Read MCQ Questions for Class 11 History Chapter 3 An Empire Across Three Continents with Answers

Check MCQ Questions for Class 11 History Chapter 3 An Empire Across Three Continents with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 11 History Chapter 3 An Empire Across Three Continents with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 11 History with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the An Empire Across Three Continents Class 11 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

An Empire Across Three Continents Class 11 MCQs Questions with Answers

Fill in the blanks

Question 1.

Senators of provincial origin became ………………. in third century.

Answer

Answer: affluent and more powerful


Question 2.

Roman engineers build massive ………………. over three centuries.

Answer

Answer: aqueducts


Question 3.

The Near East is a phrase used for describing all the territories east of the ……………….

Answer

Answer: Mediterranean


Question 4.

Amphitheatre in Vindonissa (Switzerland) used for military drill during ……………….

Answer

Answer: first century C.E.


Question 5.

Dr. Galen in his ………………. says about exploitation of rural economy by the ……………….

Answer

Answer: On Good and Bad Diet


Question 6.

Body of representatives to aristocracy was formed of ………………. of Romans and Italian.

Answer

Answer: Wealthy families


Question 7.

Trajan’s dream to conquer India at his campaign to Persian, Gulr has been quoted by ……………….

Answer

Answer: Fergus Millar


Question 8.

………………. refers to armed struggles for power within the same country in contrast to conflict between different countries.

Answer

Answer: Civil War


Question 9.

………………. was the name of a regime in which the reality of power lay with the senate.

Answer

Answer: Republic


Question 10.

………………. and field survey is necessary for archaeologists in order to obtain material remains.

Answer

Answer: Excavation


Question 11.

The Iranian empire favoured getting ………………. army.

Answer

Answer: Conscripted


Question 12.

Membership of the Senate was for life and ………………. and ………………. counted for more than birth.

Answer

Answer: wealth, office-holding.


Write true or false

Question 1.

Great houses were those of middle class people.

Answer

Answer: False


Question 2.

Late antiquity denotes the period of fourth to seventh century.

Answer

Answer: True


Question 3.

Olympiodorus, an ambassador tells us the senators were drawing 4,000 lbs. of gold from their estates excluding their direct consumption.

Answer

Answer: True


Question 4.

Higher and middle classes were the poorest group of people.

Answer

Answer: False


Question 5.

Ambrose, the bishop protested aristocracy of autocratic type in order to safe-guard interests of the civilian population.

Answer

Answer: True


Question 6.

Constantine I was remembered for upliftment of the humiliores.

Answer

Answer: False


Question 7.

Spanish olive oil was carried in containers called amphorae during 140-160 C.E.

Answer

Answer: False


Question 8.

Nero was the revolutionary from senatorial class.

Answer

Answer: False


Question 9.

Draco was an emperor who brought labour reforms.

Answer

Answer: False


Question 10.

Roman empire was extended from Scotland to borders of Armania and from the Sahara to the Euphrates.

Answer

Answer: True


Question 11.

True bedrock of the imperial system were urban centres such as Carthage, Alexandria and Antioch.

Answer

Answer: True


Mark (✓) for right and (✗) for wrong statements.

Question 1.

Leading citizen was Princep and ruler was Princepate.

Answer

Answer: ✓


Question 2.

Republic was the term used in context to as its modern form understood.

Answer

Answer: ✗


Question 3.

Roman empire was autocracy in the name of aristocracy.

Answer

Answer: ✓


Question 4.

Roman empire was based on division of power.

Answer

Answer: ✗


Question 5.

Constantinople, the second capital of Roman empire was established by Draco, the ruler.

Answer

Answer: ✗


Question 6.

Trajan was the ruler who alone during early second century launched a war campaign.

Answer

Answer: ✓


Question 7.

Dr. Galen dreamt of conquering India.

Answer

Answer: ✗


Question 8.

Vindonissa was the cantonment town where military drill. and entertainments were provided with the soldiers.

Answer

Answer: ✓


Question 9.

Literacy was only the wealth of humiliores.

Answer

Answer: ✗


Question 10.

Lucius Pedamius Secundus was murdered by one of his slaves.

Answer

Answer: ✓


Match the Following

Column A Column B
(i) Draco (a) Separated military and civilian functions.
(ii) Shahpur I (b) One of urban centre
(iii) Byzantium (c) Istambul in Turkey
(iv) Diocletion (d) language (oral)
(v) Augustus (e) law maker of early sixth centure B.C.E.
(vi) Celtic (f) Contemporary history
(vii) Dr. Galen (g) An Iranian ruler
(viii) Antioch (h) Syria, Palestine, Mesopotamia and Arabia.
(ix) Annals (i) Historian
(x) Near East (j) A reed like plant used for paper manufacture
(xi) Papyrus (k) Changed name of Octavian.
Answer

Answer:

Column A Column B
(i) Draco (e) law maker of early sixth centure B.C.E.
(ii) Shahpur I (g) An Iranian ruler
(iii) Byzantium (c) Istambul in Turkey
(iv) Diocletion (a) Separated military and civilian functions.
(v) Augustus (k) Changed name of Octavian.
(vi) Celtic (d) language (oral)
(vii) Dr. Galen (i) Historian
(viii) Antioch (b) One of urban centre
(ix) Annals (f) Contemporary history
(x) Near East (h) Syria, Palestine, Mesopotamia and Arabia.
(xi) Papyrus (j) A reed like plant used for paper manufacture

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 History Chapter 3 An Empire Across Three Continents with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 11 History An Empire Across Three Continents MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 11 History Chapter 3 An Empire Across Three Continents with Answers below.