Question Answer of RRB General Knowledge: Science questions 2018

Author:

Check RRB General Knowledge: Science questions 2018 for Bank, SSC and Government job exams on e akhabaar

Biology Questions for RRB, Kerala PSC, Fireman EXAMS.

Science questions are very important in Upcoming Railway exams. More will be added soon.

1. Which are the diseases caused by Bacteria ?


Ans: Tuberculosis

Diphtheria

Whooping cough

Cholera

Leprosy(Hansen’s disease)

Tetanus

Plague

Typhoid

Gonorrhoea

Syphilis

2. Which are the diseases caused by Virus ?


Ans: Chickenpox

Mumps

Measles

Poliomyelitis

Rabies

AIDS

3. Which are the diseases caused by Protozoans ?


Answer: Amoebic dysentery

Malaria

African Sleeping Sickness

Kala-azar (Leishmaniasis)

4. Which are the diseases caused by Fungus ?


Answer: Athlete’s foot

Ringworm

5. What is the full form of ELISA?


Answer: Enzyme-linked immunosorbent assay

6. Which disease is known as ‘Grave’s disease‘ ?


Answer: Exophthalmic goitre

# 7. Which virus cause Swine Flu ?


Answer: H1N1

# 8. Which Virus causes Bird Flu ?


Answer: H5N1

# 9. Which Mosquito is the Vector of Malaria ?


Answer: Female Anopheles Mosquito

# 10. Which Mosquito is the Vector of Filaria ?


Answer: Culex Mosquito

# 11. Minamata disease caused by Mercury poisoning

# 12. Itai Itai disease caused by Cadmium poisoning


13. When was the first test tube baby Louise Brown borne ?


Answer: 25 July 1978

 14. Who was the first test tube baby in india?


Answer: Durga(second in world)

14. Which day is observed as World Population Day ?


Answer: July 11 (birth of the 7 billionth baby)

15. Which organ affects Bright’s Disease ?


Answer: Kidney









*Which organ is affected by Tuberculosis?

Answer: Lungs

*What parts of the body are affected by Diphtheria?

Answer: Throat and nose 




*Which organ is affected by Whooping cough?

Answer:  Respiratory tract




*Which organ is affected by Cholera disease?Answer: Intestine 



# Confusing question

*New updates            

Practice India RRB General Knowledge: Science questions 2018 number for exams , Just comment your queries below.