Read MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 19 Excretory Products and their Elimination with Answers

Check MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 19 Excretory Products and their Elimination with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 19 Excretory Products and their Elimination with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 11 Biology with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Excretory Products and their Elimination Class 11 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Excretory Products and their Elimination Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.

A notch present on the medial side of kidney is known as

(a) Ureter

(b) Pelvis

(c) Hilus

(d) Pyramid

Answer

Answer: (c) Hilus


Question 2.

A person is undergoing prolonged fasting. His urine will be found to contain abnormal quantities of:

(a) fats

(b) amino acids

(c) glucose

(d) ketones

Answer

Answer: (d) ketones


Question 3.

A terrestrial animal must be able to:

(a) excrete large amounts of water in urine

(b) conserve water

(c) actively pump salts out through the skin

(d) excrete large amounts of salts in urine

Answer

Answer: (b) conserve water


Question 4.

The two kidneys lie in man

(a) At the level of ovaries

(b) At the same level

(c) Left kidney at a higher level than the right one

(d) Right kidney at a higher level than the left one

Answer

Answer: (c) Left kidney at a higher level than the right one


Question 5.

The filtrate from the glomerulus contains

(a) Urea and uric acid

(b) Urea, uric acid and ammonia

(c) Urea, uric acid, ammonia and water

(d) Urea, uric acid, glucose and water

Answer

Answer: (d) Urea, uric acid, glucose and water


Question 6.

Uric acid is nitrogenous waste in:

(a) Mammals and molluscs

(b) Birds and lizards

(c) Frog and cartilaginous fishes

(d) Insects and bony fishes

Answer

Answer: (b) Birds and lizards


Question 7.

Excretory product of mammals is

(a) Salts

(b) Glucose

(c) Urea

(d) Ammonia

Answer

Answer: (c) Urea


Question 8.

Which is not a basic renal function?

(a) Perfusion

(b) Secretion

(c) Reabsorption

(d) Filtration

Answer

Answer: (a) Perfusion


Question 9.

Mesonephric kidney develops from

(a) Anterior part of nephrotome

(b) Middle part of nephrotome

(c) Posterior part of nephrotome

(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Middle part of nephrotome


Question 10.

Pyramids in kidney of frog are

(a) 2

(b) 5

(c) 10

(d) absent

Answer

Answer: (d) absent


Question 11.

A patient suffering from cholera is given saline drip because [1996, 2000]

(a) Cl– ions are important component of blood plasma

(b) Na+ ions help to retain water in the body

(c) Na+ ions are important in transport of substances across membrane

(d) Cl– ions help in the formation of HCl in stomach for digestion

Answer

Answer: (b) Na+ ions help to retain water in the body


Question 12.

Difference between glomerular filtrate and plasma is of

(a) Proteins

(b) Potassium

(c) First is white where as later is yellow

(d) First is yellow whereas later is white

Answer

Answer: (a) Proteins


Question 13.

The net pressure gradient that causes the fluid to filter out of the glomeruli into the capsule is

(a) 50 mm Hg

(b) 75 mm Hg

(c) 20 mm Hg

(d) 30 mm Hg

Answer

Answer: (c) 20 mm Hg


Question 14.

If Henle’s loop were absent from mammalian nephron, which of the following is to be expected?

(a) The urine will be more dilute

(b) There will be no urine formation

(c) There will be hardly any change in the quality and quantity of urine formed

(d) The urine will be more concentrated

Answer

Answer: (a) The urine will be more dilute


Question 15.

Malpighian corpuscles are present in

(a) Cortex

(b) Medulla

(c) Germinal cells

(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Cortex


Question 16.

Kidney is

(a) Ectodermal

(b) Mesodermal

(c) Endodermal

(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Mesodermal


Question 17.

Nephron is made up of

(a) Malpighian body

(b) Coiled tuble

(c) Both of the above

(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Both of the above


Question 18.

The principal nitrogenous excretory compound in humans is synthesised

(a) in kidneys but eliminated mostly through liver

(b) in kidneys as well as eliminated by kidneys

(c) in liver and also eliminated by the same through bile

(d) in the liver, but eliminated mostly through kidneys

Answer

Answer: (d) in the liver, but eliminated mostly through kidneys


Question 19.

Which pair is correct-

(a) Sweat = temperature regulation

(b) Saliva = sense of food taste

(c) Sebum = sexual attraction

(d) Humerus = Hind leg

Answer

Answer: (a) Sweat = temperature regulation


Question 20.

Proximal and distal convoluted tubules are parts of:

(a) Seminiferous tubules

(b) Nephron

(c) Oviduct

(d) Vas deferens

Answer

Answer: (b) Nephron


Question 21.

Formation of concentrated (hyperosmotic) urine in vertebrates generally depends on

(a) length of the proximal convoluted tubule

(b) length of Henle’s loop

(c) area of Bowman’s capsule epithelium

(d) capillary network forming glomerulus

Answer

Answer: (b) length of Henle’s loop


Question 22.

Uriniferous tubules occur in

(a) Stomach

(b) Testes

(c) Ovary

(d) Kidney

Answer

Answer: (d) Kidney


Question 23.

In cortex area of kidney all structure are found except:

(a) Bowman capsule

(b) D.C.T.

(c) Majority of collecting duct

(d) Malphighian body

Answer

Answer: (c) Majority of collecting duct


Question 24.

Inner wall of urinary bladder is composed of

(a) Unstriped muscles

(b) Striped muscles

(c) Stratified epithelium

(d) Transitional epithilium

Answer

Answer: (d) Transitional epithilium


Question 25.

In the renal tubules the permeability of the distal convoluted tubule and collecting duct to water is controlled by:

(a) Vasopressin

(b) Aldosterone

(c) Growth hormone

(d) Renin

Answer

Answer: (a) Vasopressin


Question 26.

When a fresh-water protozoan possessing a contractile vacuole, is placed in a glass containing marine water, the vacuole will:

(a) increase in number

(b) disappear

(c) increase in size

(d) decrease in size

Answer

Answer: (b) disappear


Question 27.

Sulphates phosphates and carbonates of calcium are excreted by

(a) Kidney

(b) Liver

(c) Spleen

(d) Colon

Answer

Answer: (d) Colon


Question 28.

Cortex and medulla region in frog kidney are

(a) Less distinct

(b) More distinct

(c) Absent

(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Absent


Question 29.

Brush border is characteristic of:

(a) Neck of nephron

(b) Collecting tube

(c) Proximal convoluted tubule

(d) All the above

Answer

Answer: (c) Proximal convoluted tubule


Question 30.

Brush border is characteristic of

(a) Neck of nephron

(b) Collecting tube

(c) Proximal convoluted tuble

(d) All the above

Answer

Answer: (c) Proximal convoluted tuble


Question 31.

Glucose is taken back from glomerular filtrate through:

(a) Active transport

(b) Passive transport

(c) Osmosis

(d) Diffusion

Answer

Answer: (a) Active transport


Question 32.

Podocyte are present in

(a) Afferent arteriole

(b) Efferent arteriole

(c) Peritubular network

(d) Bowman’s cup

Answer

Answer: (d) Bowman’s cup


Question 33.

Excretion is

(a) Removal of substances not required by body

(b) Removal of useless substances and susbtances present in excess

(c) Formation of substances having some role in body

(d) All the above

Answer

Answer: (b) Removal of useless substances and susbtances present in excess


Question 34.

The basic functional unit of the human kidney is:

(a) Nephron

(b) Nephridia

(c) Pyramid

(d) Henle’s loop

Answer

Answer: (a) Nephron


Question 35.

Ammonia is the main nitrogenous excretory material in

(a) Amphibians

(b) Aves

(c) Tadpoles

(d) Reptiles

Answer

Answer: (c) Tadpoles


Question 36.

Excretory products of mammalian embryo are eliminated by-

(a) Placenta

(b) Amniotic fluid

(c) Allantois

(d) Ureters

Answer

Answer: (a) Placenta


Question 37.

The retroperitoneal kidney is

(a) Kidney of fish

(b) Kidney covered by Peritoneum on Dorsal side

(c) Kidney covered by Peritoneum on ventral side

(d) Kidney uncovered by Peritoneum on ventral Side.

Answer

Answer: (c) Kidney covered by Peritoneum on ventral side


Question 38.

Excretory material are formed in

(a) Kidney

(b) Rectum

(c) Liver

(d) Every body cell

Answer

Answer: (d) Every body cell


Question 39.

Diameter of the renal afferent arterioles is

(a) Same as that of efferent

(b) Smaller than that of efferent

(c) Larger than that of efferent

(d) There is no efferent vessel

Answer

Answer: (c) Larger than that of efferent


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 19 Excretory Products and their Elimination with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 11 Biology Excretory Products and their Elimination MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 19 Excretory Products and their Elimination with Answers below.