Read MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 12 Organic Chemistry: Some Basic Principles and Techniques with Answers

Check MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 12 Organic Chemistry: Some Basic Principles and Techniques with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 12 Organic Chemistry: Some Basic Principles and Techniques with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 11 Chemistry with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Organic Chemistry: Some Basic Principles and Techniques Class 11 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Organic Chemistry: Some Basic Principles and Techniques Class 11 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Type Questions

Question 1.

I.U.P.A.C. name of 4-isopropyl-m-xylene is

(a) l-Isopropyl-2, 4-Dimethyl benzene

(b) 4-Iso propyl-m-Xylene

(c) l-Isopropyl-3, 5-Dimethyl benzene

(d) 4-Isopropyl-3, 5-Dimethyl benzene.

Answer

Answer: (a) l-Isopropyl-2, 4-Dimethyl benzene


Question 2.

Among the following alkenes : 1-butane (I), cis-2-butene (II), trans-2-butene (III), the decreasing order of stability is

(a) III > II > I

(b) III > I > II.

(c) I > II > III

(d) II > I > III

Answer

Answer: (a) III > II > I


Question 3.

The reaction

is

(a) Elimination reaction

(b) Substitution reaction

(c) Free radical reaction

(b) Addition reaction

Answer

Answer: (b) Substitution reaction


Question 4.

The I.U.P.A.C. name of



(a) 3-Methyl cyclohexene

(b) 1-methyl cylohex-2-ene.

(c) 6-methyl cyclohexene

(d) 1-methyl cyclohex5-ene.

Answer

Answer: (a) 3-Methyl cyclohexene


Question 5.

The I.U.P.A.C. name of CH3COCH(CH3)2 is

(a) 3-methyl-2-butanone

(b) Isopropyl methyl ketone

(c) 2-methyl-3-butanone

(d) 4-methyl isopropyl ketone

Answer

Answer: (a) 3-methyl-2-butanone


Question 6.

Which of the following compounds possess the C-H bond with the lowest bond dissociation energy?

(a) Toluene

(b) Benzene

(c) n-Pentane

(d) 2, 2-Dimethyl propane

Answer

Answer: (a) Toluene


Question 7.

The general formula CnH2nO23 could be for open chain

(a) Dialdehydes

(b) Diketones

(c) Carboxylic acid

(d) Diols

Answer

Answer: (c) Carboxylic acid


Question 8.

Name of the compound given below is



(a) 4-ethyl-3-methyloctane

(b) 3 -methyl-4-ethyloctane

(c) 2, 3-diethylheptane

(d) 5 – ethyl-6 -methyloctane.

Answer

Answer: (a) 4-ethyl-3-methyloctane


Question 9.

The C-H bond distance is longest in

(a) C2H2

(b) C2H4

(c) C2H6

(d) C2H2Br2

Answer

Answer: (c) C2H6


Question 10.

Which of the following represents the given mode of hybridisation sp²-sp²-sp-sp from left to right?

(a) CH2 = CH-C ≡ N

(b) HC ≡ C – C = CH

(c) H2C = C = C = CH2

Answer

Answer: (a) CH2 = CH-C ≡ N


Question 11.

What is the decreasing order of stability of the ions?

(I) CH3-CH-CH3

(II) CH3-CH-OCH3

(III) CH3-CH-CO-CH3

(a) I > II > III

(b) II > III > I

(c) III > I > II

(d) II > I > III

Answer

Answer: (d) II > I > III


Question 12.

Which of the following is an electrophile?

(a) H2O

(b) NH3

(c) AlCl3

(d) C2H5NH2

Answer

Answer: (c) AlCl3


Question 13.

The most stable carbanion among the following is

Answer

Answer: (d)


Question 14.



(a) resonating structure

(b) Tautomers

(c) Geometrical isomers

(d) Optical isomers.

Answer

Answer: (a) resonating structure


Question 15.

The arrangement of (CH3)3C -, (CH3)2CH-, CH3 CH2– when attached to benzene or unsaturated group in increasing order of inductive effect is

(a) (CH3)3C- 3)2CH- 3 – CH2

(b) CH3 -CH2– 3)2CH- 3)3C-

(c) (CH3)2CH-3)3C- 3-CH2

(d) (CH3)3C- 3– CH2– 3)2CH

Answer

Answer: (a) (CH3)3C- 3)2CH- 3 – CH2


Question 16.

The I.U.P.A.C. name of the following compound is



(a) 3-Ethyl-2-hexene

(b) 3-Propyl-2-bexene

(c) 3-Propyl-3-hexene

(d) 4-Ethyl-4-hexene

Answer

Answer: (a) 3-Ethyl-2-hexene


Question 17.

The number and type of bonds between two carbon atoms in CaC2 are

(a) One sigma (σ) and one pi (π) bonds

(b) One sigma (σ) and two pi (π) bonds

(c) One sigma (σ) and one and half pi (π) bonds

(d) One sigma (σ) bond

Answer

Answer: (b) One sigma (σ) and two pi (π) bonds


Question 18.

The I.U.P.A.C name of the compond is

(a) 3, 3, 3- Trimethylpropene

(b) 1,1, 1-Trimethyl-2-pentane

(c) 3, 3-Dimethyl-l-butene

(d) 2, 2-Dimethyl-3-butane.

Answer

Answer: (c) 3, 3-Dimethyl-l-butene


Question 19.

Which of the following is correct regarding the-I. Effect of substituents?

(a) -NR2
(b) -NR2 > -OR
(c) -NR2
(d) -NR2 > -OR > -F

Answer

Answer: (a) -NR2


Question 20.

The I.U.P.A.C. name of CH3 – CH = CH COO C2H5 is

(a) Ethyl but-1 -enoate

(b) Ethyl but-2-enoate

(c) Ethyl prop-2-enoate

(d) None of these.

Answer

Answer: (b) Ethyl but-2-enoate


Question 21.

The I.U.P.A.C. name of



(a) Acetyl cyclohexa diene

(b) l-Cyclohexa-2, 4 dienyl ethanone

(c) 6-Cyclohexa-1, 3 dienyl ethanone

(d) none of these

Answer

Answer: (b) l-Cyclohexa-2, 4 dienyl ethanone


Question 22.

CH3CH2Cl undergoes homolytic fission to produce

(a) CH3CH2 & Cl

(b) CH3CH(_2^+) & Cl

(c) CH3CH(_2^+) & Cl

(d) CH3CH2 & Cl

Answer

Answer: (a) CH3CH2 & Cl


Fill in the blanks

Question 1.

A carbon atom having four different groups is known as ………………..

Answer

Answer: asymmetric carbon atom


Question 2.

Electrophilic reagents are ……………….. & ……………….. deficient species.

Answer

Answer: Electron, Electron


Question 3.

Carbocation is formed by a group of carbon & other atoms having only ……………….. electrons.

Answer

Answer: six


Question 4.

Free radicals are formed due to ……………….. bond fission.

Answer

Answer: homolytic


Question 5.

Mesomeric effect is observed only in the molecules having ………………..

Answer

Answer: conjugated system


Question 6.

Thermally unstable liquids are purified by ………………..

Answer

Answer: distillation under reduced pressure


Question 7.

Sodium extract is boiled with HNO3 to destroy ……………….. before testing for the presence of Chlorine.

Answer

Answer: CN & / or S2-


Question 8.

In carius method, the sulphur present in the organic compound is converted into ………………..

Answer

Answer: SO(_4^2-)


Question 9.

The Prussian blue colour obtained during lassaigne’s test for nitrogen is due to the formation of ………………..

Answer

Answer: ferric ferrocyanide


Question 10.

The ……………….. can be used for separating the constituents of solid mixture only when they differ in their solubilities in a solvent.

Answer

Answer: fractional crystallization


Write True / False

Question 1.

2, 2 -Dimethylbutane and 2-methylbutane are chain isomers of hexane.

Answer

Answer: False


Question 2.

Acetylene is a tetrahedral molecule.

Answer

Answer: False


Question 3.

In benzene, carbon uses all the three p orbitals for hybridisation.

Answer

Answer: False


Question 4.

The members of a homologous series can be represented by a general formula.

Answer

Answer: True


Question 5.

Propanoic acid and methyl ehtanoate are isomers.

Answer

Answer: True


Question 6.

Inductive effect involves displacement of electrons.

Answer

Answer: True


Question 7.

Electromeric effect is a permanent effect.

Answer

Answer: False


Question 8.

Simple carbonions are isoelectronic and isostructural with ammonia.

Answer

Answer: True


Question 9.

Free radicals are obtained as a result of heterolytical fission of covalent bonds.

Answer

Answer: False


Question 10.

Carbocations are planar species.

Answer

Answer: True


Match the Following

Answer

Answer:

1. – (b)

2. – (a)

3. – (e)

4. – (c)

5. – (d)

6. – (g)

7. – (f)

8. – (h)

9. – (j)

1o. – (i)


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 12 Organic Chemistry: Some Basic Principles and Techniques with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 11 Chemistry Organic Chemistry: Some Basic Principles and Techniques MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 12 Organic Chemistry: Some Basic Principles and Techniques with Answers below.