Read MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 20 Locomotion and Movement with Answers

Check MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 20 Locomotion and Movement with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 20 Locomotion and Movement with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 11 Biology with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Locomotion and Movement Class 11 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Locomotion and Movement Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.

The only immediate source of energy for muscular contraction is

(a) ATP

(b) Phosphocreatinine

(c) Phosphoarginine

(d) Glucose

Answer

Answer: (a) ATP


Question 2.

Epimysium of muscle are made up of

(a) White fibrous connective tissue

(b) Adipose connective tissue

(c) Reticular connective tissue

(d) Areolar connective tissue

Answer

Answer: (a) White fibrous connective tissue


Question 3.

Isotonic contraction takes places during:

(a) Load on head

(b) Walking

(c) Exercise

(d) All of the above

Answer

Answer: (b) Walking


Question 4.

Sella turcica is

(a) Depression of long bone

(b) Ridge over a bone

(c) Depression in the skull in the area of pituitary gland

(d) Ridge in the skull over the area of pituitary gland

Answer

Answer: (c) Depression in the skull in the area of pituitary gland


Question 5.

Which joint occurs between humerus and radioulna?

(a) Ball and socket joint

(b) Sliding

(c) Pivot

(d) Hinge joint

Answer

Answer: (d) Hinge joint


Question 6.

Rigor mortis is:

(a) Contraction of muscles after death

(b) Contraction of muscles before death

(c) Shivering of muscles

(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Contraction of muscles after death


Question 7.

ATPase enzyme needed for muscle contraction is located in

(a) Myosin

(b) Actin

(c) Troponin

(d) Actinin

Answer

Answer: (a) Myosin


Question 8.

Contractile unit of muscle fibres:

(a) H line

(b) Sarcomere

(c) H zone

(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Sarcomere


Question 9.

Number of cervical vertebrae in camel is:

(a) more than that of rabbit

(b) less than that of rabbit

(c) same as that of whale

(d) more than that of horse

Answer

Answer: (c) same as that of whale


Question 10.

A meromyosin molecule doesn’t contain :

(a) arm

(b) trunk

(c) tail

(d) head

Answer

Answer: (b) trunk


Question 11.

Select the correct statement regarding the specific disorder of muscular or skeletal system:

(a) Muscular dystrophy – agerelated shortening or muscles.

(b) Osteoporosis – decrease in bone mass and higher chance of fractures with advancing age.

(c) Myastheniagrav is – Auto immune disorder which inhibits sliding of myosin filaments

(d) Gout – inflammation of joints due to extra deposition of calcium.

Answer

Answer: (b) Osteoporosis – decrease in bone mass and higher chance of fractures with advancing age.


Question 12.

One of following has contractile properties:

(a) Actin

(b) Coronin

(c) Troponin

(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Actin


Question 13.

Which one of the following membranes secretes a watery fluid that lubricates and cushions the joint?

(a) Tendons

(b) Synovial membrane

(c) Ligaments

(d) Cartilage

Answer

Answer: (b) Synovial membrane


Question 14.

Mitochondria in cardiac muscles:

(a) More than other muscles fibres

(b) Less than other muscles fibres

(c) Equal than other muscles fibres

(d) None of the above

Answer

Answer: (a) More than other muscles fibres


Question 15.

Study of muscles is called

(a) Musclogy

(b) Mycology

(c) Myology

(d) Sarcology

Answer

Answer: (c) Myology


Question 16.

Which one of the following is the correct pairing of a body part and the kind of muscle tissue which moves it?

(a) Biceps of upper arm – Smooth muscle fibres

(b) Abdominal wall – Skeletal muscle

(c) Heart wall – Involuntary unstriated muscle

(d) Iris – Involuntary smooth muscle

Answer

Answer: (d) Iris – Involuntary smooth muscle


Question 17.

At the base of skull, a large hole is present which allows brain to continue with the spinal cord. That hole is called:

(a) Foramen ovale

(b) Foramen magnum

(d) Vertebral foramen

(d) Obturator foramen

Answer

Answer: (b) Foramen magnum


Question 18.

The H-zone in the skeletal muscle fibre is due to:

(a) The central gap between myosin filaments in the A-band.

(b) The central gap between actin filaments extending through myosin filaments in the A-band

(c) Extension of myosin filaments in the central portion of the A-band.

(d) The absence of myofibrils in the central portion of A-band.

Answer

Answer: (b) The central gap between actin filaments extending through myosin filaments in the A-band


Question 19.

Muscles are attached to bones via :

(a) Tendon

(b) Ligament

(c) Both (a) & (b)

(d) None of these

Answer

Answer: (a) Tendon


Question 20.

A deltoid ridge occurs in:

(a) Radius

(b) Ulna

(c) Femur

(d) Humerus

Answer

Answer: (d) Humerus


Question 21.

Skeletal muscle bundles [fascicles] are held together by a common connective tissue layer called:

(a) Perimysium

(b) Endomysium

(c) Fascia

(d) Aponeurosis

Answer

Answer: (c) Fascia


Question 22.

Myo fibres also known as:

(a) Sarco axis

(b) Sarco mysium

(c) Sarcostylets

(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Sarcostylets


Question 23.

Papillary muscle found in:

(a) Heart

(b) Liver

(c) Kidney

(d) Lung

Answer

Answer: (a) Heart


Question 24.

Cori cycle relationship between the

(a) Muscle glycogen & liver glycogen

(b) Muscle glycogen & liver glucose

(c) Muscle glycogen & blood glucose

(d) All of the above

Answer

Answer: (a) Muscle glycogen & liver glycogen


Question 25.

Myoglobin was the first protein to have its three-dimensional structure revealed. Ravi was diagnosed with myoglobin in his bloodstream. This had occurred due to

(a) myasthenia gravis

(b) muscle injury

(c) conversion of Hb into Mb

(d) Arthritis

Answer

Answer: (b) muscle injury


Question 26.

What is the type of movable joint present between the atlas and axis?

(a) Gliding

(b) Saddle

(c) Hinge

(d) Pivot

Answer

Answer: (d) Pivot


Question 27.

The contractile unit of muscle is a part of myofibril between

(a) A band and I band

(b) Z line and Z line

(c) Z line and A band

(d) Z line and I band

Answer

Answer: (b) Z line and Z line


Question 28.

The membranous areas between the cranial bones of the foetal skull are called

(a) Sutures

(b) Areolas

(c) Foramina

(d) Fontanelle

Answer

Answer: (d) Fontanelle


Question 29.

Actin filaments are found in all eukaryotic cells but reportedly absent in

(a) Fish sperms

(b) Both (a) & (c)

(c) Nematode sperms

(d) Human sperms

Answer

Answer: (c) Nematode sperms


Question 30.

Myosin filament appear dark under microscope due to :-

(a) Dark colour

(b) Melanin colour

(c) Black colour

(d) Double-refractive index

Answer

Answer: (d) Double-refractive index


Question 31.

Long bones function in:

(a) support

(b) support, erythrocyte and leucocyte synthesis

(c) support and erythrocyte synthesis

(d) erythrocyte formation

Answer

Answer: (b) support, erythrocyte and leucocyte synthesis


Question 32.

A functional G-Actin molecule in its free state is bound to :

(a) Sodium ion and ATP

(b) Mangnese ion and ATP

(c) Magnesium ion and ATP

(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Magnesium ion and ATP


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 20 Locomotion and Movement with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 11 Biology Locomotion and Movement MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 20 Locomotion and Movement with Answers below.