Read MCQ Questions for Class 11 History Chapter 10 Displacing Indigenous Peoples with Answers

Check MCQ Questions for Class 11 History Chapter 10 Displacing Indigenous Peoples with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 11 History Chapter 10 Displacing Indigenous Peoples with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 11 History with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Displacing Indigenous Peoples Class 11 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Displacing Indigenous Peoples Class 11 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Type Questions

Question 1.

Population of native people in America met to sharp decrease because

(a) They were deported to reservations

(b) They were not given rights of citizen

(c) They were made slaves

(d) They had to suffer inclement weather in so-called reservations and the atrocities exercised upon them by Europeans.

Answer

Answer: (d) They had to suffer inclement weather in so-called reservations and the atrocities exercised upon them by Europeans.


Question 2.

Revolution in America came different way than that of England.

(a) Estates were established here

(b) People organised in grids and sold the artefact

(c) Infrastructural development and manufacture of agricultural tools

(d) They snatched lands from natives and expelled them.

Answer

Answer: (c) Infrastructural development and manufacture of agricultural tools


Question 3.

A number of native people became citizen of USA but on condition that

(a) They shall be given citizenship right

(b) They shall be treated at par with Europeans

(c) Their traditions shall not be interfered with and reservation shall be sustained

(d) They shall be provided with administrative jobs.

Answer

Answer: (c) Their traditions shall not be interfered with and reservation shall be sustained


Question 4.

Natives were puzzled by the fact that the European traders sometimes gave them a lot of things in exchange for their goods, sometimes very little because

(a) They thought they are cheated

(b) They had no sense of market and fluctuation in demand and supply

(c) Europeans were clever people

(d) Prices were fluctuating every year.

Answer

Answer: (b) They had no sense of market and fluctuation in demand and supply


Question 5.

Gold mish ended with

(a) Several wars between natives and Europeans

(b) Construction of railway lines, recruitment of Chinese workers

(c) Several problems to nature people.

(d) Mere mirage of finding gold mines in California.

Answer

Answer: (b) Construction of railway lines, recruitment of Chinese workers


Fill in the blanks

Question 1.

A native leader Chief Seattle wrote a letter to ……………….. of the USA in 1854.

Answer

Answer: the President of USA


Question 2.

Anthropologists think like absence of primitive people in Europe ……………….. natives would have died out.

Answer

Answer: American


Question 3.

Cherokees, a distinct community had their ……………….. territory.

Answer

Answer: sovereign


Question 4.

Karl Marx stated American ……………….. as the last capitalist Utopia.

Answer

Answer: Frontiers


Question 5.

USA was an underdeveloped economy in 1860 but if had become a ……………….. in 1890.

Answer

Answer: developed country


Question 6.

A survey The Problems of Indian Administration was made in ………………..

Answer

Answer: 1920


Question 7.

In the late eighteenth century Australia had between ……………….. and ……………….. native communities.

Answer

Answer: 350,750


Question 8.

The Daruk people fell in bewilderment when they had watched ……………….. destroying sacred places and cutting trees ………………..

Answer

Answer: Europeans, mercilessly


Question 9.

Judith Wright was an ……………….. writer who favoured the Australian ………………..

Answer

Answer: Australian, aborigines


Question 10.

It is essential to recognise that the ……………….. had strong historic bonds with land which was ……………….. to them.

Answer

Answer: native people, sacred.


Write True or False

Question 1.

Land was merely an inactive natural resource for Europeans but akin to mother for the natives.

Answer

Answer: true


Question 2.

A native lodge was placed by archedogists in museum in the year 1820.

Answer

Answer: false


Question 3.

Natives population increases by leaps and bonds after arrival of the Europeans.

Answer

Answer: false


Question 4.

Protestants and Catholic were the two parallel sects in Christianity duly coordinated.

Answer

Answer: false


Question 5.

Britain had recognised USA as an independent country in 1781.

Answer

Answer: true


Question 6.

Natives of Quebec entered into treaty with the France in 1892.

Answer

Answer: false


Question 7.

Aboriginal production had been disturbed in Sydney owing to limited food sources when the Europeans came there.

Answer

Answer: true


Question 8.

Australian public could know in 1970 that there were no documents signed between Europeans and native people hence, it was terra-nullius.

Answer

Answer: true


Question 9.

Continental expansion of America was completed in 1902.

Answer

Answer: false


Match the Following

Column A Column B
(i) Canada Indian Act Passed. (a) 1970
(ii) Extermination of bison (buffalo). (b) 1832
(iii) Land mark judgment by John Marshall. (c) 1840
(iv) Anthropology as subject developed in France. (d) 1928
(v) The Problem of Indian Administration. (e) 1876
(vi) Declaration of Indian Rights. (f) 1954
(vii) Discrimination with aborigines banned. (g) 1982
(viii) Britishers came to Australia. (h) 1890
(ix) P. Ginshaw M. Lake (i) 1790
(x) Australians started writing their History. (j) 1770
Answer

Answer:

Column A Column B
(i) Canada Indian Act Passed. (e) 1876
(ii) Extermination of bison (buffalo). (h) 1890
(iii) Land mark judgment by John Marshall. (b) 1832
(iv) Anthropology as subject developed in France. (c) 1840
(v) The Problem of Indian Administration. (d) 1928
(vi) Declaration of Indian Rights. (f) 1954
(vii) Discrimination with aborigines banned. (g) 1982
(viii) Britishers came to Australia. (j) 1770
(ix) P. Ginshaw M. Lake (i) 1790
(x) Australians started writing their History. (a) 1970

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 History Chapter 10 Displacing Indigenous Peoples with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 11 History Displacing Indigenous Peoples MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 11 History Chapter 10 Displacing Indigenous Peoples with Answers below.