Read MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 2 Structure of Atom with Answers

Check MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 2 Structure of Atom with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 2 Structure of Atom with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 11 Chemistry with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Structure of Atom Class 11 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Structure of Atom Class 11 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Type Questions

Question 1.

Rutherford’s experiment which established the nuclear model of the atom used a beam of

(a) β-particles which impinged on a metal foil and got absorbed

(b) γ-rays, which impinged on a metal foil and got absorbed

(c) helium atoms which impinged on a metal foil and got reflected

(d) helium nuclei which impinged on a metal foil and got scattered.

Answer

Answer: (d) helium nuclei which impinged on a metal foil and got scattered.


Question 2.

How many moles of electrons weigh one kilogram?

(a) 6.022 × 1023

(b) (frac 19.108) × 1031

(c) (frac 60229.108) × 1054

(d) (frac 19.108 ×6.022) × 108

Answer

Answer: (d) (frac 19.108 ×6.022) × 108


Question 3.

The wavelength associated #vith a golf ball weighing 200 g and moving at a speed of 5 m/h is of the order

(a) 10-10 m

(b) 10-20 m

(c) 10-30 m

(d) 10-40 m

Answer

Answer: (c) 10-30 m


Question 4.

The number of nodal planes in px orbital is

(a) one

(b) two

(c) three.

(d) zero

Answer

Answer: (a) one


Question 5.

The electronic configuration of an element is 1s² 2s² 2p6 3s² 3p6 3d5 4s1. It represents

(a) excited state

(b) cationic states

(c) ground state

(d) anionic state

Answer

Answer: (c) ground state


Question 6.

Azimuthal quantum number determines the

(a) size

(b) spin

(c) orientation

(d) angular momentum of orbitals

Answer

Answer: (d) angular momentum of orbitals


Question 7.

The electronic configuration of Cu2+ ion is

(a) [Ar] 4s1 3d8

(b) [Ar] 4s² 3d10 4p1

(c) [Ar] 4s1 3d10

(d) [Ar] 3d9

Answer

Answer: (d) [Ar] 3d9


Question 8.

The total number of orbitals in a shell having principal quantum n is

(a) 2n

(b) n²

(c) 2n²

(d) (n + 1)

Answer

Answer: (b) n²


Question 9.

The ion iso-electronic with CO is

(a) O2

(b) N+2

(c) CN

(d) O+2

Answer

Answer: (c) CN


Question 10.

The line spectrum of hydrogen obtained in the visible region of light corresponds to

(a) Lyman series

(b) Balmer series

(c) Paschen series

(d) Brackett series

Answer

Answer: (b) Balmer series


Question 11.

If the nitrogen atom had electronic configuration 1s², it would have energy lower than that of the normal ground state configuration 1s² 2s² 2p³, because the electrons would be closer to the nucleus. Yet, 1s² is not observed because it isolates.

(a) Heisenberg’s Uncertainty Principle

(b) Hund’s rule

(c) Pauli Exclusion Principle

(d) Bohr postulate of stationary orbits

Answer

Answer: (c) Pauli Exclusion Principle


Question 12.

The quantum numbers + 1/2 and – 1/2 for the electron spin represent

(a) rotation of the electron in clockwise and anticlockwise direction respectively

(b) rotation of the electron in anticlockwise and clockwise direction respectively

(c) magnetic moment of the electron pointing up and down respectively

(d) two quantum mechanical spin states which have no classified analogue

Answer

Answer: (d) two quantum mechanical spin states which have no classified analogue


Question 13.

The energy of electron in the first Bohr orbit of H atom is 13.6 eV. The possible energy value (s) of the excited state(s) for electron in Bohr orbitals of hydrogen is (are)

(a) – 3.4 eV

(b) -4.2eV

(c) – 6.8 eV

(d) + 6.8 eV

Answer

Answer: (a) – 3.4 eV


Question 14.

The last entering electron in an element has quantum number n = 3, l = 2, m = + 2 and s = + 1 /2. The atomic number of the element will be

(a) 13

(b) 21

(c) 29

(d) 39

Answer

Answer: (c) 29


Question 15.

What is the wavelength of light. Given energy = 2.91 × 10-19], h = 6.36 × 10-34 Js, c = 3.0 × 108 m/s?

(a) 6.56 nm

(b) 656 nm

(c) 0.656 nm

(d) 65.6 nm

Answer

Answer: (b) 656 nm


Question 16.

Bohr atomic model can explain

(a) the spectrum of hydrogen atom only

(b) spectrum of an atom or ion containing one electron only

(c) the spectrum of hydrogen molecule

(d) the solar spectrum

Answer

Answer: (b) spectrum of an atom or ion containing one electron only


Question 17.

Magnetic quantum number specifies

(a) orbital size

(b) orbital shape

(c) orbital orientation

(d) nuclear stability

Answer

Answer: (c) orbital orientation


Question 18.

Which of the following set of quantum numbers belong to highest energy?

(a) n = 4, l = 0, m = 0, s = + (frac 12)

(b) n = 3, l = 0, m = 0, s = + (frac 12)

(c) n = 2, l = 1, m = 1, s = + (frac 12)

(d) n = 3, l = 2, m = 1, s = + (frac 12)

Answer

Answer: (d) n = 3, l = 2, m = 1, s = + (frac 12)


Question 19.

Ground state electronic configuration of nitrogen is represented as

Answer

Answer: (a)


Question 20.

The orbital diagram in which Aufbau principle is violated is

Answer

Answer: (b)


Fill in the Blanks

Question 1.

Wave functions of electrons in atoms and molecules are called ……………….

Answer

Answer: Orbitals


Question 2.

The 2px, 2px 2z orbitals of atoms have identical shapes but differ in their ………………

Answer

Answer: Orientation


Question 3.

Cathode rays produce ……………… when they strike against the surface of a hard metal like Tungstun.

Answer

Answer: X-rays


Question 4.

Cathode rays produce ……………….. on striking ZnS screen.

Answer

Answer: flourescence


Question 5.

For n = 3, the values of l are ………………..

Answer

Answer: 0, 1, 2


Question 6.

The probability of finding the electron at any point around the nucleus is found from the values of ……………….

Answer

Answer: ψ²


Question 7.

The values of n, l and m for the last electron of atom with electronic configuration 2, 8, 3 are ………………..

Answer

Answer: 3, 1, -1 (or + 1 or 0)


Question 8.

The outermost electronic configuration of Cr is ……………….

Answer

Answer: 3d54s1


Question 9.

The light radiations with discrete quantities of energy are called …………………

Answer

Answer: photons


Question 10.

(frac hλ) is the angular momentum of the electron in the ………………. orbit of He+.

Answer

Answer: 2nd


True or False Statements

Question 1.

The nucleus of an atom contains electrons and protons.

Answer

Answer: False


Question 2.

2H is more reactive than 1H.

Answer

Answer: False


Question 3.

The energy of the electron in 3d orbital is less than that in 4s orbital.

Answer

Answer: False


Question 4.

F has more electrons than Na+.

Answer

Answer: False


Question 5.

Three electrons in p-orbital remains unpaired.

Answer

Answer: True


Question 6.

For a given value of l, the shape of orbital is independent of the value of n.

Answer

Answer: True


Question 7.

Cu+ is less stable than Cu2+.

Answer

Answer: True


Question 8.

2nd orbital is larger in size than Is orbital.

Answer

Answer: True


Question 9.

The energy of an electron in 3d orbital is less than that in the 4s orbital in the hydrogen atom.

Answer

Answer: True


Question 10.

Angular momentum of electron in a shell is quantized, was derived by Bohr.

Answer

Answer: False


Question 11.

For s-orbitals, orbital angular momentum is zero.

Answer

Answer: True


Question 12.

The angular momentum of a moving electron is an integral multiple of h/2π.

Answer

Answer: True


Question 13.

Bohr’s atom consists of circular orbits.

Answer

Answer: True


Question 14.

Two electrons can have the same values for n, l and m but should have different values of s.

Answer

Answer: True


Question 15.

The maximum number of electrons which can be accommodated in an orbital is 2n².

Answer

Answer: False


Match type Questions

Column I Column II
1. Discovery of neutrons was done by. 1. R.A. Millikan
2. Degenrate orbitals are first singly occupied. 2. Balmer Series
3. Orbitals are filled in order of increasing energy. 3. Max Planck
4. An orbital can have maximum two electrons. 4. Chadwick
5. Position and momentum of a small particle cannot be measured simultaneously with absolute accuracy. 5. Hund’s rule
6. The angular momentum of a moving electron in an orbit is quantised. 6. Thomson
7. An atom is like a watermelon of positive charge in which electrons are embedded like the seeds. 7. Aufbau principle
8. The energy of each photon is directly proportional to the frequency. 8. Pauli Exclusion principle
9. When an electron jumps from 4th orbit to 2nd orbit, it gives rise to 9. Heisenburg’s uncertainty principle
10. The charge on an electron was found by oil drop exp. = 1.60 × 10-19 coulombs 10. Bohr’s model of atom
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Discovery of neutrons was done by. 4. Chadwick
2. Degenrate orbitals are first singly occupied. 5. Hund’s rule
3. Orbitals are filled in order of increasing energy. 7. Aufbau principle
4. An orbital can have maximum two electrons. 8. Pauli Exclusion principle
5. Position and momentum of a small particle cannot be measured simultaneously with absolute accuracy. 9. Heisenburg’s uncertainty principle
6. The angular momentum of a moving electron in an orbit is quantised. 10. Bohr’s model of atom
7. An atom is like a watermelon of positive charge in which electrons are embedded like the seeds. 6. Thomson
8. The energy of each photon is directly proportional to the frequency. 3. Max Planck
9. When an electron jumps from 4th orbit to 2nd orbit, it gives rise to 2. Balmer Series
10. The charge on an electron was found by oil drop exp. = 1.60 × 10-19 coulombs 1. R.A. Millikan

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 2 Structure of Atom with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 11 Chemistry Structure of Atom MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 2 Structure of Atom with Answers below.