Read MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 14 Environmental Chemistry with Answers

Check MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 14 Environmental Chemistry with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 14 Environmental Chemistry with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 11 Chemistry with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Environmental Chemistry Class 11 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Environmental Chemistry Class 11 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Type Questions

Question 1.

Which of the following has greatest affinity for haemoglobin?

(a) CO

(b) NO

(c) O2

(d) CO2

Answer

Answer: (b) NO


Question 2.

Which of the following is the coldest region?

(a) Troposphere

(b) Mesosphere

(c) Stratosphere

(d) Thermosphere.

Answer

Answer: (b) Mesosphere


Question 3.

The aromatic compounds present as particulates are

(a) Benzene

(b) Toluene

(c) Nitrobenzene

(d) Poly cyclic hydrocarbons.

Answer

Answer: (d) Poly cyclic hydrocarbons.


Question 4.

Ozone layer is present in

(a) Troposphere

(b) Stratosphere

(c) Mesophere

(d) Exosphere

Answer

Answer: (b) Stratosphere


Question 5.

Depletion of ozone layer causes

(a) Blood cancer

(b) Lung cancer

(c) Skin cancer

(d) Breast cancer.

Answer

Answer: (c) Skin cancer


Question 6.

Photochemical smog is formed in

(a) Summer during morning time

(b) Summer during day time

(c) Winter during morning time

(d) Winter during day time.

Answer

Answer: (b) Summer during day time


Question 7.

Which of the following is not involved in formation of photochemical smog?

(a) NO

(b) O3

(c) CxHy

(d) SO2

Answer

Answer: (d) SO2


Question 8.

The most abundant hydrocarbon pollutant is

(a) Methane

(b) Ethane

(c) Propane

(d) Butane

Answer

Answer: (a) Methane


Question 9.

Which of the following is present in maximum amount in acid rain?

(a) HNO3

(b) H2SO4

(c) HCl

(d) H2CO3

Answer

Answer: (b) H2SO4


Question 10.

Which of the following is not considered a pollutant?

(a) NO2

(b) CO2

(c) O3

(d) CxHy

Answer

Answer: (b) CO2


Question 11.

Which of the following is not a greenhouse gas?

(a) CO2

(b) CH4

(c) Chlorofluorocarbons

(d) O2

Answer

Answer: (d) O2


Question 12.

The size of the particulates of H2SO4 fog lies in the range

(a) 5-100 nm

(b) 100-500 nm

(c) 500-1000 nm

(d) 1000-10000 nm

Answer

Answer: (c) 500-1000 nm


Question 13.

Which of the following is true about photochemical smog?

(a) It is reducing in nature

(b) It is formed during winter

(c) It is a mixture of smoke and fog

(d) It causes irritation in eyes.

Answer

Answer: (d) It causes irritation in eyes.


Question 14.

Which of the following statement is false?

(a) London smog is oxidising in nature

(b) London smog contains H2SO4 droplets

(c) London smog is formed during winter

(d) London smog causes bronchitis.

Answer

Answer: (a) London smog is oxidising in nature


Question 15.

The region closest to earth’s surface is

(a) Stratosphere

(b) Mesosphere

(c) Troposphere

(d) Thermosphere.

Answer

Answer: (c) Troposphere


Question 16.

The major source of CO pollution is

(a) Industrial process

(b) Vehicular exhaust

(c) Forest fires

(d) Volcanic activity.

Answer

Answer: (b) Vehicular exhaust


Question 17.

Which one of the following particulates is most toxic?

(a) Fly ash

(b) Soot

(c) Inorganic compounds

(d) Smog

Answer

Answer: (b) Soot


Question 18.

Increased concentration of CO2 in atmosphere is responsible for

(a) Green house effect

(b) Acid rain

(c) Lack of photosynthesis

(d) Death of aquatic life.

Answer

Answer: (a) Green house effect


Question 19.

Marble acts as a sink for

(a) Metallic pollutants

(b) NH3 pollutants

(c) Acidic pollutants

(d) None of these.

Answer

Answer: (c) Acidic pollutants


Question 20.

Who did not win Noble prize in chemistry in 2005 for green chemistry among the following

(a) Y Chauvin

(b) R.H. Grubbs

(c) R.R. Schrock

(d) Polyani

Answer

Answer: (d) Polyani


Question 21.

The atmospheric gas which cannot produce green house effect is

(a) N2

(b) H2O

(c) CO2

(d) O3

Answer

Answer: (a) N2


Question 22.

High concentration of fluoride is poisonous & harmful to bones & teeth at levels over.

(a) 1 ppm

(b) 3 ppm

(c) 5 ppm

(d) 10 ppm

Answer

Answer: (d) 10 ppm


Fill in the blanks

Question 1.

Herbicides are used to kill ……………….

Answer

Answer: weeds


Question 2.

The major component of troposphere are ………………. & ……………….

Answer

Answer: nitrogen, oxygen


Question 3.

Acid rain is caused by the oxides of ………………. & ……………….

Answer

Answer: Sulphur, nitrogen


Question 4.

The ………………. matter is in air reduces the visibility.

Answer

Answer: Particulate


Question 5.

The smog linked to the excessive vehicle traffic is ……………….

Answer

Answer: Photo chemical smog


Question 6.

The major cause of ozone depletion is the release of ……………….

Answer

Answer: Chloro-fluoro carbons


Question 7.

During winter the ………………. are formed over ANTARCTICA.

Answer

Answer: Polar stratospheric cloud


Question 8.

………………. are substances that are used to kill or block the reproductive processes of unwanted organism.

Answer

Answer: Pesticides


Question 9.

Incineration converts organic matter into ………………. & ……………….

Answer

Answer: CO2, H2O


Question 10.

………………. is a measure of the pollution caused by the oxygen demanding wastes which can be oxidized in the presence of micro-organisms.

Answer

Answer: B.O.D.


Write True / False

Question 1.

Bacteria, Algae etc are non-viable particulates.

Answer

Answer: False


Question 2.

CO is a very poisonous gas & acts as an air pollutant.

Answer

Answer: True


Question 3.

Green house effect means more agricultural output.

Answer

Answer: False


Question 4.

When the pH of rain water is below 3.6, it is called acid rain.

Answer

Answer: False


Question 5.

Ozone hole occurs over Antarctica mainly during SEPTEMBER- OCTOBER & it gets replenished in NOVEMBER-DECEMBER.

Answer

Answer: True


Question 6.

C.O.D. is always larger than B.O.D.

Answer

Answer: True


Question 7.

High concentrations of fluoride are poisonous & are harmful to bones & teeth at levels over 10 ppm.

Answer

Answer: True


Question 8.

CO2 is not considered as a pollutant of the atmosphere.

Answer

Answer: True


Question 9.

Methyl cyclohexane is an ozone depleting molecule.

Answer

Answer: False


Question 10.

Only toxic compound are pollutants.

Answer

Answer: False


Match the Following

Column I Column II
1. Combination with haemoglobin (a) CO2
2. Acid rain (b) SO2
3. Photo chemical smog (c) NO
4. Depletion of ozone layer (d) CxHy
5. Green house effect (e) CO
6. The use of D.D.T. has been banned in many countries because it is (f) Vehicular exhaust
7. The major source of CO pollution is (g) non-biodegradable
8. B.O.D (h) Chemical oxygen demand
9. C.O.D (i) Poly chlorinated biphenyls
10. P.C.Bs. (j) Bio-chemical oxygen demand
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Combination with haemoglobin (e) CO
2. Acid rain (b) SO2
3. Photo chemical smog (d) CxHy
4. Depletion of ozone layer (c) NO
5. Green house effect (a) CO2
6. The use of D.D.T. has been banned in many countries because it is (g) non-biodegradable
7. The major source of CO pollution is (f) Vehicular exhaust
8. B.O.D (j) Bio-chemical oxygen demand
9. C.O.D (h) Chemical oxygen demand
10. P.C.Bs. (i) Poly chlorinated biphenyls

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 14 Environmental Chemistry with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 11 Chemistry Environmental Chemistry MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 14 Environmental Chemistry with Answers below.