Read MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 10 The s-Block Elements with Answers

Check MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 10 The s-Block Elements with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 10 The s-Block Elements with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 11 Chemistry with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the The s-Block Elements Class 11 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

The s-Block Elements Class 11 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Type Questions

Question 1.

The paramagnetic species is

(a) KO2

(b) SiO2

(c) TiO2

(d) BaO2

Answer

Answer: (a) KO2


Question 2.

On dissolving moderate amount of sodium metal in liquid ammonia at low temperature, which one of the following does not occur?

(a) Blue coloured solution is obtained

(b) Na+ ions are formed in the solution

(c) Liquid NH3 becomes good conductor of electricity

(d) Liquid ammonia remain diamagnetic.

Answer

Answer: (d) Liquid ammonia remain diamagnetic.


Question 3.

The substance not likely to contain CaCO3 is

(a) Dolomite

(b) A marble

(c) Calcined gypsum

(d) Sea shells.

Answer

Answer: (c) Calcined gypsum


Question 4.

TLe active constituent of bleaching powder is

(a) Ca(OCl)2

(b) Ca(OCl)Cl

(c) Ca(ClO2)

(d) Ca(ClO2)Cl

Answer

Answer: (b) Ca(OCl)Cl


Question 5.

Which of the following is the correct order of gradually descreasing basic nature of the oxides?

(a) Al2O3, MgO, Cl2O7, SO3

(b) Cl2O7, SO3, Al2O3, MgO

(c) SO3, Cl2O7, MgO, Al2O3

(d) MgO, Al2O3, SO3, Cl2O7

Answer

Answer: (d) MgO, Al2O3, SO3, Cl2O7


Question 6.

Among the alkaline earth metals, the element forming the predominantly covalent compound is

(a) Barium

(b) Strontium

(c) Calcium

(d) Beryllium.

Answer

Answer: (d) Beryllium.


Question 7.

Which of the following substances can be used for drying gases?

(a) Calcium carbonate

(b) Sodium carbonate

(c) Sodium bicarbonate

(d) Calcium oxide

Answer

Answer: (d) Calcium oxide


Question 8.

The stability of the following alkali metal chlorides follows the order

(a) LiCl > KCl > NaCl > CsCl

(b) CsCl > KCl > NaCl > LiCl

(c) NaCl > KCl > LiCl > CsCl

(d) KCl > CsCl > NaCl > LiCl

Answer

Answer: (a) LiCl > KCl > NaCl > CsCl


Question 9.

Solubilities of carbonates decrease down the Magnesium group due to decrease in

(a) Entropy of solution formation

(b) Lattice energies of solids

(c) Hydration energy of cations

(d) Inter-ionic attraction.

Answer

Answer: (c) Hydration energy of cations


Question 10.

In curing cement plasters, water is sprinkled from time to time. This helps in

(a) Converting sand into silicic acid

(b) Keeping it cool.

(c) Developing interlocking like crystals of hydrated silicates

(d) Hydrating sand and gravel mixed with cement.

Answer

Answer: (c) Developing interlocking like crystals of hydrated silicates


Question 11.

Bleaching powder loses its power on keeping for a long time because

(a) It changes into calcium hypochlorite

(b) It changes into calcium chloride and calcium hydroxide

(c) It absorbs moisture

(d) It changes into calcium chloride and calcium chlorate

Answer

Answer: (d) It changes into calcium chloride and calcium chlorate


Question 12.

A metal M readily forms water soluble sulphate MSO4, water insoluble hydroxide M(OH)2 and oxide MO which becomes inert on heating. The hydroxide is soluble in NaOH. The metal M is

(a) Be

(b) Mg

(c) Ca

(d) Sr

Answer

Answer: (a) Be


Question 13.

KO2 (Potassium superoxide) is used in oxygen cylinders in space and submarines because it

(a) Absorbs CO2 and increases O2 content

(b) Eliminates moisture

(c) Absorbs CO2

(d) Produces ozone

Answer

Answer: (a) Absorbs CO2 and increases O2 content


Question 14.

Which one is used as an air purifier in space craft?

(a) Quick lime

(b) Slaked lime

(c) Potassium superoxide

(d) Anhydrous CaCl2

Answer

Answer: (c) Potassium superoxide


Question 15.

The correct order of increasing ionic character is

(a) BeCl2 2 2 2

(b) BeCl2 2 2 2

(c) BeCl2 2 2 2

(d) BaCl2 2 2 2

Answer

Answer: (a) BeCl2 2 2 2


Question 16.

Epsom salt is

(a) MgSO4.7H2O

(b) CaSO4H2O

(c) MgSO4.22O

(d) BaSO42H2O

Answer

Answer: (a) MgSO4.7H2O


Question 17.

For two ionic solids CaO and KI, identify the wrong statement from the following

(a) Lattice energy of CaO is much higher than that of KI

(b) KI is soluble in benzene

(c) CaO has high M.Pt

(d) KI has high M.Pt.

Answer

Answer: (a) Lattice energy of CaO is much higher than that of KI


Question 18.

The compounds of alkaline earth metals have the following magnetic nature.

(a) Diamagnetic

(b) Paramagnetic

(c) Ferromagnetic

(d) Antiferromagnetic

Answer

Answer: (a) Diamagnetic


Question 19.

Gypsum on heating to 390 K gives

(a) CaSO2.2H2O

(b) CaSO4

(c) CaSO4.(frac 12)H2O

(d) SO3 and CaO

Answer

Answer: (c) CaSO4.(frac 12)H2O


Question 20.

Which of the following is not present in cement?

(a) Gypsum

(b) Clay

(c) Alumina

(d) Alum

Answer

Answer: (d) Alum


Question 21.

In which of the following the hydration energy is higher than the lattice energy?

(a) SrSO4

(b) BaSO4

(c) MgSO4

(d) RaSO4

Answer

Answer: (c) MgSO4


Question 22.

When CaC2 is heated in atmospheric nitrogen in an electric furnace, the compound formed is

(a) Ca(CN)2

(b) Ca3N2

(c) CaNC2

(d) CaNCN

Answer

Answer: (d) CaNCN


Question 23.

Among the following compounds of cement which is present in the highest amount?

(a) Ca2SiO4

(b) Ca3SiO5

(c) Al2O3

(d) Ca3Al2O6

Answer

Answer: (b) Ca3SiO5


Fill in the blanks

Question 1.

The Phenomenon of crumbling to powder of sodium carbonate crystals on exposure to air is called as ……………….

Answer

Answer: Efflorescence


Question 2.

Plaster of Paris is obtained by heating ………………. at ……………….

Answer

Answer: gypsum, 120°C


Question 3.

Calcium salts impart ………………. colour to the flame.

Answer

Answer: Brick red


Question 4.

Sodium metal when dissolve in liquid NH3 gives a ………………. solution.

Answer

Answer: deep blue


Question 5.

Beryllium is diagonically related to ……………….

Answer

Answer: Aluminium


Question 6.

Potassium carbonate cannot be prepared by Solvay process because ……………….

Answer

Answer: KHSO3 is very soluble in water


Question 7.

When MgCl2.6H2O is heated, ………………. is formed.

Answer

Answer: Mg(OH)Cl


Question 8.

Burning of sodium reduces CO2 to ………………. & itself is oxidised to ……………….

Answer

Answer: Carbon, Na2CO3


Question 9.

Ca2+ has a smaller ionic radius than K+ because it has ……………….

Answer

Answer: Higher effective nuclear charge


Question 10.

Alkali & alkaline earth metals can only be prepared by the electrolysis of their ………………. chlorides.

Answer

Answer: Molten


Write True / False

Question 1.

Gypsum is added during the preparation of cement to slow down the process of setting.

Answer

Answer: False


Question 2.

Plaster of paris is CaSO4. (frac 12) H2O.

Answer

Answer: True


Question 3.

BeSO4 is soluble & BaSO4 is insoluble in water.

Answer

Answer: True


Question 4.

BeCO3 is more thermally stable than BaCO3.

Answer

Answer: False


Question 5.

Alkali metals form covalent hydrides.

Answer

Answer: False


Question 6.

Polarizing power of Li+ is nearly the same as that of Mg2+ ion.

Answer

Answer: True


Question 7.

All alkaline earth metals can be tested by flame test.

Answer

Answer: False


Question 8.

Sodium when burnt in excess of oxygen gives sodium oxide.

Answer

Answer: False


Question 9.

Potassium burns in air to form superoxide KO2.

Answer

Answer: True


Question 10.

MgCl2.6H2O on heating gives anhydrous MgCl2.

Answer

Answer: False


Match the Following

Column I Column II
1. Lime stone (a) MgSO4.7H2O
2. Slaked lime (b) CaO
3. Quicklime (c) CaCO3
4. Epsom salt (d) Ca(OH)2
5. Caustic soda (e) NaHCO3
6. Baking soda (f) NaOH
7. Soda Ash (g) Na2CO3
8. Alkaline earth metals (h) Na2CO3
9. Solvey process is used for the manufacture of (i) CaSO4. (frac 12)H2O
10. Plaster of paris (j) Strong reducing agents
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Lime stone (c) CaCO3
2. Slaked lime (d) Ca(OH)2
3. Quicklime (b) CaO
4. Epsom salt (a) MgSO4.7H2O
5. Caustic soda (f) NaOH
6. Baking soda (e) NaHCO3
7. Soda Ash (h) Na2CO3
8. Alkaline earth metals (j) Strong reducing agents
9. Solvey process is used for the manufacture of (g) Na2CO3
10. Plaster of paris (i) CaSO4. (frac 12)H2O

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 10 The s-Block Elements with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 11 Chemistry The s-Block Elements MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 10 The s-Block Elements with Answers below.