Read MCQ Questions for Class 11 History Chapter 1 From the Beginning of Time with Answers

Check MCQ Questions for Class 11 History Chapter 1 From the Beginning of Time with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 11 History Chapter 1 From the Beginning of Time with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 11 History with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the From the Beginning of Time Class 11 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

From the Beginning of Time Class 11 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Type Questions

Question 1.

Female Figurines were known as

(a) Altamira

(b) Sahana

(c) Venuses

(d) Vestonice.

Answer

Answer: (c) Venuses


Question 2.

The earliest fossils from Europe are attributed to

(a) Australopithecus

(b) Homo Heidelbergensis

(c) Homo Habilis

(d) Homo erectus

Answer

Answer: (b) Homo Heidelbergensis


Question 3.

Period of Homo erectus, archaicHomosapiens, Neanderthals, homo sapiens sapiens is –

(a) 5mya to lmya

(b) 60,000 years ago

(c) lmya to 40,000 years ago

(d) 40,000 years ago.

Answer

Answer: (c) lmya to 40,000 years ago


Question 4.

Hominids immigrated from Africa to Asia during the period

(a) 5.6mya

(b) 0.8mya

(c) 2.0 – 1.5mya

(d) 2.2 – 2.0mya.

Answer

Answer: (c) 2.0 – 1.5mya


Question 5.

Anthropologist is a specialist who –

(a) Studies the social traits and behaviour.

(b) Studies human culture and societies as well as evolutionary aspects of human biology.

(c) Studies the general policies and ethics adopted by the society.

(d) Studies the ancient remains and antique.

Answer

Answer: (b) Studies human culture and societies as well as evolutionary aspects of human biology.


Question 6.

Hominid is a member of family

(a) Hominoid

(b) Australopithecus

(c) Homo erectus

(d) Hominidae

Answer

Answer: (d) Hominidae


Question 7.

Foraging means

(a) to adapt

(b) to search for food

(c) to migrate

(d) to shift

Answer

Answer: (b) to search for food


Question 8.

The name of a hunting-gathering society living in Kalahari’ Desert was-

(a) Chesowanja

(b) Pred mosti

(c) Kung-san

(d) Schoningen

Answer

Answer: (c) Kung-san


Question 9.

The primitive human species learned the use of fire

(a) 3.41akh years ago

(b) 1(frac 14) lakh years ago

(c) 75,000 years ago

(d) 80,000 years ago

Answer

Answer: (b) 1(frac 14) lakh years ago


Fill in the blanks

Hominids, Land-rover, species, Dusseldorf, mammals, Homo erectus, Sub-Saharan Africa, Glaciation, Hqmo habilis, Oldurai George, predators.

Question 1.

……………… was the first specie of Homo genus.

Answer

Answer: Homo habilis


Question 2.

Australopithecus, early Homo Genus and specie of Homo erectus dated to 5mya to lmya were discovered from ………………

Answer

Answer: Sub Saharan, Africa


Question 3.

……………… was the succeeding member of super family dated to 24mya.

Answer

Answer: Hominids


Question 4.

……………… is a species of Homo genus in which the primitive man could walk bipedal comfortably.

Answer

Answer: Homo erectus


Question 5.

……………… are the carnivorous organisms who kill other organisms.

Answer

Answer: Predators


Question 6.

……………… is a ravine in the Serengeti Plain in modem Tanzania.

Answer

Answer: Oldurai George


Question 7.

……………… is a jeep like vehicle.

Answer

Answer: Land- rover


Question 8.

……………… is a very large biological group of organisms.

Answer

Answer: mammals


Question 9.

Around 2.5mya the larger part of earth was covered with the ice and major changes took place in climate and vegetation. Owing to reduction in temperature during ……………… the grassland areas expanded at the expense of forests.

Answer

Answer: glaciations


Question 10.

……………… is a group of organisms that can inter-breed to produce fertile offspring.

Answer

Answer: species


Question 11.

……………… is a city in Germany.

Answer

Answer: Dusseldorf.


Match the Following

Column A Column B
(i) China (a) 45,000 – 35,000 ya
(ii) Ethiopia (b) 35,000ya
(iii) Borneo (c) 70,000 – 50,000 ya
(iv) Australia (d) 170,000 – 50,000 ya
(v) France (e) 195,000 – 160,000 ya
(vi) Israel (f) 1,00,000 – 80,000 ya
(vii) South Africa (g) 40,000 ya
(viii) Morocco (h) 20,000 – 15,000 ya
Answer

Answer:

Column A Column B
(i) China (h) 20,000 – 15,000 ya
(ii) Ethiopia (e) 195,000 – 160,000 ya
(iii) Borneo (g) 40,000 ya
(iv) Australia (a) 45,000 – 35,000 ya
(v) France (b) 35,000ya
(vi) Israel (f) 1,00,000 – 80,000 ya
(vii) South Africa (d) 170,000 – 50,000 ya
(viii) Morocco (c) 70,000 – 50,000 ya

Column A Column B
(i) Kanapoi, Kenya (a) 3.9 mya
(ii) Bahrel Ghazal, Chad. (b) 3,0 – 3.4 mya
(iii) Allia Bay, Kenya (c) 4.1
(iv) Lothagam, Kenya (d) 3.2
(v) Hadar, Ethiopia (e) 5.6
(vi) Laetoli, Tanzania (f) 3.4
(vii) Omo, Ethiopia (g) 5.6
Answer

Answer:

Column A Column B
(i) Kanapoi, Kenya (c) 4.1
(ii) Bahrel Ghazal, Chad. (b) 3,0 – 3.4 mya
(iii) Allia Bay, Kenya (a) 3.9 mya
(iv) Lothagam, Kenya (g) 5.6
(v) Hadar, Ethiopia (d) 3.2
(vi) Laetoli, Tanzania (e) 5.6
(vii) Omo, Ethiopia (f) 3.4

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 History Chapter 1 From the Beginning of Time with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 11 History From the Beginning of Time MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 11 History Chapter 1 From the Beginning of Time with Answers below.