Read MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 4 Agriculture with Answers

Check MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 4 Agriculture with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 4 Agriculture with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 10 Geography with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Agriculture Class 10 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Agriculture Class 10 MCQs Questions with Answers

Question 1.

In which of the following states of India rice is considered a commercial crop?

(a) West Bengal

(b) Orissa

(c) Bihar

(d) Punjab

Answer

Answer: (d) Punjab


Question 2.

Of which one of the following beverage crops, India is the leading producer as well as exporter in the world?

(a) Coffee

(b) Pulses

(c) Tea

(d) Curd

Answer

Answer: (c) Tea


Question 3.

Which of the following crops are grown with the onset of monsoons and are harvested in the month of September and October?

(a) Rabi

(b) Kharif

(c) Zadi

(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Kharif


Question 4.

Which of the following crops is not a millet?

(a) Jowar

(b) Maize

(c) Ragi

(d) Bajra

Answer

Answer: (b) Maize


Question 5.

What is the rearing of silkworms for the production of silk called?

(a) Horticulture

(b) Pisciculture

(c) Sericulture

(d) Agriculture

Answer

Answer: (c) Sericulture


Question 6.

In which type of soil does maize grow well?

(a) Black

(b) Light domat

(c) Old alluvial

(d) None of these

Answer

Answer: (d) None of these


Question 7.

In which of the following states of India rice is considered a commercial crop?

(a) West Bengal

(b) Orissa

(c) Bihar

(d) Punjab

Answer

Answer: (d) Punjab


Question 8.

Which country is the largest producer of oilseeds in the world?

(a) China

(b) India

(c) USA

(d) Pakistan

Answer

Answer: (b) India


Question 9.

Which of the following crops are grown with the onset of monsoons and are harvested in the month of September and October?

(a) Rabi

(b) Kharif

(c) Zadi

(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Kharif


Question 10.

Which one of the following is the example of plantation agriculture?

(a) Jute

(b) Wheat

(c) Tea

(d) Oilseeds

Answer

Answer: (c) Tea


Question 11.

Cultivation of coffee is confined to which of the following hills?

(a) Nilgiri

(b) Aravali

(c) Shivalik

(d) None of these

Answer

Answer: (a) Nilgiri


Question 12.

Arabica variety of coffee was initially brought to India from which of the following countries?

(a) Yemen

(b) Vietnam

(c) Japan

(d) Korea

Answer

Answer: (a) Yemen


Question 13.

Which of the following crops grows well in the Black soil?

(a) Jute

(b) Rice

(c) Cotton

(d) Wheat

Answer

Answer: (c) Cotton


Question 14.

Which country is the largest producer of fruits and vegetables in the world?

(a) Canada

(b) USA

(c) Pakistan

(d) India

Answer

Answer: (d) India


Question 15.

Which one of the following is not a fibre crop?

(a) Cotton

(b) Rubber

(c) Jute

(d) Hemp

Answer

Answer: (b) Rubber


Question 16.

Which one of the following crops is a beverage crop?

(a) Tea

(b) Cotton

(c) Wheat

(d) Bajra

Answer

Answer: (a) Tea


Question 17.

Arabica variety of coffee was initially brought to India from which of the following countries?

(a) Yemen

(b) Vietnam

(c) Japan

(d) Korea

Answer

Answer: (a) Yemen


Question 18.

Which one of the following crops is known as ‘Golden Fibre?

(a) Wheat

(b) Rice

(c) Groundnut

(d) Jute

Answer

Answer: (d) Jute


Question 19.

Cultivation of fruits and vegetables is called:

(a) Floriculture

(b) Sericulture

(c) Horticulture

(d) Agriculture

Answer

Answer: (c) Horticulture


Question 20.

Which one of the following is not a cropping season?

(a) Winter

(b) Kharif

(c) Rabi

(d) Zaid

Answer

Answer: (a) Winter


Question 21.

Which one of the following is a Rabi crop?

(a) Rice

(b) Wheat

(c) Millets

(d) Cotton

Answer

Answer: (b) Wheat


Question 22.

Which of the following describes a system of agriculture, where a single crop is grown on a large area?

(a) Shifting agriculture

(b) Plantation agriculture

(c) Horticulture

(d) Intensive agriculture

Answer

Answer: (b) Plantation agriculture


Question 23.

‘Slash and burn agriculture’ is a:

(a) shifting agriculture

(b) intensive agriculture

(c) commercial agriculture

(d) none of these

Answer

Answer: (a) shifting agriculture


Question 24.

Which of the following is the example of kharif crops?

(a) Rice

(b) Wheat

(c) Gram

(d) Peas

Answer

Answer: (a) Rice


Question 25.

Which of the following is the principal crop grown in areas of Intensive Subsistence Farming?

(a) Yams and Sweet Potato

(b) Wheat

(c) Rice

(d) Cotton

Answer

Answer: (c) Rice


Question 26.

What is Primitive Subsistence Farming known as in north-eastern states like Assam, Meghalaya, Mizoram and Nagaland?

(a) Horticulture

(b) Penda

(c) Jhumming

(d) Milpa

Answer

Answer: (c) Jhumming


Question 27.

Which of the following is a kharif crop?

(a) Barley

(b) Peas

(c) Bajra

(d) Mustard

Answer

Answer: (c) Bajra


Question 28.

Which of the following is an annual crop?

(a) Sugarcane

(b) Cotton

(c) Jute

(d) Cucumber

Answer

Answer: (a) Sugarcane


Question 29.

India is the largest producer as well as the consumer of which of the following crops?

(a) Rice

(b) Millets

(c) Pulses

(d) Oilseeds

Answer

Answer: (c) Pulses


Question 30.

Which of the following types of economic activity is agriculture?

(a) Primary activity

(b) Secondary activity

(c) Tertiary activity

(d) All the above

Answer

Answer: (a) Primary activity


Question 31.

Rice is a subsistence crop in Orissa. In which of the following states, is rice a commercial crop?

(a) West Bengal and Bihar

(b) Jammu and Kashmir

(c) Punjab and Haryana

(d) Tamil Nadu and Kerala

Answer

Answer: (c) Punjab and Haryana


Question 32.

Which of the following crops is produced during zaid cropping season?

(a) Sugarcane

(b) Muskmelon

(c) Groundnut

(d) Moong

Answer

Answer: (b) Muskmelon


Question 33.

Which of the following are known as coarse grains?

(a) Wheat and Rice

(b) Millets—Jowar, bajra and ragi

(c) Pulses—urad, arhar, gram

(d) Oilseeds

Answer

Answer: (b) Millets—Jowar, bajra and ragi


Question 34.

How many crops of paddy are grown in a year in the states like Assam, West Bengal and Orissa and they are termed as which of the following?

(a) Once-Arabica

(b) Two-Rabi and Zaid

(c) Three-Aus, Aman, Boro

(d) Three-Kumar, Valre, Waltre

Answer

Answer: (c) Three-Aus, Aman, Boro


Question 35.

Which of the following is a kharif crop and accounts for about half of the major oilseeds produced in the country?

(a) Mustard

(b) Coconut

(c) Groundnut

(d) Soyabean

Answer

Answer: (c) Groundnut


Question 36.

Which of the following crops is the main source of jaggary, khandsari and molasses?

(a) Arhar

(b) Coconut

(c) Linseed

(d) Sugarcane

Answer

Answer: (d) Sugarcane


Question 37.

Tea cultivation is an example of which of the following types of agriculture?

(a) Horticulture

(b) Plantation

(c) Beverage cultivation

(d) Intensive agriculture

Answer

Answer: (b) Plantation


Question 38.

Which of the following group of crops are known as beverage crops?

(a) Castor seed and Sunflower

(b) Peas and Gram

(c) Cotton and Jute

(d) Tea and Coffee

Answer

Answer: (d) Tea and Coffee


Question 39.

Which of the following is the primary objective of India’s food security policy?

(a) To ensure availability of foodgrains to the common people at an affordable price.

(b) To diversify crop production to increase income of the farmers.

(c) To provide insurance against crop failures.

(d) To shift from foodgrain production to commercial crops.

Answer

Answer: (a) To ensure availability of foodgrains to the common people at an affordable price.


Question 40

Which of the following are known as horticulture crops?

(a) Tea and coffee

(b) Cotton and Jute

(c) Rubber and Tobacco

(d) Fruits and Vegetables

Answer

Answer: (d) Fruits and Vegetables


Question 41.

White Revolution involves improvement in the production of which of the following products?

(a) Cotton

(b) Wheat

(c) Maize or corn

(d) Milk

Answer

Answer: (d) Milk


Question 42.

India is believed to be the original home of which of the following fibre crops?

(a) Cotton

(b) Jute

(c) Hemp

(d) Silk

Answer

Answer: (a) Cotton


Question 43.

Which of the following countries is the largest producer of oilseeds?

(a) China

(b) Brazil

(c) India

(d) Yemen

Answer

Answer: (c) India


Question 44.

Which of the following crops is used both as a food and as a fodder?

(a) Jowar

(b) Wheat

(c) Maize

(d) Tea

Answer

Answer: (c) Maize


Question 45.

Which of the following countries is the largest producer of oilseeds?

(a) China

(b) Brazil

(c) India

(d) Yemen

Answer

Answer: (c) India


Question 46.

Which among the following is a fibre crop?

(a) Rubber

(b) Jute

(c) Tomato

(d) Coffee

Answer

Answer: (b) Jute


Question 47.

Which one of the following is the feature of plantation agriculture?

(a) Single crop

(b) Large area

(c) Produce raw material for industries

(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 48.

Which one is an important rabi crop?

(a) Paddy

(b) Watermelon

(c) Wheat

(d) Maize

Answer

Answer: (c) Wheat


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 4 Agriculture with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 10 Geography Agriculture MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 4 Agriculture with Answers below.