Read MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 6 Anatomy of Flowering Plants with Answers

Check MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 6 Anatomy of Flowering Plants with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 6 Anatomy of Flowering Plants with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 11 Biology with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Anatomy of Flowering Plants Class 11 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Anatomy of Flowering Plants Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.

A meristematic region present between the xylem and the phloem of open vascular bundles is called

(a) Pericycle

(b) Pith

(c) Intrafascicular cambium

(d) Medullary ray

Answer

Answer: (c) Intrafascicular cambium


Question 2.

Mechanical tissue consisting of living cells is

(a) Sclerenchyma

(b) Collenchyma

(c) Chlorenchyma

(d) Parenchyma

Answer

Answer: (b) Collenchyma


Question 3.

“Patua” is obtained from Hibiscus sabdariffa is

(a) Secondary phloem

(b) Collenchymatous hypodermis

(c) Pericycle

(d) Epidermis

Answer

Answer: (a) Secondary phloem


Question 4.

Which type of fibres mainly occur in phloem

(a) Fibre tracheids

(b) Libriform

(c) Sclereids

(d) Wood fibres

Answer

Answer: (b) Libriform


Question 5.

Quiescentcentre is found in the plant at

(a) Root tips

(b) Cambium

(c) Shoot tips

(d) Leaf tip

Answer

Answer: (a) Root tips


Question 6.

Most conspicuous annual rings form in:

(a) Temperate evergreen plants

(b) Tropical deciduous

(c) Temperate deciduous plants

(d) Tropical evergreen

Answer

Answer: (c) Temperate deciduous plants


Question 7.

A wood with scattered parenchyma is called

(a) Paratracheal

(b) Apotracheal

(c) Syntracheal

(d) None of the Above

Answer

Answer: (b) Apotracheal


Question 8.

Formation of secondary xylem and phloem respectively

(a) Centrifugal and centripetal

(b) Centripetal and centrifugal

(c) Both centripetal

(d) Both centrifugal

Answer

Answer: (b) Centripetal and centrifugal


Question 9.

Bark includes all the tissues

(a) Lying outside the vascular cambium

(b) Formed by vascular cambium

(c) Formed by phellogen

(d) Phellem & phelloderm

Answer

Answer: (a) Lying outside the vascular cambium


Question 10

Jute fibres are obtained from the

(a) Pith

(b) Endodermis

(c) Xylem

(d) Secondary phloem

Answer

Answer: (d) Secondary phloem


Question 11.

Living tissue in lenticel is called

(a) Conjunctive tissue

(b) Connective tissue

(c) Complementary tissue

(d) Phelloderm

Answer

Answer: (c) Complementary tissue


Question 12.

Formation of vascular rays occurs in which order

(a) Centripetal

(b) Centrifugal

(c) Acropetal order

(d) (a) and (b) both

Answer

Answer: (d) (a) and (b) both


Question 13.

Which among the following are elongated or tube like cells with thick and lignified walls and tapering ends?

(a) Xylem fibres

(b) Xylem parenchyma

(c) Vessels

(d) Tracheids

Answer

Answer: (d) Tracheids


Question 14.

Which of the following provide maximum mechanical strength to a tree trunk.

(a) Heart wood

(b) Sap wood

(c) Cork

(d) Late wood

Answer

Answer: (a) Heart wood


Question 15.

Vessels and companion cells are respectively present in the xylem and phloem of

(a) Gymnosperm

(b) Pteridophytes

(c) Angiosperm

(d) Bryophyta

Answer

Answer: (c) Angiosperm


Question 16.

In a hollow stem, what is most affected

(a) Conduction of food

(b) Conduction of water

(c) Storage of food

(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Storage of food


Question 17.

Spring wood (early wood) differs with autumn wood (late wood) in

(a) Size of vessels and tracheids

(b) Thickness of cell wall

(c) Amount of wood

(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 18.

Study of wood is called

(a) Anatomy

(b) Morphology

(c) Histology

(d) Xylotomy

Answer

Answer: (d) Xylotomy


Question 19.

Casparian thickenings are found in the cells of

(a) Endodermis of the root

(b) Pericycle of the root

(c) Endodermis of the stem

(d) Pericycle of the stem

Answer

Answer: (a) Endodermis of the root


Question 20.

What is “Rhytidome”:

(a) Bark

(b) Dead tissue separated by periderm on outerside

(c) Dead tissue separated by periderm on inner side

(d) Secondary cortex

Answer

Answer: (b) Dead tissue separated by periderm on outerside


Question 21.

In leaves, the ground tissue consists of thin-walled chloroplast containing cells are called

(a) Parenchyma

(b) Sclerenchyma

(c) Chlorenchyma

(d) Mesophyll

Answer

Answer: (d) Mesophyll


Question 22.

The region consisting of dead elements with highly lignified walls is called

(a) Autumn wood

(b) Spring wood

(c) Sap wood

(d) Heart wood

Answer

Answer: (d) Heart wood


Question 23.

Cells of this tissue are living and show angular wall thickening. They also provide mechanical support. The tissue is

(a) Collenchyma

(b) Xylem

(c) Epidermis

(d) Sclerenchyma

Answer

Answer: (a) Collenchyma


Question 24.

The tissue responsible for translocation of food material is

(a) Parenchyma

(b) Phloem

(c) Vessels

(d) Fibres

Answer

Answer: (b) Phloem


Question 25.

The characteristic feature of which cells have lignified thickening at the corner?

(a) Collechyma

(b) Parenchyma

(c) Sclerenchyma

(d) Chlorenchyma

Answer

Answer: (c) Sclerenchyma


Question 26.

Fibre (longest plant cell), belongs to which tissue

(a) Parenchyma

(b) Collenchyma

(c) Aerenchyma

(d) Sclerenchyma

Answer

Answer: (d) Sclerenchyma


Question 27.

In a woody dicotyledonous tree, which of the following parts will mainly consist of primary tissues?

(a) all parts

(b) stem and root

(c) flowers, fruits and leaves

(d) shoot tips and root tips

Answer

Answer: (c) flowers, fruits and leaves


Question 28.

Which tissue remains more active during autumn

(a) Cork cambium

(b) Vascular cambium

(c) Parenchyma

(d) Sclerenchyma

Answer

Answer: (b) Vascular cambium


Question 29.

Diffuse porous woods are characteristic of plants growing in

(a) alpine region

(b) cold winter regions

(c) temperature climate

(d) tropics

Answer

Answer: (d) tropics


Question 30.

Rod shaped elongated sclereids found in the seed coats of pulses are known as

(a) Astrosclereids

(b) Macrosclereids

(c) Trichosclereids

(d) Brachysclereids

Answer

Answer: (b) Macrosclereids


Question 31.

Angular collenchyma occurs in

(a) Salvia

(b) Helianthus

(c) Althea

(d) Cucurbita

Answer

Answer: (d) Cucurbita


Question 32.

The lateral roots originate from

(a) Endodermis cells

(b) Cortical cells below root hair

(c) Pericycle cells

(d) Epiblema

Answer

Answer: (c) Pericycle cells


Question 33.

The secondary growth of woody angiosperm stem occurs by

(a) Cork cambium and apical meristem

(b) Cork cambium and lateral meristem

(c) Vascular cambium and apical meristem

(d) Vascular cambium and cork cambium

Answer

Answer: (d) Vascular cambium and cork cambium


Question 34.

Stem of date palm increases in girth due to activity of

(a) Intercalary meristem

(b) Apical meristem

(c) Lateral meristem

(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Apical meristem


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 6 Anatomy of Flowering Plants with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 11 Biology Anatomy of Flowering Plants MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 6 Anatomy of Flowering Plants with Answers below.