Read MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 6 Thermodynamics with Answers

Check MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 6 Thermodynamics with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 6 Thermodynamics with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 11 Chemistry with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Thermodynamics Class 11 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Thermodynamics Class 11 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Type Questions

Question 1.

One gram of sample of NH4NO3 is decomposed in a bomb calorimeter. The temperature of the calorimeter increases by 6.12 K. The heat capacity of the system is 1.23 kj/deg. What is the molar heat of decomposition of NH4NO3?

(a) -7.53 kj/mol

(b) -398.1 kj mol-1

(c) -16.1 kj/mol

(d) -602 kj/mol.

Answer

Answer: (d) -602 kj/mol.


Question 2.

AHr of graphite is 0.23 kj/mol and ∆Hf for diamond is 1.896 kj mol-1, ∆Htransition from graphite to diamond is

(a) 1.66 kj/mol

(b) 2.1 kj/mol

(c) 2.33 kj/mol

(d) 1.5 kj/mol

Answer

Answer: (a) 1.66 kj/mol


Question 3.

The bond energies of C-C, C=C; H-H and C-H linkages are 350, 600, 400 and 410 kj per mole respectively. The heat of hydrogenation of ethylene is

(a) -170 kj mol-1

(b) -260 kj mol-1

(c) 400 kj mol-1

(d) -450 kj mol-1

Answer

Answer: (a) -170 kj mol-1


Question 4.

Which of the following reaction defines ∆H(_f^0)?

(a) C(Diamond) + O2(g) → CO2(g)

(b) (frac 12) H2(g) + (frac 12) F2(g) → HF(g)

(c) N2(g) + 3H2(g) → 2NH3(g)

(d) CO(g) + (frac 12) O2(g) → CO2(g)

Answer

Answer: (b) (frac 12) H2(g) + (frac 12) F2(g) → HF(g)


Question 5.

One mole of a hon-ideal gas undergoes a change of state (2.0 atm, 3.0 L, 95 K) → (4.0 atm, 5.0 L, 245 K) with a change in internal energy, ∆U = 30.0 L atm. The change in enthalpy (∆H) of the process in L atm is

(a) 44.0

(b) 42.3

(c) 44.0

(d) not defined because pressure is not constant.

Answer

Answer: (c) 44.0


Question 6.

Which one of the following statement is false?

(a) Work is a state function

(b) Temperature is a state function

(c) Change in the state is completely defined when the initial final states are specified

(d) Work appears at the boundary of the system

Answer

Answer: (a) Work is a state function


Question 7.

Molar heat capacity of water in equilibrium with ice at constant pressure is

(a) zero

(b) infinity

(c) 40.45 kj K-1 mol-1

(d) 75.48 JK-1 mol-1

Answer

Answer: (b) infinity


Question 8.

For the reaction C3H8(g) + 5O2(g) → 3CO2(g) + 4H2O(I) at constant temperature ∆H – ∆E is

(a) + RT

(b) – 3RT

(c) + 3RT

(d) -RT

Answer

Answer: (b) – 3RT


Question 9.

For which one of the following equations AHreaction equals ∆H(_f^0) for the product?

(a) N2(g) + O3(g) → N2O3(g)

(b) CH4(g) + 2Cl2(g) → CH2Cl2(l) + 2HCl(g)

(c) Xe(g) + 2F2(g) → XeF4(g)

(d) 2C(g) + O2(g) → 2CO2(g)

Answer

Answer: (c) Xe(g) + 2F2(g) → XeF4(g)


Question 10.

Enthalpy of CH4 + (frac 12) O2 → CH3OH is negative.

If enthalpy of combustion of CH4 and CH3OH are x and y respectively then which reaction is correct?

(a) x > y

(b) x
(c) x = y

(d) x ≥ y

Answer

Answer: (b) x


Question 11.

The heat required to raise the temperature of a body by 1 K is called

(a) Specific heat

(b) Thermal capacity

(c) Water equivalent

(d) Molar heat capacity

Answer

Answer: (b) Thermal capacity


Question 12.

In a reaction involving only solids and liquids, which of the following is true?

(a) ∆H ∆E

(d) ∆H = ∆E + RT∆11

Answer

Answer: (b) ∆H = ∆E


Question 13.

In which of the following process, the process is always non-feasible?

(a) ∆H > 0, ∆S > 0

(b) ∆H 0

(c) ∆H > 0, ∆S
(d) ∆H

Answer

Answer: (c) ∆H > 0, ∆S


Question 14.

Internal energy does not include

(a) Nuclear energy

(b) Vibrational energy

(c) Rotational energy

(d) Energy of gravitational pull

Answer

Answer: (d) Energy of gravitational pull


Question 15.

Which of the following reactions is endothermic?

(a) N2 + O2 → 2NO

(b) H2 + Cl2 → 2HCl

(c) H2SO4 + 2NaOH → Na2SO4 + 2H11O

(d) None of these

Answer

Answer: (a) N2 + O2 → 2NO


Question 16.

An adiabatic’expansion of an ideal gas always has

(a) Decrease in temperature

(b) q = 0

(c) W = 0

(d) ∆H = 0.

Answer

Answer: (b) q = 0


Question 17.

Amount of heat required to change 1 g ice at 0°C to 1 g steam at 100°C is

(a) 616 cal

(b) 12 R cal

(c) 717 cal

(d) None of these

Answer

Answer: (c) 717 cal


Question 18.

In what proportional 1 M NaOH and 0.5 MH2SO4 are mixed respectively so as to release maximum amount of energy and to form 100 ml of solution?

(a) 33 and 67

(b) 67 and 33

(c) 40 and 60

(d) 50 and 50

Answer

Answer: (d) 50 and 50


Question 19.

In order to decompose 9 g water, 142.5 kj heat is required. Hence the enthalpy of formation of water is

(a) -196 kj mol-1

(b) +196 kj mol-1

(c) +948 kj mol-1

(d) -948 kj mol-1

Answer

Answer: (b) +196 kj mol-1


Question 20.

Change in enthalpy for the reaction 2H2O2(l) → 2H2O(l) + O2(g) if the heat of formation of H2O2(l) and H2O(l) are – 188 kj mol-1 and -283 kj mol-1. Therefore the heat of formation of CO in kj mol-1 is

(a) +172.5

(b) -110.5

(c) -1070

(d) -676.5

(e) +110.5

Answer

Answer: (a) +172.5


Question 21.

The heats of combustion of graphite and CO respectively are -393.5 kj mol-1 and -283 kj mol-1. Therefore the heat of formation of CO in kj moj-1 is.

(a) +172.5

(b) -110.5

(c) -1070

(d) -676.5

(e) +110.5

Answer

Answer: (b) -110.5


Question 22.

Compounds with high heat of formation are less stable because

(a) It is difficult to synthesise them

(b) Energy rich state leads to instability

(c) High temperature is required to synthesise them

(d) Molecules of such compounds are distorted

Answer

Answer: (b) Energy rich state leads to instability


Question 23.

C(diamond) → C(graphite) ∆H = -ve. This shows that

(a) Graphite is more stable than diamond

(b) Diamond is more stable than graphite

(c) Both are equally stable

(d) Stability cannot be predicted.

Answer

Answer: (a) Graphite is more stable than diamond


Question 24.

Enthalpy of neutralisation of HCl with NaOH is x. The heat evolved when 500 ml of 2N HCl are mixed with 250 ml of 4N NaOH will be

(a) 500x

(b) 100x

(c) x

(d) 10x

Answer

Answer: (c) x


Question 25.

In a closed insulated container, a liquid is stirred with a paddle to increase the temperature. Which of the following is true?

(a) ∆E = W ≠ 0, q = 0

(b) ∆E = W = q ≠ 0

(c) ∆E = 0, W = q ≠ 0

(d) W = 0, ∆E = q ≠ 0

Answer

Answer: (a) ∆E = W ≠ 0, q = 0


Question 26.

For an endothermic reaction ∆S is positive, the reaction is

(a) feasible when T∆S > ∆H

(b) feasible when ∆H > T∆S

(c) feasible at all temperature

(d) Not feasible at all

Answer

Answer: (a) feasible when T∆S > ∆H


Question 27.

In thermodynamics a process is called reversible when

(a) Surroundings and system change into each other

(b) There is no boundary between system and surroundings

(c) The surroundings are always in equilibrium with the system

(d) The system changes into surroundings spontaneously

Answer

Answer: (c) The surroundings are always in equilibrium with the system


Question 28.

Entropy change involved in the conversion of 1 mol of liquid water at 373 K to vapour at the same temperature will be (∆Hvap = 2.257 kJg-1)

(a) 0.119 kj

(b) 0.109 kj

(c) 0.129 kj

(d) 0.120 kj

Answer

Answer: (b) 0.109 kj


Question 29.

2 mol of an ideal gas at 27°C is expanded reversibly from 2 L to 20 L. Find entropy change (R = 2 cal/mol K) in cal K-1 mol-1

(a) 92.1

(b) 0

(c) 4

(d) 9.2

Answer

Answer: (d) 9.2


Question 30.

Which of the following is not a state function

(a) ∆G

(b) ∆E

(c) W

(d) H

Answer

Answer: (c) W


Question 31.

For the reaction H2(s) ⇌ H2O(l) at 0°C and normal pressure

(a) ∆H
(b) ∆H = ∆G

(c) EH = T∆S

(d) ∆H > T∆S

Answer

Answer: (c) EH = T∆S


Question 32.

Which of the following does not result in an increase in entropy?

(a) Crystallisation of surcose from solution

(b) Rusting of iron

(c) Conversion of ice to water

(d) Vaporisation of camphor

Answer

Answer: (a) Crystallisation of surcose from solution


Question 33.

The unit of entropy is

(a) joule

(b) joule per mole

(c) joule per Kelvin

(d) joule per gram.

Answer

Answer: (c) joule per Kelvin


Question 34.

In the reaction normal egg → Hard boiled egg ∆S is

(a) -ve

(b) 0

(c) +ve

(d) +ve and 0.

Answer

Answer: (a) -ve


Question 35.

PbO2 → PbO, ∆G298
SnO2 → SnO, ∆G298 > 0.

Most probable oxidation state of Pb and Sn will be

(a) Pb+4, Sn+4

(b) Pb+4, Sn-2

(c) Pb+2, Sn+2

(d) Pb+2, Sn+4

Answer

Answer: (d) Pb+2, Sn+4


Question 36.

The bond dissociation energies for Cl2, I2 and ICl are 242.3, 151.0 and 211.3 kj mol-1 respectively. The enthalpy of sublimation of iodine is 62.8 kj mol-1 What is the standard1 enthalpy of formation of ICl(g) nearly equal to

(a) -211.3 kj mol-1

(b) -14.6 kj mol-1

(c) 16.8 kj mol-1

(d) 33.5 kj mol-1

Answer

Answer: (c) 16.8 kj mol-1


Question 37.

The quantity of heat measured for a reaction in a bomb calorimeter is equal to

(a) ∆G

(b) ∆H

(c) P∆V

(d) ∆E

Answer

Answer: (d) ∆E


Question 38.

Consider the following reactions:

(i) H+(aq) + OH(aq) → H2O(l); ∆H = – X1kJ mol-1

(ii) H2(g) + (frac 12) O2(g) → H2O(l); ∆H = – X2 kj mol-1

(iii) CO2(g) + H2(g) → CO(g) + HO(l) – X3kJ mol-1

(iv) C2H2(g) + (frac 12) O2(g) → 2CO2(g) + H2O(l) + X4 kj mol-1

Enthalpy of formation of H2O(l) is

(a) +X1 kj mol-1

(b) -X2 kj mol-1

(c) +X3 kj mol-1

(d) -X4 kj mol-1

Answer

Answer: (b) -X2 kj mol-1


Question 39.

Given that the bond energies of H-H and Cl-Cl are 430 kj mol-1 and 240 kj mol-1 respectively and ∆fH for HCl is – 90 kj mol-1 Bond enthalpy of HCl is

(a) 245 kj mol-1

(b) 290 kj mol-1

(c) 380 kj mol-1

(d) 425 kj mol-1.

Answer

Answer: (d) 425 kj mol-1.


Question 40.

If K
(a) 1.0

(b) zero

(c) Negative

(d) Positive

Answer

Answer: (d) Positive


Fill in the Blanks

Question 1.

In a closed system, there is no exchange of ……………… but exchange of ……………… is possible between the system and the surroundings.

Answer

Answer: matter, energy


Question 2.

When there is no exchange of heat taking place between the system and surroundings, it is said to undergo ……………… process.

Answer

Answer: Adiabatic


Question 3.

The state function is one whose value depends on ……………… state and ……………… state of the system and not on the ……………… followed.

Answer

Answer: initial, final, path


Question 4.

The positive sign of w indicates work done …………….. the system and negative sign of w indicates work done ……………… the system.

Answer

Answer: on, by


Question 5.

I law of thermodynamics states that energy of an isolated system is ………………

Answer

Answer: constant


Question 6.

Mathematically 1 law of thermodynamics is q + w = ………………

Answer

Answer: AU


Question 7.

∆H is ……………… for exothermic reactions and ∆H is ……………… for endothermic reactions.

Answer

Answer: negative, positive


Question 8.

Internal energy is an ……………… property and pressure is ……………… property.

Answer

Answer: extensive intensive


Question 9.

The experimental techniques to measure energy changes associated with chemical and physical processes is called ………………

Answer

Answer: calorimetry


Question 10.

Lattice energy of an ionic compound like Na+Cl can be calculated using ………………

Answer

Answer: Born-Haber Cycle.


True/False Statements

Question 1.

q is positive when heat is transferred from the surroundings to the system.

Answer

Answer: True


Question 2.

∆H indicates change in energy at constant volume.

Answer

Answer: False


Question 3.

Work is a state function.

Answer

Answer: False


Question 4.

Enthalpy is the total heat content of a system at constant pressure.

Answer

Answer: True


Question 5.

The standard state of a substance at a specified temperature is the pure form at 1 bar.

Answer

Answer: True


Question 6.

If ∆G > 0, the process is spontaneous.

Answer

Answer: False


Question 7.

A spontaneous process is an irreversible process.

Answer

Answer: True


Question 8.

Entropy is the measure of orderliness of a system.

Answer

Answer: False


Question 9.

A process in which ∆H is positive and ∆S is negative is spontaneous.

Answer

Answer: False


Question 10.

Many reactions which are non-spontaneous at low temperature, are made spontaneous at high temperatures having positive entropy.

Answer

Answer: True


Match Type Questions

Column I Column II
1. Internal energy (i) U + PV
2. Enthalpy H (ii) ∫PdV
3. Work of an expansion contractions (iii) (frac q_revT)
4. ∆S (iv) State function
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Internal energy (iv) State function
2. Enthalpy H (i) U + PV
3. Work of an expansion contractions (ii) ∫PdV
4. ∆S (iii) (frac q_revT)

Column I Column II
1. ∆G (i) Rln ((frac V_2V_1))
2. ∆ST (ii) RTln ((frac V_1V_2))
3. ∆U (iii) CvdT
4. wadiabatic (iv) (∆H)v – V∆P
Answer

Answer:

Column I Column II
1. ∆G (ii) RTln ((frac V_1V_2))
2. ∆ST (i) Rln ((frac V_2V_1))
3. ∆U (iii) CvdT
4. wadiabatic (iv) (∆H)v – V∆P

Column I Column II
1. Isothermal process (i) q = ∆U
2. Adiabatic process (ii) w = – P∆V
3. Isobaric process (iii) w = ∆U
4. Isochoric process (iv) w = nRTln ((frac V_2V_1))
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Isothermal process  (iv) w = nRTln ((frac V_2V_1))
2. Adiabatic process (iii) w = ∆U
3. Isobaric process (ii) w = – P∆V
4. Isochoric process (i) q = ∆U

Column I Column II
1. Pressure (i) Intensive property
2. Entropy (ii) Extensive property
3. Work (iii) State function
4. Enthalpy (iv) Path function
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Pressure (i) Intensive property
2. Entropy (ii) Extensive property
3. Work (iv) Path function
4. Enthalpy (iii) State function

Column I Column II
1. Law of Thermodynamics (i) R
2. Mass, Volume (ii) ∆G = ∆H – T∆S
3. CP, CV = (iii) Extensive property
4. Gibbs-Helmholtz equation (iv) ∆U = q + w
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Law of Thermodynamics (iv) ∆U = q + w
2. Mass, Volume (iii) Extensive property
3. CP, CV = (i) R
4. Gibbs-Helmholtz equation (ii) ∆G = ∆H – T∆S

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 6 Thermodynamics with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 11 Chemistry Thermodynamics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chapter 6 Thermodynamics with Answers below.