Read MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 3 Classification of Elements and Periodicity in Properties with Answers

Check MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 3 Classification of Elements and Periodicity in Properties with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 3 Classification of Elements and Periodicity in Properties with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 11 Chemistry with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Classification of Elements and Periodicity in Properties Class 11 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Classification of Elements and Periodicity in Properties Class 11 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Type Questions

Question 1.

The set representing the correct order of first ionization potential is

(a) K > Na > Li

(b) Be > Mg > Ca

(c) B > C > N

(d) Ge > Si > C.

Answer

Answer: (b) Be > Mg > Ca


Question 2.

The increasing order of the a tomifc radius for the elements Na, Rb, K and Mg is

(a) Na
(b) K
(c) Na
(d) Mg

Answer

Answer: (d) Mg


Question 3.

The correct’ order of the first ionization potentials among the following elements: Be, B, C, N Q is

(a) B
(b) B
(c) Be
(d) Be

Answer

Answer: (a) B


Question 4.

Correct order of ionization enthalpies is

(a) Zn
(b) Cd
(c) Na > Cs > Rb

(d) Cs

Answer

Answer: (d) Cs


Question 5.

Correct order of radii is

(a) N
(b) F 2- 3-

(c) Na
(d) Fe3+ 2+ 4+

Answer

Answer: (b) F 2- 3-


Question 6.

Set containing isoelectronic species is

(a) C(_{2}^{2-}), NO+, CN, O(_{2}^{2+})

(b) CO, NO, O2 CN

(c) CO2, NO2, O2, N2O

(d) CO, CO2, NO, NO2

Answer

Answer: (a) C(_{2}^{2-}), NO+, CN, O(_{2}^{2+})


Question 7.

Which of the following is most electronegative?

(a) Carbon

(b) Silicon

(c) Lead

(d) Tin

Answer

Answer: (a) Carbon


Question 8.

The values of electronegativity of atoms A and B are 1.20 and 4.0 respectively. The percentage of ionic character of A-B bond is

(a) 50%

(b) 72.24%

(c) 55.3%

(d) 43%

Answer

Answer: (b) 72.24%


Question 9.

Tick the correct order of second ionisation energy in the following

(a) F > O > N > C

(b) O > F > N > C

(c) O > N > F > C

(d) C > N > O > F

Answer

Answer: (b) O > F > N > C


Question 10.

Consider the isoelectronic series : K+, S2-, Cl1- and Ca2+, the radii of the ions decrease as

(a) Ca2+ + > Cl, S2-

(b) Cl > S2- > K+ > Ca2+

(c) S2- > Cl > K+ > Ca2+

(d) K+ > Ca2+ > S2- > Cl.

Answer

Answer: (c) S2- > Cl > K+ > Ca2+


Question 11.

The radii of F, F, O, D2- are the order of

(a) O2- > F > F > O

(b) F > O2- > F > O

(c) O2- > O > F > F

(d) O2- > F > O > F

Answer

Answer: (d) O2- > F > O > F


Question 12.

Among the following groupings which represents the collection of isoelectronic species.

(a) NO+, C(_2^2-), CO(_2^-), CO

(b) N2, C(_2^2-), CO, NO

(c) CO, NO+, CN, C(_2^2-)

(d) NO, CN, N2, O(_2^-)

Answer

Answer: (c) CO, NO+, CN, C(_2^2-)


Question 13.

According to the periodic law of elements the variation in properties of elements is related to their

(a) nuclear neutron-proton number ratio

(b) atomic masses

(c) nuclear masses

(d) atomic numbers.

Answer

Answer: (d) atomic numbers.


Question 14.

The ions O2+, F, Na+, Mg2+ and Al3+ are isoelectronic, their ionic radii show.

(a) a significant increase from O2- to Al3+

(b) an increase from O2- to F and then decrease from Na+ to Al3+

(c) a significant decrease from O2- to Al3+

(d) a decrease from O2- to F and then increase from Na+ to Al3+.

Answer

Answer: (c) a significant decrease from O2- to Al3+


Question 15.

The ionic radii of isoelectronic species N3-, O2- and F in Å are in the order.

(a) 1.36, 1.40, 1.71

(b) 1.36, 1.71, 1.40

(c) 1.71, 1.40, 1.36

(d) 1.71, 1.36, 1.40

Answer

Answer: (c) 1.71, 1.40, 1.36


Question 16.

Which of the following groupings represents a collection of isoelectronic species? [At. Nos. Cs = 55, Br = 35]

(a) Ca2+, Cs, Br

(b) Na+, Ca2+, Mg2+

(c) N3-, F, Na+

(d) Be, Al3+, Cl

Answer

Answer: (c) N3-, F, Na+


Question 17.

Identify the least stable ion amongst the following.

(a) Li

(b) Be

(c) B

(d) Cr

Answer

Answer: (b) Be


Question 18.

The group of elements in which the differentiating electron enters the antepenultimate shell of the atoms are called

(a) f-block

(b) p-block

(c) s-block

(d) d-block

Answer

Answer: (a) f-block


Question 19.

Pick out the isoelectronic structures from the following

(I) CH(_3^+)

(II) H3O+

(III) NH3

(IV) CH(_3^-)

(a) I and II

(b) III and IV

(c) I and III

(d) II, III and IV

Answer

Answer: (d) II, III and IV


Question 20.

Eka-alurninium and Eka-silicon are known as

(a) GalliAn and germanium

(b) Aluminium and silicon

(c) Iron and sulphur

(d) Neutron and magnesium

Answer

Answer: (a) GalliAn and germanium


Question 21.

Element with atomic number 56 belongs to which block?

(a) s

(b) p

(c) d

(d) f

Answer

Answer: (a) s


Question 22.

Which of the following is the smallest cation?

(a) Na+

(b) Mg2+

(c) Ca2+

(d) Al3+

Answer

Answer: (d) Al3+


Question 23.

The first ionisation energy for Li is 5.4 eV and electron affinity of Cl is 3.61 eV. The ∆H (in k] mol-1) for the reaction.

Li (g) + Cl (g) → Li+ (g) + Cl (g) if the resultant ions do not combine with each other is [1eV = 1.6 × 10-19 J]

(a) 70

(b) 100

(c) 170

(d) 270

Answer

Answer: (c) 170


Question 24.

Which of the following processes involves absorption of energy?

(a) Cl + e → Cl

(b) O + e → O2-

(c) O + e → O

(d) s + e → s

Answer

Answer: (b) O + e → O2-


Question 25.

In which of the following compounds does che ratio of the anion si/e to cation size has the lowest value?

(a) CsI

(b) Li I

(c) LiF

(d) CsF

Answer

Answer: (d) CsF


Question 26.

Which of the following represents most electropositive element?

(a) [He]2s1

(b) [He]2s²

(c) [Xe]6s1

(d) [Xe]6s²

Answer

Answer: (c) [Xe]6s1


Question 27.

An element with atomic number 106 has been discovereq recently. Which of the following electronic configuration will it have

(a) [Rn]5f146d47s²

(b) [Rn]5f146d57s1

(c) [Rn]5f14 6d67s0

(d) 5f146d7s²7p³

Answer

Answer: (a) [Rn]5f146d47s²


Question 28.

If the ionic radii of K+ and F are about 1.34 Å each, then the expected values of atomic radii of K and F should be respectively

(a) 2.31 and.0.64 Å

(b) 2.31 and 1.34 Å

(c) 0.64 and 2.31 Å

(d) 1.34 and 1,34 Å

Answer

Answer: (a) 2.31 and.0.64 Å


Question 29.

Total number of elements present in the 3rd period is

(a) 6

(b) 32

(c) 18

(d) 8

Answer

Answer: (d) 8


Question 30.

The number of periods in the periodic table is

(a) 6

(b) 7

(c) 8

(d) 10

Answer

Answer: (b) 7


Question 31.

Total number of vertical columns (groups) in the long form of the periodic table is

(a) 8

(b) 18

(c) 17

(d) 16

Answer

Answer: (b) 18


Question 32.

The general outer electronic configuration of transition elements is

(a) ns²nd1-10

(b) ns²np1(n – 1)d1-10

(c) ns²np6(n – 1)d1-10

(d) ns0-2 (n – 1)d1-10

Answer

Answer: (d) ns0-2 (n – 1)d1-10


Question 33.

The correct order of electron affinities is

(a) 0 > S > Se

(b) 0
(c) 0
(d) S

Answer

Answer: (c) 0


Question 34.

The first ionisation energy will be maximum for

(a) Uranium

(b) Hydrogen

(c) Lithium

(d) Iron

Answer

Answer: (b) Hydrogen


Question 35.

Which of the following has least electron affinity?

(a) Oxygen

(b) Argon

(c) Nitrogen

(d) Boron

Answer

Answer: (b) Argon


Question 36.

The elements in which 4f orbitals are progressively filled are called

(a) Actinides

(b) Transitibn elements

(c) Lanthanides

(d) Halogens

Answer

Answer: (c) Lanthanides


Question 37.

The band length in LiF will be

(a) Less than that of NaF

(b) Equal to that of KF

(c) More than that of KF

(d) Equal to that of NaF

Answer

Answer: (a) Less than that of NaF


Question 38.

The ionic radius of Cr is minimum in which of the following compounds?

(a) K2CrO4

(b) CrF3

(c) CrO2

(d) CrCl3

Answer

Answer: (a) K2CrO4


Question 39.

Which of the following atoms would be paramagnetic?

(a) Ca

(b) Be

(c) Zn

(d) N

Answer

Answer: (d) N


Question 40.

Which one of the following is the Correct order of size?

(d) I > I > I+

(b) I > I+ > I

(c) I+ > I > 1

(d) I > I > I+

Answer

Answer: (d) I > I > I+


Fill in the Blanks

Question 1.

According to modern-periodic law, the properties of the elements are a periodic function of their ………………….

Answer

Answer: Atomic numbers


Question 2.

The cause of periodicity in properties of the elements is …………………. electronic configuration in the valence shells of their atoms.

Answer

Answer: Similar


Question 3.

The elements of group 16 are called as ………………….

Answer

Answer: Chalcogens


Question 4.

Size of the atoms …………………. from left to right across a period and …………………. and descending a group.

Answer

Answer: decreases, increases


Question 5.

The vertical columns in periodic table are called …………………. These are …………………. in all.

Answer

Answer: groups, 18


Question 6.

Electronegativity generally …………………. in going from left to right across a period and …………………. in going from top to bottom in a group.

Answer

Answer: increases, decreases


Question 7.

In the long form of the periodic table each period starts with an …………………. metal and ends with a ………………….

Answer

Answer: alkali, noble gas


Question 8.

Metallic character …………………. as we move down a group and …………………. as we go from left to right across a period.

Answer

Answer: increases, decreases


Question 9.

The atomic radius of potassium is …………………. than that of lithium.

Answer

Answer: larger


Question 10.

Lithium …………………. with magnesium in its properties because it has …………………. relationship with it.

Answer

Answer: resembles, diagonal


True or False Statements

Question 1.

The size of Cl ion Is smaller than that of S2- ion.

Answer

Answer: True


Question 2.

The decreasing order of electron affinity of F, Cl, Br is F > Cl > Br.

Answer

Answer: False


Question 3.

The first ionisation enthalpy of N is lower than that of O.

Answer

Answer: False


Question 4.

The size decreases as Cu > Cu+ > Cu2+.

Answer

Answer: True


Question 5.

An element with atomic number 46 is a transition element.

Answer

Answer: True


Question 6.

The element Hafnium (Hf) with atomic number 72 belongs to f-block.

Answer

Answer: False


Question 7.

The second electron gain enthalpy of oxygen is negative.

Answer

Answer: False


Question 8.

There are 7 periods and 18 groups in the long form of Periodic Table.

Answer

Answer: True


Question 9.

Fe3+ has more unpaired electrons than Fe2+.

Answer

Answer: True


Question 10.

The radii of Fe, Fe3+, Fe2+ decrease in the order Fe > Fe2+ > Fe3+.

Answer

Answer: True


Match Type Questions

Column I Column II
1. 21Sc to 30Zn (a) 4d series
2. 39Y to 48Cd (b) 3d series
3. 57La, 72Hf to 80Hg (c) 6d series
4. 89AC, 104Ku, 105Ha, 112Eka (d) Actinide series
5. 90Th to 103Lr (e) 5d series
Answer

Answer:

Column I Column II
1. 21Sc to 30Zn (b) 3d series
2. 39Y to 48Cd (a) 4d series
3. 57La, 72Hf to 80Hg (e) 5d series
4. 89AC, 104Ku, 105Ha, 112Eka (c) 6d series
5. 90Th to 103Lr (d) Actinide series

Column I Column II
1. 13 (a) ns²np²
2. 14 (b) ns²np1
3. 15 (c) ns²np5
4. 16 (d) ns²np4
5. 17 (e) ns²np³
Answer

Answer:

Column I Column II
1. 13 (b) ns²np1
2. 14 (a) ns²np²
3. 15 (e) ns²np³
4. 16 (d) ns²np4
5. 17 (c) ns²np5

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 3 Classification of Elements and Periodicity in Properties with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 11 Chemistry Classification of Elements and Periodicity in Properties MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 3 Classification of Elements and Periodicity in Properties with Answers below.