Read MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 5 Morphology of Flowering Plants with Answers

Check MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 5 Morphology of Flowering Plants with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 5 Morphology of Flowering Plants with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 11 Biology with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Morphology of Flowering Plants Class 11 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Morphology of Flowering Plants Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.

Blue dye is obtained from the leaves of

(a) Indigofera tinctoria

(b) Opium

(c) Aloe

(d) Delbergia sissoo

Answer

Answer: (a) Indigofera tinctoria


Question 2.

Which of the following is a correct pair?

(a) Cuscuta – parasite

(b) Dischidia – insectivorous

(c) Opuntia – predator

(d) Capsella – hydrophyte

Answer

Answer: (a) Cuscuta – parasite


Question 3.

Cymose inflorescences commonly occurs in

(a) Cruciferae

(b) Malvaceae

(c) Solanaceae

(d) Liliaceae

Answer

Answer: (c) Solanaceae


Question 4.

The embryo in sunflower has

(a) one cotyledon

(b) two cotyledons

(c) many cotyledons

(d) no cotyledon

Answer

Answer: (b) two cotyledons


Question 5.

The aleurone layer in maize grain is especially rich in

(a) auxins

(b) proteins

(c) starch

(d) lipids

Answer

Answer: (b) proteins


Question 6.

Spinous xerophytic herb belonging to solanceae is

(a) Solanum tuberosum

(b) S. nigrum

(c) S. xanthocarpum

(d) S. melongena

Answer

Answer: (c) S. xanthocarpum


Question 7.

Dry indehiscent single seeded fruit formed by bi-carpellary syncarpous inferior ovary is

(a) Cremocarp

(b) Berry

(c) Caryopsis

(d) Cypsela

Answer

Answer: (d) Cypsela


Question 8.

Flowers are zygomorphic in:

(a) mustard

(b) gulmohur

(c) ioruato

(d) Datura

Answer

Answer: (b) gulmohur


Question 9.

Heterospory and seed habit are often discussed in relation to a structure called

(a) spathe

(b) bract

(c) petiole

(d) ligule

Answer

Answer: (d) ligule


Question 10.

What type of placentation is seen in sweet pea?

(a) Axile

(b) Free central

(c) Marginal

(d) Basal

Answer

Answer: (c) Marginal


Question 11.

Largest bud is found in

(a) Cabbage

(b) Cauliflower

(c) Sunflower

(d) Wolffia

Answer

Answer: (a) Cabbage


Question 12.

Flowers in which only one set of essential organs is present are said to be

(a) Polygamous

(b) Bisexual

(c) Dioecious

(d) Unisexual

Answer

Answer: (d) Unisexual


Question 13.

Fibres are usually obtained from the members of

(a) Solanaceae

(b) Malvaceae

(c) Leguminosae

(d) Cruciferae

Answer

Answer: (b) Malvaceae


Question 14.

Placentation in tomato and lemon is

(a) Parietal

(b) Free central

(c) Marginal

(d) Axile

Answer

Answer: (d) Axile


Question 15.

Edible part of knol khol is:

(a) Inflorescence

(b) Leaves

(c) Roots

(d) Stem

Answer

Answer: (d) Stem


Question 16.

What would be the number of chromosomes of the aleurone cells of a plant with 42 chromosomes in its root tip cells?

(a) 42

(b) 63

(c) 84

(d) 21

Answer

Answer: (b) 63


Question 17.

Myrosin in plant parts is characteristic of

(a) Cruciferae

(b) Malvaceae

(c) Solanaceae

(d) Liliaceae

Answer

Answer: (a) Cruciferae


Question 18.

The coconut water and the edible part of coconut are equivalent to

(a) Endosperm

(b) Endocarp

(c) Mesocarp

(d) Embryo

Answer

Answer: (a) Endosperm


Question 19.

In which of the families the stamens are in two whorls and epiphyllous

(a) Malvaceae

(b) Solanaceae

(c) Liliaceae

(d) Casalpinoideae

Answer

Answer: (c) Liliaceae


Question 20.

Which of the following represents the floral characters of Liliaceae?

(a) Bisexual, zygomorphic, gamophyllous, inferior ovary, marginal placentation

(b) Tetramerous, actinomorphic, polyphyllous, unilocular ovary, axile placentation

(c) Unisexual, actinomorphic, trilocular, inferior ovary, axile placentation

(d) Trimerous, actinomorphic, polyandrous, superior ovary, axile placentation

Answer

Answer: (d) Trimerous, actinomorphic, polyandrous, superior ovary, axile placentation


Question 21.

The form of thalamus in which ovary is at top and stamens, petals and sepals are borne below is called

(a) Perigyny

(b) Semi-epigyny

(c) Hypogyny

(d) Epigyny

Answer

Answer: (c) Hypogyny


Question 22.

The botanical name of ‘black mustard’ is:

(a) Brassica nigra

(b) Brassica juncea

(c) Brassica napus

(d) Brassica compastris

Answer

Answer: (a) Brassica nigra


Question 23.

In family liliaceae flowers are:

(a) Trimerous and hypogynous

(b) Pentamerous and epigynous

(c) Trimerous and epigynous

(d) Pentamerous and hypogynous

Answer

Answer: (a) Trimerous and hypogynous


Question 24.

What is samara?

(a) Fruits having many seeds

(b) Fruit having single seed

(c) Fruits having wings formed from other structure

(d) Fruit without seed

Answer

Answer: (c) Fruits having wings formed from other structure


Question 25.

The root is covered at the apex by a thimble-like structure called

(a) Region of maturation

(b) Root cap

(c) Region of meristematic activity

(d) Root hair

Answer

Answer: (b) Root cap


Question 26.

The white, translucent, fleshy and edible structure present between seed and pericarp is

(a) Aril

(b) Integument

(c) Exocarp

(d) Cupule

Answer

Answer: (a) Aril


Question 27.

Botanical name of ‘Ashok’ is:

(a) Albizzia lebec

(b) Ashoka indiana

(c) Abrus indica

(d) Saraca indica

Answer

Answer: (d) Saraca indica


Question 28.

Which of the following is not a seed surface fiber-

(a) Kapok

(b) Silk cotton

(c) Cotton

(d) Dhaincha

Answer

Answer: (d) Dhaincha


Question 29.

Pineapple (ananas) fruit develops from

(a) a multipistillate syncarpous flower

(b) a cluster of compactly borne flowers on a common axis

(c) a multilocular monocarpellary flower

(d) a unilocular polycarpellary flower

Answer

Answer: (b) a cluster of compactly borne flowers on a common axis


Question 30.

Inulin found in Dahlia tuberous roots is a:

(a) Carbohydrate

(b) Protein

(c) Lipid

(d) Enzyme

Answer

Answer: (a) Carbohydrate


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 5 Morphology of Flowering Plants with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 11 Biology Morphology of Flowering Plants MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 5 Morphology of Flowering Plants with Answers below.