Read MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 1 Some Basic Concepts of Chemistry with Answers

Check MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 1 Some Basic Concepts of Chemistry with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 1 Some Basic Concepts of Chemistry with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 11 Chemistry with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Some Basic Concepts of Chemistry Class 11 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Some Basic Concepts of Chemistry Class 11 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Type Questions

Question 1.

What will be the volume of mixture after the reaction



(a) 1.5 L

(b) 0.5 L

(c) 1 L

(d) 0.0 L

Answer

Answer: (b) 0.5 L


Question 2.

A compound has haemoglobin like structure, it has only one Fe. It contains 4.6% of Fe. The approximate molecular mass is

(a) 100 g mol-1

(b) 1200 g mol-1

(c) 1400 g mol-1

(d) 1600 g mol-1

Answer

Answer: (b) 1200 g mol-1


Question 3.

How much of NaOH is required to neutralise 1500 cm³ of 0.1 NHCl?

(a) 40 g

(b) 4 g

(c) 6 g

(d) 60 g

Answer

Answer: (c) 6 g


Question 4.

10 dm³ of N2 gas and 10 dm³ of gas X at the same temperature contains the same number of molecules. The gas X is

(a) CO

(b) CO2

(c) H2

(d) NO

Answer

Answer: (a) CO


Question 5.

The percentage of nitrogen in urea is about

(a) 46

(b) 85

(c) 18

(d) 28

Answer

Answer: (a) 46


Question 6.

The modem atomic weight scale is based upon

(a) 12C

(b) 12O8

(c) 1H

(d) 13C

Answer

Answer: (a) 12C


Question 7.

The prefix 1018 is

(a) giga

(b) exa

(c) kilo

(d) nano

(e) mega

Answer

Answer: (b) exa


Question 8.

Number of atoms in 558.6 g Fe (Molar mass Fe = 55.86 g mol-1) is

(a) twice that in 60 g carbon

(b) 6.023 × 1022

(c) half that of 8g He

(d) 558.6 × 6.023 × 1023

Answer

Answer: (a) twice that in 60 g carbon


Question 9.

Number of grams of oxj^gen in 32.2 g Na2SO4.10 H2O is

(a) 20.8

(b) 22.4

(c) 2.24

(d) 2.08

Answer

Answer: (b) 22.4


Question 10.

250 ml of a sodium carbonate solution contains 2.65 grams of Na2CO3. If 10 ml of this solution is diluted to one litre, what is the concentration of the resultait| solution (mol. wt. of Na2CO3 = 106)

(a) 0.1 M

(b) 0.001 M

(c) 0.01 M

(d) 10-4 M

Answer

Answer: (b) 0.001 M


Question 11.

An aqueous solution of 6.3 g of oxalic acid dihydrate is made upto 250 ml. The volume of 0.1 N NaOH required to completely neutralise 10 ml of this solution is

(a) 40 ml

(b) 20 ml

(c) 10 m

(d) 4 ml

Answer

Answer: (a) 40 ml


Question 12.

How many moles of electrons weight one kilogram?

(a) 6.023 × 1023

(b) (frac 19.108) × 1031

(c) (frac 6023×10^549.108)

(d) 9.108 × 108

Answer

Answer: (d) 9.108 × 108


Question 13.

One mole of calcium phosphide on reaction with excess of water gives

(a) One mole of phosphine

(b) Two moles of phosphoric acid

(c) Two moles of phosphine

(d) One mole of phosphorous pentoxide

Answer

Answer: (c) Two moles of phosphine


Question 14.

Which has maximum number of atoms?

(a) 24 g of C (12)

(b) 56 g of Fe (56)

(c) 27 g of Al (27)

(d) 108 g of Ag (108)

Answer

Answer: (a) 24 g of C (12)


Question 15.

Mixture X = 0.02 mol of [CO(NH3)5 SO4] Br and 0.02 mol of [CO(NH3)5 Br] SO4 was prepared in 2 litres of a solution.

1 litre of mixture X + excess of AgNO3 → Y

1 litre of mixture X + excess of BaCl2 → Z

Number of moles of Y and Z are

(a) 0.01, 0.01

(b) 0.02, 0.01

(c) 0.01, 0.02

(d) 0.02, 0.02

Answer

Answer: (a) 0.01, 0.01


Question 16.

7.5 grams of a gas occupy 5.6 litres of volume at STP. The gas is

(a) NO

(b) N2O

(c) CO

(d) CO2

Answer

Answer: (a) NO


Question 17.

The percentage of Se in peroxidase anhydrous enzyme is 0.5% by weight [Atomic mass = 78.4]. Then minimum molecular weight of peroxidase anhydrous enzyme is

(a) 1568 × 104

(b) 1.568 × 103

(c) 15.68

(d) 3.136 × 104

Answer

Answer: (a) 1568 × 104


Question 18.

Assuming fully decomposed, the volume of CO2 released at STP in heating 9.85 g BaCO3 [Atomic mass of Ba = 137] will be

(a) 0.84 I.

(b) 2.24 L

(c) 4.06 L

(d) 11.12 L

Answer

Answer: (d) 11.12 L


Question 19.

Number of water molecules present in a drop of water (volume 0.0018 ml) at room temperature is

(a) 6.023 × 1019

(b) 1.084 × 1018

(c) 4.84 × 1017

(d) 6.023 × 1023

Answer

Answer: (a) 6.023 × 1019


Question 20.

The weight of a molecule of the compound C60H22 is

(a) 1.4 × 10-21 g

(b) 1.09 × 10-21 g

(c) 5.025 × 1023 g

(d) 16.023 × 1023 g

Answer

Answer: (a) 1.4 × 10-21 g


Fill in the Blanks

Question 1.

The S.I. unit of pressure is ………………

Answer

Answer: Nm-2 or kg m-1 s-1


Question 2.

The symbol ‘u’ used for expressing atomic mass and molecular mass represents ……………… scale based on ……………… isotope.

Answer

Answer: unified, C-12


Question 3.

The reactant which reacts completely and decides the amount of the product is called ………………

Answer

Answer: limiting reactant


Question 4.

A pure substance that contains only one kind of atoms is called ………………

Answer

Answer: Element


Question 5.

The law which states that a chemical compound always contains the same elements combined in a fixed ratio by mass is called ………………

Answer

Answer: Law of Constant Composition


True/False Statements

Question 1.

22.4 L of all gases at STP contains 6.023 × 1023 molecules/atoms.

Answer

Answer: True


Question 2.

The zeros on the right of a decimal point are not significant.

Answer

Answer: False


Question 3.

Petrol is homogeneous mixture of a number of hydrocarbons.

Answer

Answer: True


Question 4.

Mass of the reactants is always equal to the mass of the products.

Answer

Answer: True


Question 5.

The volumes of oxygen which combine with a fixed volume of nitrogen in N2O, NO and NO2 bear a simple ratio to one another.

Answer

Answer: False


Question 6.

Equal volumes of different gases under similar conditions of temperature and pressure contain equal number of atoms.

Answer

Answer: False


Question 7.

Atom is not indestructible.

Answer

Answer: True


Question 8.

Empirical formula represents the actual number of atoms present in a molecule of the substance.

Answer

Answer: False


Question 9.

A balanced equation contains equal number of atoms of each elements on both sides of the equation.

Answer

Answer: True


Question 10.

Equal moles of two or more gases occupy equal volumes under similar conditions of temperature and pressure.

Answer

Answer: True


Matching Type Questions

Column I Column II
1. Petrol 1. Compound
2. Brass 2. Element
3. Sugar 3. 6.02 × 1023
4. Gold 4. Mixture
5. Avogadro’s Number 5. Mixture
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Petrol 4. Mixture
2. Brass 5. Mixture
3. Sugar 1. Compound
4. Gold 2. Element
5. Avogadro’s Number 3. 6.02 × 1023

Prefix Multiples
(i) micro (i) 106
(ii) deca (ii) 109
(iii) mega (iii) 10-6
(iv) giga (iv) 10-15
(v) femto (v) 10
Answer

Answer:

Prefix Multiples
(i) micro (iii) 10-6
(ii) deca (v) 10
(iii) mega (i) 106
(iv) giga (ii) 109
(v) femto (iv) 10-15

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 1 Some Basic Concepts of Chemistry with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 11 Chemistry Some Basic Concepts of Chemistry MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 1 Some Basic Concepts of Chemistry with Answers below.