Read MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 9 Biomolecules with Answers

Check MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 9 Biomolecules with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 9 Biomolecules with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 11 Biology with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Biomolecules Class 11 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Biomolecules Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.

Which one of the following is wrongly matched?

(a) Enzyme – Lipopolysaccharide

(b) Phospholipid – Plasma membrane

(c) ATP – Nucleotide derivative

(d) Antibody – Glycoprotein

Answer

Answer: (a) Enzyme – Lipopolysaccharide


Question 2.

A functional protein is

(a) Collagen

(b) Ossein

(c) Vitamin

(d) Enzyme

Answer

Answer: (d) Enzyme


Question 3.

Nitrogenous bases present in DNA

(a) Adenine, guanine, cytosine, uracil

(b) Adenine, guanine, cytosine, thymine

(c) Adenine, thymine, uracil

(d) Guanine, uracil

Answer

Answer: (b) Adenine, guanine, cytosine, thymine


Question 4.

Metabolic intermediates found in living system which are essential for growth and life is called___________

(a) Saponins

(b) Tannins

(c) Secondary metabolite

(d) Primary metabolites

Answer

Answer: (d) Primary metabolites


Question 5.

DNA differs from RNA in having

(a) Thymine but no uracil

(b) Uracil but no thymine

(c) Thymine but no cytosine

(d) Cytosine but no guanine

Answer

Answer: (a) Thymine but no uracil


Question 6.

Enormous diversity of protein molecules is due to

(a) R groups of amino acids

(b) Sequence of amino acids

(c) Peptide bonds

(d) Amino groups of amino acids

Answer

Answer: (b) Sequence of amino acids


Question 7.

Select the option which is not correct with respect to enzyme action:

(a) Substrate binds with enzyme at its active site.

(b) Addition of lot of succinate does not reverse the inhibition of succinic dehydrogenase by malonate.

(c) A non-competitive inhibitor binds the enzyme at a site distinct from that which binds the substrate.

(d) Malonate is a competitive inhibitor of succinic dehydrogenase.

Answer

Answer: (b) Addition of lot of succinate does not reverse the inhibition of succinic dehydrogenase by malonate.


Question 8.

Anti-parallel strands of a DNA molecule mean that

(a) One strand turns anticlockwise

(b) Phosphate groups at the start of two DNA strands (poles) are in opposite position

(c) Phosphate groups of two DNA strands at their ends share the same position

(d) One strand turns clockwise

Answer

Answer: (b) Phosphate groups at the start of two DNA strands (poles) are in opposite position


Question 9.

The introduction of t-DNA into plants involves:

(a) Altering the pH of the soil, then heat shocking the plants

(b) Exposing the plants to cold for a brief period

(c) Allowing the plant roots to stand in water

(d) Infection of the plant by Agrobacterium tumefaciens

Answer

Answer: (d) Infection of the plant by Agrobacterium tumefaciens


Question 10.

Double hydrogen bond occurs in DNA between

(a) Adenine and guanine

(b) Thymine and cytosine

(c) Adenine and thymine

(d) Uracil and thymine

Answer

Answer: (c) Adenine and thymine


Question 11.

The most common monomer of carbohydrates is

(a) Sucrose

(b) Fructose

(c) Maltose

(d) Glucose

Answer

Answer: (d) Glucose


Question 12.

Proteins perform many physiological functions. For example, some function as enzymes. Which one of the following represents an additional function which some proteins discharge?

(a) Antibiotics

(b) Pigments making colours of flowers

(c) Hormones

(d) Pigments conferring colour to skin

Answer

Answer: (c) Hormones


Question 13.

Nitrogen is a component of

(a) Carbohydrates

(b) Lipids

(c) Proteins

(d) Polyphosphates

Answer

Answer: (c) Proteins


Question 14.

Maximum iron occurs in

(a) WBC

(b) Bone cells

(c) Protein

(d) RBC

Answer

Answer: (d) RBC


Question 15.

The most abundant mineral of the animal body is

(a) Potassium

(b) Sodium

(c) Calcium

(d) Iron

Answer

Answer: (c) Calcium


Question 16.

The bacterial cell wall is formed of

(a) Cellulose

(b) Hemicellulose

(c) Peptidoglycan

(d) Glycogen

Answer

Answer: (c) Peptidoglycan


Question 17.

Ester linkages occur in

(a) Proteins

(b) Lipids

(c) Nucleic acids

(d) Carbohydrates

Answer

Answer: (b) Lipids


Question 18.

ATP was discovered by

(a) Bowman

(b) Lipmann

(c) Blackman

(d) Karl Lohmann

Answer

Answer: (d) Karl Lohmann


Question 19.

Adenine is

(a) Nucleoside

(b) Purine

(c) Pyrimidine

(d) Nucleotide

Answer

Answer: (b) Purine


Question 20.

Which one is a fibrous protein?

(a) Collagen

(b) Haemoglobin

(c) Globulin

(d) Hordein

Answer

Answer: (a) Collagen


Question 21.

Among the following natural materials, the largest amount of cellulose is found in

(a) Wood

(b) Fruit pulp

(c) Wheat straw

(d) Cotton fibre

Answer

Answer: (d) Cotton fibre


Question 22.

Which of the following secondary metabolites is wrongly matched?

(a) Pigments – Carotenoids, anthocyanins

(b) Polymeric substances – Rubber, gums

(c) Toxin – Abrin, ricin

(d) Alkaloids – Lemon grass oil

Answer

Answer: (d) Alkaloids – Lemon grass oil


Question 23.

Which of the following are the most diverse molecules of a cell?

(a) Mineral salts

(b) Lipids

(c) Proteins

(d) Carbohydrates

Answer

Answer: (c) Proteins


Question 24.

Cellulose is made up of

(a) Fructose

(b) Glucose

(c) Sucrose

(d) Ribose

Answer

Answer: (b) Glucose


Question 25.

Which of the following is required as inducer(s) for the expression of Lac operon?

(a) Glucose

(b) Galactose

(c) Lactose

(d) Lactose and galactose

Answer

Answer: (c) Lactose


Question 26.

Glycogen is a homopolymer made of

(a) Glucose units

(b) Galactose units

(c) Amino acids

(d) Ribose units

Answer

Answer: (a) Glucose units


Question 27.

Which one of the following is a non – reducing carbohydrate?

(a) Maltose

(b) Sucrose

(c) Lactose

(d) Ribose 5 – phosphate

Answer

Answer: (b) Sucrose


Question 28.

Which of the following carbohydrates is not a disaccharide?

(a) Lactose

(b) Maltose

(c) Sucrose

(d) Galactose

Answer

Answer: (d) Galactose


Question 29.

An enzyme/protein is formed by chemically bonding together

(a) CO2

(b) Lipases

(c) Carbohydrates

(d) Amino acids

Answer

Answer: (d) Amino acids


Question 30.

Which one of the following pairs of nitrogenous bases of nucleic acids is wrongly matched with the category mentioned against it?

(a) Adenine, Thymine – Purines

(b) Uracil, Cytosine – Pyrimidines

(c) Guanine, Adenine – Purines

(d) Thymine, Uracil – Pyrimidines

Answer

Answer: (a) Adenine, Thymine – Purines


Question 31.

The naturally occurring form of amino acid in proteins

(a) L-amino acids only

(b) D-amino acids only

(c) Both L and D amino acids

(d) None of these

Answer

Answer: (a) L-amino acids only


Question 32.

Which of the following biomolecules are not strictly macromolecules?

(a) Lipids

(b) Nucleic acids

(c) Proteins

(d) Polysaccharides

Answer

Answer: (a) Lipids


Question 33.

A protein which lacks a metal is

(a) Glycoprotein

(b) Haemoglobin

(c) Ferredoxin

(d) Cytochrome

Answer

Answer: (a) Glycoprotein


Question 34.

Which of the following is not a conjugated protein?

(a) Peptone

(b) Glycoprotein

(c) Chromoprotein

(d) Lipoprotein

Answer

Answer: (a) Peptone


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 9 Biomolecules with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 11 Biology Biomolecules MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 9 Biomolecules with Answers below.