Read MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 11 The p-Block Elements with Answers

Check MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 11 The p-Block Elements with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 11 The p-Block Elements with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 11 Chemistry with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the The p-Block Elements Class 11 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

The p-Block Elements Class 11 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Type Questions

Question 1.

Which of the following is not a protonic acid?

(a) B(OH)3

(b) PO(OH)3

(c) SO(OH)2

(d) SO2(OH)2

Answer

Answer: (a) B(OH)3


Question 2.

Which of the following is an amphoteric oxide?

(a) B2O3

(b) ZnO

(c) Na2O

(d) SO2

Answer

Answer: (b) ZnO


Question 3.

Graphite is soft solid lubricant extremely difficult to melt. The reason for this anomalous behaviour is that graphite

(a) Has carbon atoms arranged in large plates of rings of strongly bound carbon atoms with weak interplate bonds

(b) Is a non-crystalline substance

(c) Is an allotropic form of carbon

(d) Has molecules of variable molecular masses like polymers.

Answer

Answer: (a) Has carbon atoms arranged in large plates of rings of strongly bound carbon atoms with weak interplate bonds


Question 4.

An aqueous solution of borax is

(a) Basic

(b) Acidic

(c) Neutral

(d) Amphoteric

Answer

Answer: (a) Basic


Question 5.

Orthoboric acid when heated to red heat gives

(a) Metaboric acid

(b) Tetraboric acid

(c) Boron trioxide

(d) Borax

Answer

Answer: (c) Boron trioxide


Question 6.

Boric acid is polymeric due to

(a) Its acidic nature

(b) The presence of hydrogen bonds

(c) Its monobasic nature

(d) Its geometry

Answer

Answer: (b) The presence of hydrogen bonds


Question 7.

Which of the following statements about boric acid is false?

(a) It acts as a monobasic acid

(b) It is formed by the hydrolysis of boron halides

(c) It has planar-structure

(d) It acts as a tribasic acid.

Answer

Answer: (d) It acts as a tribasic acid.


Question 8.

From B2H6 all the following can be prepared except

(a) H3BO3

(b) B2(CH3)4H2

(c) B2(CH3)6

(d) NaBH4

Answer

Answer: (d) NaBH4


Question 9.

When formic acid is treated with cone evolved is

(a) H2S

(b) SO2

(c) CO

(d) CO2

Answer

Answer: (c) CO


Question 10.

The type of hybridisation of boron in diborane is

(a) sp

(b) sp²

(c) sp³

(d) sp³d²

Answer

Answer: (c) sp³


Question 11.

Among the following, electron-deficient compound is

(a) CCl4/sub>

(b) PCl5

(c) BeCl2

(d) BCl3

Answer

Answer: (d) BCl3


Question 12.

Diamond and graphite are

(a) Homologues

(b) Allotropes

(c) Isomers

(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Allotropes


Question 13.

Which of the following is the hardest substance known?

(a) Graphite

(b) Carborundum

(c) Diamond

(d) Coke

Answer

Answer: (c) Diamond


Question 14.

Thermodynamically the most stable form of carbon is

(a) Diamond

(b) Graphite

(c) Peat

(d) Coal

Answer

Answer: (b) Graphite


Question 15.

Which of the following is the most commonly used refrigerant?

(a) CFCl3

(b) CCl3Br

(c) CF3Cl

(d) CF2Cl2

Answer

Answer: (d) CF2Cl2


Question 16.

Carbon forms a large number of compounds because it has

(a) Variable valency

(b) Low electron affinity

(c) High ionisation energy

(d) Property of catenation

Answer

Answer: (d) Property of catenation


Question 17.

Which of the following allotropic forms of carbon is isomorphous with crystalline silicon?

(a) Graphite

(b) Coal

(c) Coke

(d) Diamond

Answer

Answer: (d) Diamond


Question 18.

In graphite electrons are

(a) Localised on every third atom

(b) Present in antibonding orbitals

(c) Localised on each carbon atom

(d) Spread out between the structure.

Answer

Answer: (d) Spread out between the structure.


Question 19.

Percentage of lead in lead pencils is

(a) Zero

(b) 20

(c) 80

(d) 70

Answer

Answer: (a) Zero


Question 20.

The correct structure of Fe(CO)5 is

(a) Octahedral

(b) Tetrahedral

(c) Square planar

(d) Trigonal bipyramid

Answer

Answer: (d) Trigonal bipyramid


Question 21.

Which is strongest lewis acid?

(a) BF3

(b) BCl3

(c) BBr3

(d) BI3

Answer

Answer: (d) BI3


Question 22.

White lead is

(a) Pb3O4

(b) PbO

(c) 2PbCO3.Pb(OH)2

(d) Pb (CH3COO)2.Pb(OH)2

Answer

Answer: (c) 2PbCO3.Pb(OH)2


Question 23.

Which of the following oxidation states are the most characteristic for lead & tin respectively

(a) +2, +2

(b) +4, +2

(c) +2, +4

(d) +4, +4

Answer

Answer: (c) +2, +4


Fill in the blanks

Question 1.

……………… is the most stable allotrope of carbon at high temperature.

Answer

Answer: Graphite


Question 2.

One recently discovered allotrope of carbon (e.g. C60) is commonly known as ………………

Answer

Answer: Fullerene


Question 3.

Cassiterite is an ore of ………………

Answer

Answer: Tin


Question 4.

The hydrolysis of alkyl substituted chlorosiianes gives ………………

Answer

Answer: Silanols


Question 5.

The hydrolysis of tri alkyl chloro silane R3 SiCl yields ………………

Answer

Answer: Silicones


Question 6.

The two types of bonds present i n B2H6 are covalent & ………………

Answer

Answer: three-centre bond


Question 7.

……………… + ………………

Answer

Answer: NaBO2 & B2O3


Question 8.

Boron exists in nature as ………………

Answer

Answer: Tincal (Borax)


Question 9.

Boron is used as to ……………… in nuclear reactors.

Answer

Answer: Control neutron flux


Question 10.

Boric acid contains planar ……………… units.

Answer

Answer: BO(_3^2-)


Write True / False

Question 1.

The tendency for catenation is much higher for C than tor Si.

Answer

Answer: True


Question 2.

Carbon monoxide is used as an oxidising agent in metallurgical operations.

Answer

Answer: False


Question 3.

Gaseous carbon dioxide can be directly solidified.

Answer

Answer: True


Question 4.

Boron can expand it’s valence shell to accommodate more than 8 elements.

Answer

Answer: False


Question 5.

Boric acid (H3BO3) is a monobasic acid.

Answer

Answer: True


Question 6.

Boron does not form ionic compounds.

Answer

Answer: True


Question 7.

Carbon is the most abundant element on the earth.

Answer

Answer: False


Question 8.

Solidified carbon dioxide is called dry ice.

Answer

Answer: True


Question 9.

Fullerene is a molecular substance.

Answer

Answer: True


Question 10.

CO2 is more acidic than CO.

Answer

Answer: True


Match the Following

Column I Column II
1. Boron (a) [Ne]3s²p1
2. Aluminium (b) [He] 2s²p1
3. Carbon (c) [Ne]3s²p²
4. Silicon (d) [Ar] 3d104s²p1
5. Gallium (e) [He] 2s²p²
6. H3BO3 (f) Hydrogen bonds
7. An aqueous solution of borax (g) Monobasic & weak Lewis acid
8. Elements of group 14 (h) Basic
9. Boric acid is polymeric due to (i) Graphite
10. Thermodynamically the most stable form of C. (j) Exhibit oxidation state of +2 & +4
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Boron (b) [He] 2s²p1
2. Aluminium (a) [Ne]3s²p1
3. Carbon (e) [He] 2s²p²
4. Silicon (c) [Ne]3s²p²
5. Gallium (d) [Ar] 3d104s²p1
6. H3BO3 (g) Monobasic & weak Lewis acid
7. An aqueous solution of borax (h) Basic
8. Elements of group 14 (j) Exhibit oxidation state of +2 & +4
9. Boric acid is polymeric due to (f) Hydrogen bonds
10. Thermodynamically the most stable form of C. (i) Graphite

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 11 The p-Block Elements with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 11 Chemistry The p-Block Elements MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 11 The p-Block Elements with Answers below.