Read MCQ Questions for Class 11 History Chapter 4 The Central Islamic Lands with Answers

Check MCQ Questions for Class 11 History Chapter 4 The Central Islamic Lands with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 11 History Chapter 4 The Central Islamic Lands with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 11 History with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the The Central Islamic Lands Class 11 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

The Central Islamic Lands Class 11 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Type Questions

Question 1.

Uthman was the

(a) First aliph

(b) Second Caliph

(c) Third Caliph

(d) Fourth Caliph

Answer

Answer: (c) Third Caliph


Question 2.

Battle of the Camel was fought between

(a) Umayyads and Abbasids

(b) Abu Muslim and Marwan

(c) Ali and Aisha

(d) Shias and Sunnis

Answer

Answer: (c) Ali and Aisha


Question 3.

Frank’s were

(a) Muslims

(b) Arab Nationals

(c) Jewish

(d) Christian

Answer

Answer: (d) Christian


Question 4.

Muamalat is meant by

(a) rituals

(b) social affairs

(c) political considerations

(d) religious affairs

Answer

Answer: (b) social affairs


Question 5.

Sasanian rulers were from

(a) Rome

(b) Iran

(c) Greek

(d) Samarqand

Answer

Answer: (b) Iran


Question 6.

Copper coin circulated in the central Islamic Lands was called

(a) denarius

(b) Fulus

(c) dirham

(d) drachm

Answer

Answer: (b) Fulus


Question 7.

Al-Qanum fil Tibb, a book on medicine was composed by

(a) Ibn Sina

(b) Umar Khayyam

(c) Alberuni

(d) Bayazid Bistami

Answer

Answer: (a) Ibn Sina


Question 8.

A level in literary and Cultural refinement in communication is stated as—

(a) nazm

(b) rubai

(c) adab

(d) falasifa

Answer

Answer: (c) adab


Question 9.

Pahlavi was

(a) A language of ancient Rome

(b) language of sacred books of ancient Iran

(c) A ritual of Muslim Community

(d) Name of a hospital.

Answer

Answer: (b) language of sacred books of ancient Iran


Question 10.

Bayt-al-Kima was

(a) An auditorium

(b) A Synagogue

(c) A mosque

(d) A Library cum Institute of Science.

Answer

Answer: (d) A Library cum Institute of Science.


Write true or false

Question 1.

Sharia was not adjusted to take into account, the urf and Siyasa Sharia.

Answer

Answer: false


Question 2.

A painting drawn on Iranian book pertains to the period 1370.

Answer

Answer: false


Question 3.

Rahbaniya and tasawwuf were the steps to know about God.

Answer

Answer: true


Question 4.

Dhulun Mistri says before the Abbasid Caliph that he learned true Islam from an old woman and true chivalry from a water-carrier.

Answer

Answer: true


Question 5.

The first Sura in Quran is a longer prayer.

Answer

Answer: false


Question 6.

Quaran has posed certain problems in its use as a source material for the history of early Islam.

Answer

Answer: true


Question 7.

The Egyptian peasants robbed graves to obtain mummy wrapping made of lmen to sell the same to paper factories,

Answer

Answer: true


Question 8.

The Chinese invaders who were made captive’ by Muslim governor were little known about paper manufacture.

Answer

Answer: false


Question 9.

The Saljuq Turks were once soldiers in the armies of Samanids and Qurakhanids.

Answer

Answer: true


Question 10.

Common economic and Cultural patterns were witnessed between 950 and 1200 C E.

Answer

Answer: true


Question 11.

Syria, Palestine, Samarqand were collectively called outremer.

Answer

Answer: false


Question 12.

The first crusade was fought in 1189.

Answer

Answer: false


Match the Following

Column I Column II
(i) Haram (a) Taxes
(ii) Hajj (b) Protected Subjects
(iii) Salat (c) Monthly payment
(iv) Umma (d) Tribal chief
(v) Qiyama (e) Daily prayer
(vi) Hijra (f) Central treasury
(vii) Ghazw (g) Muhamad’s journey from Mecca
(viii) Khalifa (h) Annual pilgrimage
(ix) Ashraf (i) The day of Judgment
(x) Ata (j) Deputy of the Prophet
(xi) Dhinimis (k) Sanctuary
(xii) Amirs (l) Expeditionary raids
(xiii) Bait al-mal (m) Community of believers
(xiv) Kharaj and jiziya (n) governor
Answer

Answer:

Column I Column II
(i) Haram (k) Sanctuary
(ii) Hajj (h) Annual pilgrimage
(iii) Salat (e) Daily prayer
(iv) Umma (m) Community of believers
(v) Qiyama (i) The day of Judgment
(vi) Hijra (g) Muhamad’s journey from Mecca
(vii) Ghazw (l) Expeditionary raids
(viii) Khalifa (j) Deputy of the Prophet
(ix) Ashraf (d) Tribal chief
(x) Ata (c) Monthly payment
(xi) Dhinimis (b) Protected Subjects
(xii) Amirs (n) governor
(xiii) Bait al-mal (f) Central treasury
(xiv) Kharaj and jiziya (a) Taxes

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 History Chapter 4 The Central Islamic Lands with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 11 History The Central Islamic Lands MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 11 History Chapter 4 The Central Islamic Lands with Answers below.