Read MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 13 Hydrocarbons with Answers

Check MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 13 Hydrocarbons with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 13 Hydrocarbons with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 11 Chemistry with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Hydrocarbons Class 11 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Hydrocarbons Class 11 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Type Questions

Question 1.

When 2-butyne is treated with dil.H2SO4/HgSO4, the product formed is

(a) Butanol-1

(b) Butanol-2

(c) 2-Butanone

(c) Butanal

Answer

Answer: (c) 2-Butanone


Question 2.

Identify the compound A and B in the following reaction sequence



(a) A is ethylene, B is acetadehyde

(b) A is acetylene, B is propionaldehyde

(c) A is ethane, B is ethanol

(d) A is acetylene, B is acetaldehyde.

Answer

Answer: (d) A is acetylene, B is acetaldehyde.


Question 3.

The orth/para-drecting group among the following is

(a) COOH

(b) CN

(c) COCH3

(d) NHCOCH3

Answer

Answer: (d) NHCOCH3


Question 4.

When propyne is treatd with HgSO4/H2SO4 the product is

(a) Propanol

(b) Propanal

(c) Propanone

(d) Propanoic acid

Answer

Answer: (c) Propanone


Question 5.

An organic compound has a triple bond and not double bond. It can be test by

(a) Bromine water

(b) Baeyer reagent

(c) Fehling solution

(d) Ar nonical silver nitrate

Answer

Answer: (d) Ar nonical silver nitrate


Question 6.

Butene-1 may be converted to butane by reaction with

(a) Pd/H2

(b) Zn – HCl

(c) Sn – HCl

(d) Zn – Hg

Answer

Answer: (a) Pd/H2


Question 7.

Tetrabromoethane on heating with Zn gives

(a) Ethyl bromide

(b) Ethane

(c) Ethene

(d) Ethyne

Answer

Answer: (d) Ethyne


Question 8.

An organic compound on treatment with Br2 in CCl4 gives. bromo derivative of an alkene. The compound will be

(a) CH3 – CH = CH2

(b) CH2 – CH = CH – CH2

(c) CH ≡ CH

(d) CH2 = CH2

Answer

Answer: (c) CH ≡ CH


Question 9.

Which alkene on ozonolysis gives CH3CH2CHO and CH3COCH3?

(a) CH2 = CH CH = C(CH3)2

(b) CH3 CH2CH = CH CH2CH3

(c) CH3CH2 CH = CH – CH3

(d) (CH3)2 C = CH CH3

Answer

Answer: (a) CH2 = CH CH = C(CH3)2


Question 10.

The compound



on reaction with NaIO4 in presence of KMnO4 gives

(a) CH3COCH3

(b) CH3COCH3 + CH3COOH

(c) CH3COCH3 + CH3CHO

(d) CH3CHO + CO2

Answer

Answer: (b) CH3COCH3 + CH3COOH


Question 11.

When CH3CH2CHCl2 is treated with NaNH2, the product is

(a) CH3 – CH – CH2

(b) CH3 – C ≡ CH

(c) CH3CH2CH (NH2)2

Answer

Answer: (b) CH3 – C ≡ CH


Question 12.

The treatment of benzene with isobu.ene in the presence of sulphuric acid gives

(a) Isobutyl benzene

(b) Tert-butyl benzene

(c) n-Butyl benzene

(d) No reaction

Answer

Answer: (b) Tert-butyl benzene


Question 13.

In the compound CH2 = CH – CH2 – CH2C = CH2 the C2 – C3 bond is of the type

(a) sp – sp²

(b) sp³ – sp³

(c) sp – sp³

(d) sp² – sp³

Answer

Answer: (d) sp² – sp³


Question 14.

Which of the following compounds will exhibit geometrical isomerism?

(a) 1-pheny 1-2-butene

(b) 3-phenyl-1-butene

(c) 2-phenyl-1-butene

(d) 1,1-diphenyl-1-propene

Answer

Answer: (a) 1-pheny 1-2-butene


Question 15.

Which of the following compounds exhibits steroisomerism?

(a) 2-methyl butene-1

(b) 3-methyl butyne-1

(c) 3-methylbutanoic acid

(d) 2-methylbutanoic acid

Answer

Answer: (d) 2-methylbutanoic acid


Question 16.

Out of the following which one has the least hindered rotation about carbon-carbon bond.

(a) Ethane

(b) Ethylene

(c) Acetylene

(d) Hexachloroethane

Answer

Answer: (a) Ethane


Question 17.

The number and type of bonds between two carbon atoms in CaC2 are

(a) One sigma (σ) and one pi (π) bonds

(b) One sigma (σ) and two pi (π) bonds

(c) One sigma (σ) and one and a half pi (π) bonds

(d) One sigma (σ) bond.

Answer

Answer: (b) One sigma (σ) and two pi (π) bonds


Question 18.

Which of these will not react w ith acetylene?

(a) NaOH

(b) Ammoniacal AgNO3

(c) Na

(d) HCl

Answer

Answer: (a) NaOH


Question 19.

On mixing certain alkane with chlorine and irradiating it with ultraviolet light, one forms only one monochloro alkane. The alkane could be

(a) Neopentane

(b) Propane

(c) Pentane

(d) Isopentane

Answer

Answer: (a) Neopentane


Question 20.

The correct order of reactivity towards the electrophilic substitution of the compounds (i) aniline (ii) benzene (iii) nitrobenzene is

(a) III > II > I

(b) II > III > I

(c) I III

(d) I > II > III

Answer

Answer: (d) I > II > III


Question 21.

Which of the following species participate in salphonation of benzene ring?

(a) H2SO4

(b) SO3

(c) HSO(_3^-)

(d) SO(_2^-)

Answer

Answer: (b) SO3


Question 22.

The Number of structural isomers for C6H14 is

(a) 3

(b) 4

(c) 5

(d) 6

Answer

Answer: (c) 5


Question 23.

Propene on reaction with chlorine water gives

Answer

Answer: (a)


Fill in the blanks

Question 1.

The terminal carbon in butane is …………….. hybridized.

Answer

Answer: sp³


Question 2.

2-Butanol on dehydration gives mainly ……………..

Answer

Answer: butene-2


Question 3.

Propene on ozonolysis forms ……………..

Answer

Answer: acetaldehyde & formaldehyde


Question 4.

Pi (π) bond is formed due to overlap of the unhybridized …………….. orbitals.

Answer

Answer: p


Question 5.

The sp² hybrid orbitals have …………….. p-character.

Answer

Answer: 66.7%


Question 6.

Benzene has …………….. hydrogen atoms less than the corresponding alkane.

Answer

Answer: 8


Question 7.

A linear structure is obtained during sp hybridization as in ……………..

Answer

Answer: alkynes


Question 8.

A regular …………….. is obtained during sp³ hybridization as in alkanes.

Answer

Answer: tetrahedron


Question 9.

Although chlorine is o, p-directing, it …………….. the benzene nucleus towards electrophilic substitution.

Answer

Answer: deactivates


Question 10.

Solubility of alkenes …………….. with the increase in molecular mass.

Answer

Answer: decreases


Write True / False

Question 1.

Alkyl halides when treated with aqueous KOH give olefins.

Answer

Answer: False


Question 2.

All of the common O, p-directing groups are activating groups towards electrophilic substitution reactions of benzenes.

Answer

Answer: False


Question 3.

In alkanes, carbon shows sp³ hybridization.

Answer

Answer: True


Question 4.

Benzene is an aromatic compound.

Answer

Answer: True


Question 5.

Reduction of an alkene to alkane is an addition reaction.

Answer

Answer: True


Question 6.

During addition of halogen acids across a double bond in alkenes, the halogen atoms go to the carbon atom having higher number of hydrogen atoms.

Answer

Answer: False


Question 7.

Greater is the resonance energy, smaller is the stability of the resonance hybrid.

Answer

Answer: False


Question 8.

π bond is weaker bond than a σ bond.

Answer

Answer: True


Question 9.

2-Methyl propene gives isobutyl bromide with hydrogen bromide.

Answer

Answer: False


Question 10.

Shorter bonds are weak bonds.

Answer

Answer: False


Match the Following

Column I Column II
1. State of hybridisation of carbon in cyclohexene. (a) Removal of a molecule of CO2 from an organic compound.
2. Friedal crafts reaction (b) Alkyl halides in presence of metallic sodium.
3. Wurtz reaction (c) Arenes & alkyihalides in presence of anhydrous AlCl3
4. Decarboxylation (d) sp
5. State of hybridisation of carbon in ethyne. (e) sp²
6. The geometrical isomers (f) NO(_2^+)
7. Substitution reactions are characteristics of (g) Benzyl chloride
8. Ethylene reacts with Baeyer’s reagent to give (h) Alkanes
9. Toluene reacts with chlorine in presence of light to give. (i) Glycol
10. During nitration of benzene the active nitrating agent is (j) Contain at least one carbon-carbon double bond.
Answer

Answer:

Column I Column II
1. State of hybridisation of carbon in cyclohexene. (e) sp²
2. Friedal crafts reaction (c) Arenes & alkyihalides in presence of anhydrous AlCl3
3. Wurtz reaction (b) Alkyl halides in presence of metallic sodium.
4. Decarboxylation (a) Removal of a molecule of CO2 from an organic compound.
5. State of hybridisation of carbon in ethyne. (d) sp
6. The geometrical isomers (j) Contain at least one carbon-carbon double bond.
7. Substitution reactions are characteristics of (h) Alkanes
8. Ethylene reacts with Baeyer’s reagent to give (i) Glycol
9. Toluene reacts with chlorine in presence of light to give. (g) Benzyl chloride
10. During nitration of benzene the active nitrating agent is (f) NO(_2^+)

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 13 Hydrocarbons with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 11 Chemistry Hydrocarbons MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 13 Hydrocarbons with Answers below.