Read MCQ Questions for Class 11 History Chapter 11 Paths to Modernization with Answers

Check MCQ Questions for Class 11 History Chapter 11 Paths to Modernization with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 11 History Chapter 11 Paths to Modernization with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 11 History with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Paths to Modernization Class 11 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Paths to Modernization Class 11 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Type Questions

Question 1.

Japan could modernise rapidly because

(a) She had sufficient means and machines.

(b) There was repository of coal and other natural resources.

(c) She could analyse the situation national and international the best way and took right decisions.

(d) There were bullions stock in several mines.

Answer

Answer: (c) She could analyse the situation national and international the best way and took right decisions.


Question 2.

Path of modernisation runs between

(a) The situations and the means

(b) Availability of men and machines

(c) Thought and their application

(d) Neither of them.

Answer

Answer: (c) Thought and their application


Question 3.

Chiang-Kai-Shek could not lead the NPP properly because

(a) He was aggressive

(b) He could not make his base strong,

(c) He was driven out at Taiwan

(d) He stressed on elimination of CCP.

Answer

Answer: (d) He stressed on elimination of CCP.


Question 4.

Taiwan was

(a) An independent state

(b) Japan’s colony

(c) Semi- autonomous state

(d) provience

Answer

Answer: (c) Semi- autonomous state


Question 5.

Examination System was withdrawn by China because

(a) It was not regulated properly.

(b) It was corrupted.

(c) It was based on classical Chinese learning.

(d) The civil and military officials so recruited were found unsuitable.

Answer

Answer: (c) It was based on classical Chinese learning.


Question 6.

Kang Youwei and Liang Qichao preferred a modern administrative system, a new army and an educational system because—

(a) It will govern better the public

(b) It will be helpful to protest against Britain

(c) It will defend them, from Japan

(d) These three are an essence of a modernised Government.

Answer

Answer: (b) It will be helpful to protest against Britain


Fill in the blanks

Question 1.

……………… constitution was based in a restricted franchise and created a ………………

Answer

Answer: The Meiji, Diet


Question 2.

Tanaka Shozo participated in the ……………… in 1880.

Answer

Answer: Popular Rights Movement


Question 3.

Fukuzawa Yukichi wrote a book ……………… and established the ……………… University.

Answer

Answer: The Encouragement to Learning, Keio


Question 4.

Great Proletarian Cultural Revolution, 1965 was launched by ……………… to counter his critics.

Answer

Answer: Mao-zedong


Question 5.

The Great ……………… movement was launched in 1958 in order to industrialize the country fastly.

Answer

Answer: Leap Forward,


Question 6.

The ……………… proclaimed that without democracy, the other modernisations would come to nothing.

Answer

Answer: The Fifth Modernisation


Question 7.

Transformation of social and political institutions and daily life is possible only when they are …………. used in new and different ways.

Answer

Answer: Creatively


Question 8.

Paths of ……………… are different foreach individual, the society and the country.

Answer

Answer: Modernisation


Question 9.

Taiwan and China’s ……………… relations are proliferating.

Answer

Answer: Cross Strait


Question 10.

CCP supported the view’s based on strong ……………… control, economic ……………… and integration into the world market.

Answer

Answer: Political, liberalisations.


Write True or False.

Question 1.

Britain sold the opium in China and gave the silver that they earned to company agents in Canton in return for letters of credit.

Answer

Answer: True


Question 2.

Car-club was a large garage where Japanese Car-venders were settled.

Answer

Answer: False


Question 3.

Fukuzawa Yukichi was the son of Chiang-kai-Shek

Answer

Answer: False


Question 4.

Homu System gathered momentum in Japan and Joint family System shattered.

Answer

Answer: True


Question 5.

Chinese gave fare well to the traditions and engrossed with search for new ways to build national unity and strength.

Answer

Answer: True


Question 6.

Taiwan was a state under Russian administration.

Answer

Answer: False


Question 7.

Commune System was followed in the industrial towns of China.

Answer

Answer: False


Question 8.

The Comintern or the Third International was an institution propounded by Lenin and Trotsky in order to form a world government to abolish exploitation.

Answer

Answer: True


Question 9.

One should know how to rescue music from the art of sensory stimulation and restore it to an art of the spirit, was the averment of Moroi Saburo.

Answer

Answer: True


Question 10.

Olympics were held in China in 1995.

Answer

Answer: False


Match the Following

Column A Column B
(i) Dim-Sum (a) Walk aimlessly
(ii) Daimo (b) Domain king in Japan
(iii) Nishijin (c) Rich country, strong army
(iv) Tale of the Genji (d) Slum dwellers in city
(v) Commodore Matthew Perry (e) Consular in Japan from USA.
(vi) Fukoku Kyohei (f) Modem girl
(vii) Tanaka Shozo (g) An eight legged essay
(viii) Moga (h) An assortment of pastries and dumplings.
(ix) Ginza and burbura (Gin bura) (i) Silk industry in Japan.
(x)  Pa-ku-wen (j) Member to the first House of Representatives.
(xi) Xiao Shimin (k) A fictional diary.
Answer

Answer:

Column A Column B
(i) Dim-Sum (h) An assortment of pastries and dumplings.
(ii) Daimo (b) Domain king in Japan
(iii) Nishijin (i) Silk industry in Japan.
(iv) Tale of the Genji (k) A fictional diary.
(v) Commodore Matthew Perry (e) Consular in Japan from USA.
(vi) Fukoku Kyohei (c) Rich country, strong army
(vii) Tanaka Shozo (j) Member to the first House of Representatives.
(viii) Moga (f) Modem girl
(ix) Ginza and burbura (Gin bura) (a) Walk aimlessly
(x)  Pa-ku-wen (d) Slum dwellers in city
(xi) Xiao Shimin (g) An eight legged essay

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 History Chapter 11 Paths to Modernization with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 11 History Paths to Modernization MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 11 History Chapter 11 Paths to Modernization with Answers below.