Read MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 5 States of Matter with Answers

Check MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 5 States of Matter with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 5 States of Matter with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 11 Chemistry with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the States of Matter Class 11 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

States of Matter Class 11 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Type Questions

Question 1.

The density of neon will be highest at

(a) STP

(b) 0°C and 2 atm

(c) 273°C, 1 atm

(d) 273°C, 0.5 atm

Answer

Answer: (b) 0°C and 2 atm


Question 2.

Rate of effusion of a gas is

(a) Directly proportional to its density

(b) Directly proportional to its molar mass

(c) Directly proportional to the square root of its mass

(d) Inversely proportional to the square root of its molar mass.

Answer

Answer: (d) Inversely proportional to the square root of its molar mass.


Question 3.

A gas diffuses (frac 15) times as fast as hydrogen. Its molar mass is

(a) 25

(b) 50

(c) 25√2

(d) 50√2

Answer

Answer: (b) 50


Question 4.

The density of a gas is 4 times that of Y. If the molar mass M, that of Y is

(a) 2M

(b) (frac M2)

(c) 4M

(d) (frac M4)

Answer

Answer: (d) (frac M4)


Question 5.

The pressure of 2 moles of an ideal gas at 273°C occupying a volume of 44.8 L is

(a) 2 atm

(b) 1 atm

(c) 3 atm

(d) 4 atm

Answer

Answer: (a) 2 atm


Question 6.

What is the molar mass of C gas whose density is 1.5 g L-1 at 27°C and 1 atm pressure [R = 0.08 L atm K-1 mol-1].

(a) 360

(b) 720

(c) 36

(d) 18

Answer

Answer: (c) 36


Question 7.

At STP the density of nitrogen monoxide is

(a) 3.0 g L-1

(b) 30 gL-1

(c) 1.34 g L-1

(d) 2.68 gL-1

Answer

Answer: (c) 1.34 g L-1


Question 8.

0.5 mole of each of H2, SO2 and CH4 are kept in a container. A hole was made in the container After 3 hours, the order of partial pressures in the container will be

(a) PsO2 > PCH4 > PH2

(b) PH2 > PSO2 > PCH4

(c) PCH4 > Pso2 > PH2

(d) PH2 > PcH4 > Pso2

Answer

Answer: (a) PsO2 > PCH4 > PH2


Question 9.

If r.sm.s. speed of gaseous molecules is x cm sec-1 at a pressure of p atm, then r.m.s. speed at a pressure of 2p atm and constant pressure will be

(a) x

(b) 2x

(c) 4x

(d) (frac x4)

Answer

Answer: (a) x


Question 10.

For an ideal gas, number of moles per litre in terms of its pressure P, gas constant R and temperature T is

(a) (frac PTR)

(b) PRT

(c) (frac PRT)

(d) (frac RTP)

Answer

Answer: (c) (frac PRT)


Question 11.

When temperature is increased, surface tension of water

(a) increases

(b) decreases

(c) remains constant

(d) shows irregular behaviour

Answer

Answer: (b) decreases


Question 12.

Density ratio of O2 and H2 is 16 : 1. The ratio of their r.m.s velocities will be

(a) 4 : 1

(b) 1 : 16

(c) 1 : 4

(d) 16 : 1

Answer

Answer: (c) 1 : 4


Question 13.

Pressure of mixture of 4 g of O2 and 2 g of H2 confined in a bulb of 1 litre at 0 C is

(a) 25.215 atm

(b) 31.2015 atm

(c) 45.215 atm

(d) 15.210 atm

Answer

Answer: (a) 25.215 atm


Question 14.

Which of the following exhibits the weakest molecular forces?

(a) NH3

(b) HCl

(c) He

(d) H2O

Answer

Answer: (c) He


Question 15.

If 300 ml of a gas at 27C is cooled to 7°C at constant pressure, its final volume will be

(a) 135 ml

(b) 1540 ml

(c) 350 ml

(d) 280 ml

Answer

Answer: (d) 280 ml


Question 16.

Triple point of water is

(a) 273 K

(b) 373 K

(c) 203 K

(d) 193 K

Answer

Answer: (a) 273 K


Question 17.

If the ratio of the masses of SO3 and O2 gases confined in a vessel is 1 : 1, then the ratio of their partial pressures would be

(a) 5 : 2

(b) 2 : 5

(c) 2 : 1

(d) 1 : 2

(e) 1 : 1

Answer

Answer: (b) 2 : 5


Question 18.

Steam distillation is based on

(a) Boyle’s Law

(b) Charle’s Law

(c) Dalton’s Law of partial pressures

(d) Avogadro’s Law

Answer

Answer: (c) Dalton’s Law of partial pressures


Question 19.

Equal masses of methane and oxygen are mixed in an empty container at 25°C. The fraction of the total pressure exerted by oxygen is

(a) (frac 12)

(b) (frac 23)

(c) (frac 12) × (frac 273298)

(d) (frac 13)

Answer

Answer: (d) (frac 13)


Question 20.

Equation for Boyle’s law is

(a) (frac dPP) = (frac -dVV)

(b) (frac dPP) × (frac dVV)

(c) (frac d^2PP) × (frac dVdT)

(d) (frac d^2PP) × (frac d^2VdT)

Answer

Answer: (a) (frac dPP) = (frac -dVV)


Question 21.

Molar volume of CO2 is maximum at

(a) N.T.P.

(b) d°C and 2.0 atm

(c) 127°C and 1 atm

(d) 273°C and 2 atm

Answer

Answer: (d) 273°C and 2 atm


Question 22.

If a mixture of CO and N2 in equal amount have total 1 atm pressure, then partial pressure of N2 in the mixture is

(a) 1 atm

(b) 0.50 atm

(c) 2 atm

(d) 3 atm

Answer

Answer: (b) 0.50 atm


Question 23.

A 4 : 1 mixture of helium and methane is contained in a vessel at 10 bar pressure. Due to a hole in the vessel, the gas mixture leaks out. The composition of the mixture effusing out initially is

(a) 8 : 1

(b) 8 : 3

(c) 4 : 1

(d) 1 : 1

(e) 2 : 1

Answer

Answer: (a) 8 : 1


Question 24.

Which of the following diagram correctly describes the behaviour of a fixed mass of an ideal gas? (T is measured in K).

Answer

Answer: (c)


Question 25.

The temperature and pressure of 4 dm³ of CO2 gas are doubled. Then the volume of CO2 gas would be

(a) 2 dm³

(b) 3 dm³

(c) 4 dm³

(d) 8 dm³

Answer

Answer: (c) 4 dm³


Question 26.

4.4 g of a gas at STP occupies a volume of 2.24 L, the gas can be

(a) O2

(b) CO

(c) NO2

(d) CO2

Answer

Answer: (d) CO2


Question 27.

Gas equation PV = nRT is obeyed by

(a) Only isothermal process

(b) Only adiabatic process

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 28.

The compressibility of a gas is less than unity at STP. Therefore

(a) Vm > 22.4 litres

(b) Vm
(c) Vm = 22.4 litres

(d) Vm = 44.8 litres

Answer

Answer: (c) Vm = 22.4 litres


Question 29.

If the four tubes of a car are filled to the same pressure with N2, O2, H2 and Ne separately, then which one will be filled first?

(a) N2

(b) O2

(c) H2

(d) Ne

Answer

Answer: (c) H2


Question 30.

When the temperature is increased, surface tension of water

(a) increases

(b) decreases

(c) remains constant

(d) shows irregular behaviour

Answer

Answer: (b) decreases


Question 31.

The van der Waals equation reduces itself to the ideal gas equation at

(a) high pressure and low temperature

(b) low pressure and low temperature

(c) low pressure and high temperature

(d) low pressure and low temperature

Answer

Answer: (c) low pressure and high temperature


Question 32.

The density of a gas is 1.964 g dm-3 at 273 K and 76 cm Hg. The gas is

(a) CH4

(b) C2H6

(c) CO2

(d) Xe

Answer

Answer: (c) CO2


Question 33.

Dominance of strong repulsive forces among the molecules of the gas (Z = compressibility factor)

(a) depends on Z and indicated by Z = 1

(b) depends upon Z and indicated by Z > 1

(c) depends on Z and indicated by Z
(d) is independent of Z

Answer

Answer: (b) depends upon Z and indicated by Z > 1


Fill in the Blanks

Question 1.

Intermolecular forces tend to keep the molecules ………………. but thermal’energy of the molecules tends to keep them ……………….

Answer

Answer: together, apart


Question 2.

The force of attraction between two temporary dipoles is known as ……………….

Answer

Answer: London or dispersion forces


Question 3.

Attractive forces operating between the polar molecules having permanent dipole and the molecules lacking permanent dipole are called ……………….

Answer

Answer: dipole-induced dipole forces


Question 4.

Dipole-dipole forces act between the molecules possessing ……………….

Answer

Answer: permanent dipole


Question 5.

Hydrogen bond is a special case of ………………. interactions.

Answer

Answer: dipole-dipole


Question 6.

At constant temperature, the pressure of a fixed amount of a gas varies ………………. with its volume.

Answer

Answer: inversely


Question 7.

Each line of the volume vs temperature graph at constant pressure is called ……………….

Answer

Answer: Isobar


Question 8.

The lowest hypothetical or imaginary temperature at which gases are supposed to occupy ………………. volume is called absolute zero.

Answer

Answer: zero


Question 9.

At constant volume, ………………. of a fixed amount of a gas varies directly with the ……………….

Answer

Answer: pressure, temperature


Question 10.

Equal volumes of all gases under similar conditions of temperature and pressure contain ………………. of molecules.

Answer

Answer: equal number


True/False Statements

Question 1.

The Charles law shows the variation of volume with pressure at constant temperature.

Answer

Answer: False


Question 2.

Equal volumes of all gases contain equal number of molecules under different conditions of temperature and pressure.

Answer

Answer: False


Question 3.

The gases deviate from ideal behaviour at low temperatures and high pressures.

Answer

Answer: True


Question 4.

The real gases obey van der Waals equation of state.

Answer

Answer: True


Question 5.

The viscosity of the liquids increases with increase in temperature.

Answer

Answer: False


Question 6.

The surface tension of liquids usually decreases with decrease in temperature.

Answer

Answer: False


Question 7.

Boyle’s law states that under isothermal conditions, pressure of a fixed amount of a gas is inversely proportional to its volume.

Answer

Answer: True


Question 8.

Liquids have definite volume because molecules do not separate from each other.

Answer

Answer: True


Question 9.

Normal boiling point and standard boiling point of a liquid is one and the same thing.

Answer

Answer: False


Question 10.

The total pressure exerted by the mixture of gases which react is equal to the sum of the partial pressures of individual gases.

Answer

Answer: False


Match Type Questions

Column I Column II
1. Boyle’s Law (i) PV = kT
2. Charles’ Law (ii) V ∝ n
3. Avogadro Law (iii) PV = constant
4. Gay Lussac’s Law (iv) (frac VT) = constant
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Boyle’s Law (iii) PV = constant
2. Charles’ Law (iv) (frac VT) = constant
3. Avogadro Law (ii) V ∝ n
4. Gay Lussac’s Law (i) PV = kT

Column I Column II
1. London forces (i) Special case of dipole-dipole interactions
2. Dipole-dipole forces (ii) Molecules having and lacking permanent dipole.
3. Dipole-induced dipole-forces (iii) Molecules with permanent dipole.
4. Hydrogen bond (iv) Force of attraction between two temporary dipoles.
Answer

Answer:

Column I Column II
1. London forces (iv) Force of attraction between two temporary dipoles.
2. Dipole-dipole forces (iii) Molecules with permanent dipole.
3. Dipole-induced dipole-forces (ii) Molecules having and lacking permanent dipole.
4. Hydrogen bond (i) Special case of dipole-dipole interactions

Column I Column II
1. Compressibility factor (i) Temperature at which a real gas obeys ideal gas law on largerange of pressure.
2. Boyle point (ii) Z = (frac PVnRT)
3. Ideal gas (iii) van der Waals equation
4. Real gas (iv) PV = nRT
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Compressibility factor (ii) Z = (frac PVnRT)
2. Boyle point (i) Temperature at which a real gas obeys ideal gas law on largerange of pressure.
3. Ideal gas (iv) PV = nRT
4. Real gas (iii) van der Waals equation

Column I Column II
1. Between phosphine molecules (i) London forces
2. Between neopentane molecules (ii) Dipole-induced dipole interactions
3. Between CH3 and HCl molecules (iii) Dipole-dipole interactions
4. Between NH3 molecules (iv) Hydrogen bonding
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Between phosphine molecules (iii) Dipole-dipole interactions
2. Between neopentane molecules (i) London forces
3. Between CH3 and HCl molecules (ii) Dipole-induced dipole interactions
4. Between NH3 molecules (iv) Hydrogen bonding

Column I Column II
1. 0°C, 1 bar pressure (i) 22400 mL
2. 0°C, 1 atm pressure (ii) 22700 mL
3. 25°C, 1 bar pressure (iii) 24800 mL
4. 25°C, 1 atm pressure (iv) 24480 mL
Answer

Answer:

Column I Column II
1. 0°C, 1 bar pressure (ii) 22700 mL
2. 0°C, 1 atm pressure (i) 22400 mL
3. 25°C, 1 bar pressure (iii) 24800 mL
4. 25°C, 1 atm pressure (iv) 24480 mL

Column I Column II
1. CO (i) 154
2. CO2 (ii) 134
3. CH4 (iii) 304
4. O2 (iv) 191
Answer

Answer:

Column I Column II
1. CO (ii) 134
2. CO2 (iii) 304
3. CH4 (iv) 191
4. O2 (i) 154

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 5 States of Matter with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 11 Chemistry States of Matter MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 5 States of Matter with Answers below.