Read MCQ Questions for Class 11 History Chapter 5 Nomadic Empires with Answers

Check MCQ Questions for Class 11 History Chapter 5 Nomadic Empires with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 11 History Chapter 5 Nomadic Empires with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 11 History with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Nomadic Empires Class 11 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Nomadic Empires Class 11 MCQs Questions with Answers

Fill in the Blanks

Question 1.

Estimated record of massacre committed by Genghis Khan was made by ……………… (Juwaini/Genghis Khan)

Answer

Answer: Juwaini


Question 2.

Great wall of China was built by ……………… (Chinese rulers/nomads of Steppe)

Answer

Answer: Chinese rulers


Question 3.

Captain in army was called ……………… (Kereyit/noyan)

Answer

Answer: noyan


Question 4.

Siblings were called ……………… in the period of nomadic empire (naukar/Anda)

Answer

Answer: Anda


Question 5.

In Heaven there is sky and on Earth there is one lord ……………… (Gerhard Doerfer/Genghis Khan)

Answer

Answer: Genghis Khan


Question 6.

The obedient peasantry must be ……………… from the peasantry who are rebel. (Abstained/distinguished)

Answer

Answer: distinguished


Question 7.

Travel accounts of Marco Polo and that of Mongol-Unniuea tobea’an are ……………… reports.(Analoguous/Contradictory)

Answer

Answer: Contradictory


Question 8.

Bartold was ……………… for his works on history of nomadic empire. (Condemned/Censored)

Answer

Answer: censored


Question 9.

……………… centered on praise of great Khans by literati from Buddhist, Confician, Christian, Turkish and Muslim backgrounds can not provide us the real state of affairs. (Eulogies/travelogues).

Answer

Answer: Eulogies


Question 10.

Juwaini, a late-thirteenth century writer had presented a ……………… on the capture of Bukhara in 1220.(picturesque/report)

Answer

Answer: report.


Question 11.

We see Mongol and Turkic terms thrusted into ………………

Answer

Answer: Persian


Question 12.

There isjnuch about ……………… and the ……………… world empire still awaiting the diligent scholars scrutiny.

Answer

Answer: Genghis Khan, Mongol


Question 13.

Your faith on landforms and seas would be ……………… because Genghis Khan has a mandate from God to rule the world.

Answer

Answer: defeated


Question 14.

In the thirteenth century, it appeared that the ……………… was on the side of the Mongols.

Answer

Answer: Eternal Heaven


Question 15.

The society under nomadic empire was divided into ……………… lineages.

Answer

Answer: patrilineal


Question 16.

China suffered extensively from ……………… and different regimes.

Answer

Answer: nomadic intrusion


Question 17.

Three different regimes in China were north-western province, north-China and ………………

Answer

Answer: South China.


Mention True or False

Question 1.

Nomads were wanderers organised in different groups.

Answer

Answer: true


Question 2.

Contradictory meaning of nomadic and that of empire apply on Genghis Khan’s confederacy.

Answer

Answer: false


Question 3.

Genghis Khan failed in bringing diverse people under single umbrella of confederacy.

Answer

Answer: false


Question 4.

Barbarous act denotes wrong committed undeliberately.

Answer

Answer: true


Question 5.

Genghis Khan’s successors painted his stature with new and modern colours.

Answer

Answer: true


Question 6.

China’s powerful rulers during thirteenth century were Hsiung-nu, Juan-Juan, Epthalite Huns, Tuchuch, Vighurs and Khitan.

Answer

Answer: true


Question 7.

The first of its own kind confederacy called quriltai was established by Qara Khita.

Answer

Answer: false


Question 8.

Ulus were the colonies under honourable empire.

Answer

Answer: false


Question 9.

Genghis Khan maintained the old tribal identities of the different groups.

Answer

Answer: false


Question 10.

Qubilai Khan appeared as the protector of the peasants and the cities.

Answer

Answer: true


Match the Following

Column A Column B
(i) Quriltai (a) A tax imposed on nomads provided with trading facilities.
(ii) Yasa (b) The period when conquests ceased and peace ushered in
(iii) Golden Horde (c) Son-in-law
(iv) Gerege (d) Courier System
(v) Qubcur (e) under ground canals
(vi) Qanats (f) Confederacy of great khan
(vii) Yam (g) Meant for pass or permit in Mongolian
(viii) Pax Mongolia (h) Confederacy established by decendants of Jochi.
(ix) Quregen (i) Code of law
Answer

Answer:

Column A Column B
(i) Quriltai (f) Confederacy of great khan
(ii) Yasa (i) Code of law
(iii) Golden Horde (h) Confederacy established by decendants of Jochi.
(iv) Gerege (g) Meant for pass or permit in Mongolian
(v) Qubcur (a) A tax imposed on nomads provided with trading facilities.
(vi) Qanats (e) under ground canals
(vii) Yam (d) Courier System
(viii) Pax Mongolia (b) The period when conquests ceased and peace ushered in
(ix) Quregen (c) Son-in-law

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 History Chapter 5 Nomadic Empires with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 11 History Nomadic Empires MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 11 History Chapter 5 Nomadic Empires with Answers below.