Read MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 2 Forest and Wildlife Resources with Answers

Check MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 2 Forest and Wildlife Resources with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 2 Forest and Wildlife Resources with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 10 Geography with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Forest and Wildlife Resources Class 10 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Forest and Wildlife Resources Class 10 MCQs Questions with Answers

Question 1.

In which of the following tiger reserves have the local communities fought for conservation of the forests?

(a) Manas Tiger Reserve

(b) Periyar Tiger Reserve

(c) Simlipal Bio Reserve

(d) Sariska Tiger Reserve

Answer

Answer: (d) Sariska Tiger Reserve


Question 2.

Forests and wastelands belonging to both private individuals and government are known as:

(a) Sacred groves

(b) Reserved forest

(c) Protected forests

(d) Unclassed forests

Answer

Answer: (d) Unclassed forests


Question 3.

Species that are found in some particular areas, usually isolated by natural or geographical barriers, are known as:

(a) Vulnerable

(b) Endemic

(c) Extinct

(d) Endangered

Answer

Answer: (b) Endemic


Question 4.

Which of the following is an extinct species?

(a) Blue sheep

(b) Asiatic cheetah

(c) Black buck

(d) Asiatic elephant

Answer

Answer: (b) Asiatic cheetah


Question 5.

Which of the following is not one of the reasons for depletion of forests?

(a) Mining

(b) Multi-purpose river valley projects

(c) Grazing

(d) Creation of shelter belts

Answer

Answer: (d) Creation of shelter belts


Question 6.

Which one of the following states has the largest area under permanent forests?

(a) Bihar

(b) Kerala

(c) Madhya Pradesh

(d) Uttar Pradesh

Answer

Answer: (c) Madhya Pradesh


Question 7.

What was the aim of Chipko Movement?

(a) Human rights

(b) Political rights

(c) Agriculture expansion

(d) Forest conservation

Answer

Answer: (d) Forest conservation


Question 8.

Which of the following types of species are known as the extinct species?

(a) Species whose population levels are normal

(b) Whose population has declined

(c) Species with small population

(d) Species which are not found

Answer

Answer: (d) Species which are not found


Question 9.

In which of the following states is Bandhavgarh National Park located?

(a) Gujarat

(b) Assam

(c) Madhya Pradesh

(d) Kerala

Answer

Answer: (c) Madhya Pradesh


Question 10.

Which one of the following belongs to vulnerable species?

(a) Black buck

(b) Crocodile

(c) Indian rhino

(d) Blue sheep

Answer

Answer: (d) Blue sheep


Question 11.

Which of the following is not one of the reasons for depletion of forests?

(a) Mining

(b) Multi-purpose river valley projects

(c) Grazing

(d) Creation of shelter belts

Answer

Answer: (d) Creation of shelter belts


Question 12.

Sariska wildlife sanctuary is located in which state?

(a) Rajasthan

(b) Uttar Pradesh

(c) Gujarat

(d) West Bengal

Answer

Answer: (a) Rajasthan


Question 13.

Sunderban National Park is located in which state?

(a) Assam

(b) West Bengal

(c) Tripura

(d) Gujarat

Answer

Answer: (b) West Bengal


Question 14.

How many species of flora are found in India?

(a) 81000

(b) 47000

(c) 15000

(d) 41000

Answer

Answer: (b) 47000


Question 15.

Which one of the following movements is not associated with the protection of trees?

(a) Chipko Movement

(b) Navdanya Andolan

(c) Project Tiger

(d) Beej Bachao Andolan

Answer

Answer: (c) Project Tiger


Question 16.

The Buxa Tiger Reserve is situated in which of the following states?

(a) Madhaya Pradesh

(b) West Bengal

(c) Gujarat

(d) Orissa

Answer

Answer: (b) West Bengal


Question 17.

Which species of fauna are found in an area separated by natural or geographical barriers?

(a) Rare

(b) Extinct

(c) Vulnerable

(d) Endemic

Answer

Answer: (d) Endemic


Question 18.

When was Asiatic Cheetah declared extinct in India?

(a) in 1958

(b) in 1989

(c) in 1922

(d) in 1952

Answer

Answer: (d) in 1952


Question 19.

Which one of the following is the example of endemic species?

(a) Asiatic elephant

(b) Gangetic dolphin

(c) Mithun

(d) Asiatic Cheetah

Answer

Answer: (c) Mithun


Question 20.

India has nearly …………… percent of total number of species in the world

(a) 5

(b) 10

(c) 8

(d) 2

Answer

Answer: (c) 8


Question 21.

Which of the following two factors are majorly responsible for depletion of forest resources?

(a) Mining of fuel-wood collection

(b) Mining and grazing

(c) Flood and Grazing

(d) Grazing and fuel-wood collection

Answer

Answer: (d) Grazing and fuel-wood collection


Question 22.

Which one of the following is not considered a sacred tree in India?

(a) Peepal

(b) Neem

(c) Banyan

(d) Mango

Answer

Answer: (b) Neem


Question 23.

What percentage of the total number of species discovered in the world are found in India?

(a) Three percent

(b) Eight percent

(c) Fifteen percent

(d) Thirty percent

Answer

Answer: (b) Eight percent


Question 24.

Which of the following birds do not fall in the category of ‘critical’ species?

(a) Pink-headed duck

(b) Peacock

(c) Mountain quail

(d) Forest-spotted owl

Answer

Answer: (b) Peacock


Question 25.

Which of the following plays a key role in the ecological system?

(a) Rocks

(b) Roads

(c) Forests

(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Forests


Question 26.

Biodiversity is very important for which of the following creatures?

(a) Plants

(b) Earthworms

(c) Humans

(d) Aliens

Answer

Answer: (c) Humans


Question 27.

What percentage of India’s wild flora and mammals are on the threatened list?

(a) 10 percent of recorded wild flora and 20 percent of mammals

(b) 20 percent of recorded wild flora and 10 percent of mammals

(c) 10 percent of cultivated species of flora and 20 percent animals

(d) None of the above.

Answer

Answer: (a) 10 percent of recorded wild flora and 20 percent of mammals


Question 28.

The black buck belongs to which of the following categories of fauna?

(a) Extinct species

(b) Rare species

(c) Endemic species

(d) Endangered species

Answer

Answer: (d) Endangered species


Question 29.

Of the estimated 47,000 plant species found in India, about 15,000 flowering species belong to which category?

(a) Endangered species

(b) Extinct species

(c) Endemic species

(d) Vulnerable species

Answer

Answer: (c) Endemic species


Question 30.

Which one among the following are not a part of the complex web of ecological system?

(a) Plants

(b) Animals

(c) Computers

(d) Humans

Answer

Answer: (c) Computers


Question 31.

Determination of the different categories of existing plant and animal species are based on which of the following agencies?

(a) The State Forest Department

(b) International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN).

(c) Forest Survey of India

(d) Earth Summit

Answer

Answer: (b) International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN).


Question 32.

Which of the following species of animals is a rare species?

(a) Wild Asiatic buffalo

(b) Gangetic dolphin

(c) Indian rhino

(d) Black buck

Answer

Answer: (a) Wild Asiatic buffalo


Question 33.

Which of the following is a species of grass categorised as a ‘critical’ species among the threatened list of flora and fauna?

(a) Madhuca insigins

(b) Tamarindus indica

(c) Hubbardia heptaneuron

(d) Mangifera indica

Answer

Answer: (c) Hubbardia heptaneuron


Question 34.

The Gangetic dolphin belongs to which of the following categories of fauna?

(a) Endangered species

(b) Vulnerable species

(c) Rare species

(d) Extinct species

Answer

Answer: (b) Vulnerable species


Question 35.

In which of the following years was the Indian Wildlife (Protection) Act implemented?

(a) 1962

(b) 1972

(c) 1992

(d) 1999

Answer

Answer: (b) 1972


Question 36.

Which of the following types of agriculture has led to wide scale deforestation and degradation of forests in north-eastern and central India?

(a) Plantations

(b) Intensive Subsistence Farming

(c) Shifting Cultivation

(d) Commercial Agriculture

Answer

Answer: (c) Shifting Cultivation


Question 37.

Which of the following species was declared extinct in India long back in 1952?

(a) Leopard

(b) Gangetic dolphin

(c) Black buck

(d) Asiatic cheetah

Answer

Answer: (d) Asiatic cheetah


Question 38.

Cleaning of forests is still continuing in Madhya Pradesh mainly due to which of the following reasons?

(a) Dolomite mining

(b) Commercial plantations

(c) Industrialisaiton and urbanisation

(d) Narmada Sagar (River Valley) Project

Answer

Answer: (d) Narmada Sagar (River Valley) Project


Question 39.

Who among the following is in charge of management of forests and wildlife resources of India?

(a) World Wildlife Foundation

(b) Geological Survey of India

(c) Forest Department

(d) Non-government organisations

Answer

Answer: (c) Forest Department


Question 40.

What is the Himalayan Yew?

(a) A type of deer

(b) A medicinal plant

(c) A species of bird

(d) A food crop grown in the Himalayas

Answer

Answer: (b) A medicinal plant


Question 41.

In which of the following years was the ‘Project Tiger’ launched?

(a) 1951

(b) 1973

(c) 1993

(d) 2009

Answer

Answer: (b) 1973


Question 42.

In which of the following states, a very high percentage of its forests is managed by local communities?

(a) Jammu and Kashmir

(b) Arunachal Pradesh

(c) Andhra Pradesh

(d) Himachal Pradesh

Answer

Answer: (b) Arunachal Pradesh


Question 43.

Which of the following states has the largest area under permanent forests?

(a) Jammu and Kashmir

(b) Madhya Pradesh

(c) Uttarakhand

(d) Maharashtra

Answer

Answer: (b) Madhya Pradesh


Question 44.

Which of the following species was included for the first time in list of protected species in 1991?

(a) Insects

(b) Fishes

(c) Plants

(d) Reptiles

Answer

Answer: (c) Plants


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 2 Forest and Wildlife Resources with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 10 Geography Forest and Wildlife Resources MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 2 Forest and Wildlife Resources with Answers below.