Read MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 22 Chemical Coordination and Integration with Answers

Check MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 22 Chemical Coordination and Integration with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 22 Chemical Coordination and Integration with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 11 Biology with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Chemical Coordination and Integration Class 11 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Chemical Coordination and Integration Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.

Philips collip discovered which of the following hormones:

(a) Parathyroid hormone

(b) Thyroxine

(c) A.D.H.

(d) Oxytocin

Answer

Answer: (a) Parathyroid hormone


Question 2.

Goitre is a pathological condition associated with:

(a) Glucagon

(b) Thyroxine

(c) Progesterone

(d) Testosterone

Answer

Answer: (b) Thyroxine


Question 3.

The other name of internal ear is:

(a) Utriculus

(b) Membranous labyrinth

(c) Sacculus

(d) Ductus endolymphaticus

Answer

Answer: (b) Membranous labyrinth


Question 4.

Who is known as the ‘father of endocrinology’?

(a) Thomas Addison

(b) Pasteur

(c) R. H. Whittaker

(d) Einthoven

Answer

Answer: (a) Thomas Addison


Question 5.

Which of the following is stirrup shaped ear ossicle

(a) Incus

(b) Stapes

(c) Malleus

(d) Humerus

Answer

Answer: (b) Stapes


Question 6.

By the stimulation of which structure of human ear, the sound waves are perceived by brain :-

(a) Basilar membrane

(b) Tectorial membrane

(c) Meissner’s membrane

(d) Sensory hair cells of organ of corti

Answer

Answer: (d) Sensory hair cells of organ of corti


Question 7.

Rabbit has:

(a) Monocular vision

(b) Binocular vision

(c) Conjunctiva

(d) Cornea

Answer

Answer: (a) Monocular vision


Question 8.

Chemically, hormones are

(a) Proteins, steroids and biogenic amines

(b) Steroids only

(c) Biogenic amines only

(d) Proteins only

Answer

Answer: (a) Proteins, steroids and biogenic amines


Question 9.

Cochlea of mammalian ear is concerned with:

(a) Balancing of body

(b) Hearing

(c) Pereception of atmospheric pressure

(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (b) Hearing


Question 10.

The ‘islets of Langerhans’ are found in

(a) Alimentary canal

(b) Stomach

(c) Liver

(d) Pancreas

Answer

Answer: (d) Pancreas


Question 11.

Meibomian gland are associated with:

(a) Eyes

(b) Ears

(c) Reproductive organ

(d) Skin

Answer

Answer: (a) Eyes


Question 12.

Injection of which of the following increases metabolic rate :-

(a) STH

(b) Insulin

(c) Thyroxine

(d) Testosterone

Answer

Answer: (c) Thyroxine


Question 13.

Parathormone regulates:

(a) Blood calcium level

(b) Calcium phosphate level

(c) Body temperature

(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Blood calcium level


Question 14.

Steroid hormones easily pass through the plasma membrane by simple diffusion because they

(a) Are water-soluble

(b) Are lipid-soluble

(c) Enter through pores

(d) Contain carbon and hydrogen

Answer

Answer: (b) Are lipid-soluble


Question 15.

BMR is increased due to:

(a) Sympathetic nervous system

(b) Adrenaline

(c) Parasympathetic nervous system

(d) Thyroxine

Answer

Answer: (d) Thyroxine


Question 16.

In the mechanism of action of a protein hormone, one of the second messengers is

(a) Gastrin

(b) Cyclic AMP

(c) T3

(d) Insulin

Answer

Answer: (b) Cyclic AMP


Question 17.

How many semicircular canals are found in internal ear of rabbit:

(a) Two

(b) Three

(c) Four

(d) One

Answer

Answer: (b) Three


Question 18.

The aperture controlling the light entering in eye is called:

(a) Iris

(b) Pupil

(c) Blind spot

(d) Sclerotic layer

Answer

Answer: (b) Pupil


Question 19.

Which of the following is NOT an endocrine gland?

(a) Salivary gland

(b) Pituitary gland

(c) Parathyroid gland

(d) Pancreas gland

Answer

Answer: (a) Salivary gland


Question 20.

Harderian gland occurs in:

(a) Whale

(b) Frog

(c) Birds

(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 21.

Cretinism is due to abnormal secretion of:

(a) Thyroid stimulating hormone

(b) Thyroxine

(c) Calcitonin

(d) Parathormone

Answer

Answer: (b) Thyroxine


Question 22.

Which one of the following is not a second messenger in hormone action?

(a) Calcium

(b) cAMP

(c) cGMP

(d) Sodium

Answer

Answer: (d) Sodium


Question 23.

The fluid surrounding the membranous labyrinth of rabbit is called:

(a) Endolymph

(b) Perilymph

(c) Haemolymph

(d) Cerebrospinal fluid

Answer

Answer: (a) Endolymph


Question 24.

Deficiency of which of the following may cause bone deformation :-

(a) PTH

(b) Vitamin D

(c) STH

(d) Thyroxine

Answer

Answer: (b) Vitamin D


Question 25.

Which of the following is anvil shaped ear ossicle:

(a) Incus

(b) Malleus

(c) Stapes

(d) Humerus

Answer

Answer: (a) Incus


Question 26.

If thyroid is removed from tadpole of frog, it will:

(a) Die soon

(b) Remains tadpole throughout life

(c) Grows in to giant frog

(d) Grows into dwarf frog

Answer

Answer: (b) Remains tadpole throughout life


Question 27.

The thyroid gland is homologous to which part of lower chordates

(a) Neural gland

(b) Pharyngeal gill pouch

(c) Nerve cord

(d) Endostyle

Answer

Answer: (d) Endostyle


Question 28.

Cochlea arises from:

(a) Utriculus

(b) Sacculus

(c) Middle ear

(d) Semicircular canals

Answer

Answer: (b) Sacculus


Question 29.

In Hashimoto’s disease symptoms develop like :-

(a) Hyposecretion of thyroxine

(b) Hyper secretion of thyroxine

(c) Hyposecreation of adrenaline

(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Hyposecretion of thyroxine


Question 30.

The vitamin which works along with para thyroid hormone is:

(a) Vitamin C

(b) Calciferol

(c) Tocopherol

(d) Vitamin – B12

Answer

Answer: (b) Calciferol


Question 31.

Transmission of light into nerve impulse is a:

(a) Mechanical process

(b) Physical process

(c) Chemical process

(d) Biochemical process

Answer

Answer: (d) Biochemical process


Question 32.

Myopia is a defect in human eyes in which the image is formed:

(a) Behind retina and can be corrected by using convex lens

(b) Behind retina and can be corrected by using concave lens

(c) Infront of retina and can be corrected by using concave lens

(d) Infront of retina and can be corrected by using convex lens

Answer

Answer: (c) Infront of retina and can be corrected by using concave lens


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 22 Chemical Coordination and Integration with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 11 Biology Chemical Coordination and Integration MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 22 Chemical Coordination and Integration with Answers below.