d)1547   Ans:C

Q4.Treaty of Surji Anjangaon was signed in which year ?

a)1813  b)1803  c)1826  d)1819   Ans:B

Q5.Who among the following is founder of Hisar district ?

a)Firozshah Tughlaq  b)Babur  c)Aurangazeb  d)Ibrahim Lodi   Ans:A

Q6.Faridabad district was carved out from which district and in which year ?

a)Rohtak,1979  b)Gurgaon ,1979  c)Karnal,1977  d)Yamuna nagar,1974   Ans:B

Q7.Pnachkula district was formed in which year ?

a)1995  b)1989  c)1992  d)1999   Ans:A

Q8.In 1967 Jind Tahsil was bifurcated in to how many tahsils ?

a)Four  b)Three  c)Five  d)Two   Ans:D ( They are Jind and Safidon..)

Q9.Jhajjar district was formed in which year?

a)1994  b)1997  c)1990  d)1993.   Ans:B

Q10.Which City of Haryana is Major Hub for the Information Technology ?

a)Jind  b)Rohtak  c)Gurgaon  d)Panchkula   Ans:C

Q11.Ghaggar river enter Haryana from which district ?

a)Jind  b)Gurgaon  c)Ambala  d)Panchkula   Ans:D

Q12.Which language is Haryana state Second language ?

a)Punjabi  b)Tamil  c)Hindi  d)None of These   Ans:A

Q13.Central Soil Salinity Research Intitute (CSSRI) is located in which of the following city ?

a)Hisar  b)Jhajjar  c)Karnal  d)Nuh   Ans:C

Q14.Central Institute for research on Buffaloes is situated at ?

a)Hisar  b)Bhiwani  c)Panipat d)Sirsa   Ans:A

Q15.National Bureau of Animal Genetic Resources (NBAGR) is situated at ?

a)Faridabad  b)Karnal  c)Ambala d)Gurgaon  Ans:B ( it is first established in Bangalore in 1984. but in 1985 shifted to Haryana.)

Q16.Which of the following announced as 22nd didtrict of Haryana ?

a)Hansi  b)Manesar  c)Dadri  d)None of the above   Ans:C

Q17. In which year Haryana was formed as a separate state(A) 1962 (B) 1966 (C) 1969 (D) 1972   Ans:B

Q18. Which one is recognised as a state tree of Haryana(A) Sal (B) Neem (C) Peepal (D) Deodar   Ans:C

Q19. Total number of districts in Haryana(A) 16 (B) 18 (C) 20 (D) 22   Ans:D

Q20. Which one is the largest district by area wise in Haryana(A) Bhiwani (B) Sirsa (C) Hisar (D) Jind   Ans:A

Q21. Who was the first Chief Minister of Haryana(A) Bhagwat Dayal Sharma (B) Bansi Lal (C) Banarsi Das Gupta (D) Bhajan Lal    Ans:A

Q22. In which year, Haryana becomes the first state to achieve 100% electrification in rural area(A) 1965 (B) 1970 (C) 1978 (D) 1989   Ans:B

Q23. The literacy rate of Haryana according to 2011 census(A) 72.5% (B) 76.6% (C) 78.3% (D) 80.7%   Ans:B

Q24. Which one is the largest city by area wise in Haryana(A) Gurgaon (B) Rohtak (C) Chandigarh (D) Faridabad   Ans:D

Q25. In which year the National Games is scheduled to be held in Haryana for the first time(A) 2016 (B) 2018 (C) 2020 (D) 2022   Ans:D

Q26. The Haryana Formation day is celebrated on(A) 3rd August (B) 15th September (C) 1st November (D) 8th December   Ans:C

Q27. The Indian National Lok Dal was founded by(A) Choudhary Devi Lal (B) Om Prakash Chautala (C) Bansi Lal (D) Bhajan Lal   Ans:A

Q28. The National Dairy Research Institute is located in(A) Ambala (B) Karnal (C) Panipat (D) Hisar   Ans:B

Q29. The Chaudhary Charan Singh Haryana Agricultural University was established in the year(A) 1968 (B) 1970 (C) 1976 (D) 1982   Ans:B

Q30. In which year, Sultanpur Bird Sanctuary became a National Park(A) 1972 (B) 1981 (C) 1987 (D) 1991   Ans:D