Read MCQ Questions for Class 11 History Chapter 6 The Three Orders with Answers

Check MCQ Questions for Class 11 History Chapter 6 The Three Orders with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 11 History Chapter 6 The Three Orders with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 11 History with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the The Three Orders Class 11 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

The Three Orders Class 11 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Type Questions

Question 1.

Cathedrals were

(a) Church

(b) Abbeys

(c) Monasteries

(d) Benedictine monasteries.

Answer

Answer: (c) Monasteries


Question 2.

Factors affecting society and economy are

(a) Gradual and dramatic

(b) rapid and permanent

(c) infrastructural and inner

(d) moderate and slow.

Answer

Answer: (a) Gradual and dramatic


Question 3.

New agricultural technology was consisting of

(a) reclamation of land

(b) use of heavy iron tipped ploughs

(c) shoulder harness of bullock

(d) all of them.

Answer

Answer: (d) all of them.


Question 4.

Change in land use pattern was seen with form of

(a) Two field system

(b) Three field system.

(c) Jhoom system

(d) Transhumance system.

Answer

Answer: (b) Three field system.


Question 5.

Free peasants were

(a) peasant-cum-soldier

(b) tenants of the Lord.

(c) payer of labour-rent in Begar

(d) denied of political rights.

Answer

Answer: (b) tenants of the Lord.


Question 6.

Monasteries were established

(a) in the middle of towns

(b) away from town and in forest

(c) far away from human inhabitation

(d) in vicinity of Churches.

Answer

Answer: (c) far away from human inhabitation


Question 7.

Construction of Cathedral town attributed to

(a) Higher yield in agricultural production

(b) Promotion of trade and industry

(c) Business promotion drive under the shade of religion

(d) The contribution and subscription by craftsmen, artisans, merchants and common people.

Answer

Answer: (c) Business promotion drive under the shade of religion


Fill in the blanks

Question 1.

Expansion in agriculture was accompanied with growth in population, ……………….. and ………………..

Answer

Answer: trade-towns


Question 2.

Guilds were like ……………….. of craft or, industry.

Answer

Answer: An Association


Question 3.

Settlement of new towns including ……………….. can be considered as fourth order in European Society.

Answer

Answer: Cathedral towns,


Question 4.

Condition of the ……………….. was worst in European Society.

Answer

Answer: Serfs


Question 5.

Replacement of previous season in Europe by thirteenth century proved a havoc to the ……………….. in Europe.

Answer

Answer: Feudal System


Question 6.

The stock of silver moves in ……………….. and ……………….. depleted resulting in shortage of metal money.

Answer

Answer: Austria, Serbia


Question 7.

Peasants riots and revolutions raised their head between the period ……………….. and ………………..

Answer

Answer: 1323, 1381


Question 8.

Monarchy or royal absolutism had taken place of the ……………….. system.

Answer

Answer: Feudal


Question 9.

In new system of governance the ……………….. was made at the centre of courtier society and a network ol patro-client relationship.

Answer

Answer: King


Question 10.

Parliament System was developed from England. It. was earlier called ……………….. by Anglo-Saxons much before the Norman Conquest.

Answer

Answer: Great Council.


Write True or False

Question 1.

There were 82 chapters of rules strictly observed by the monasteries.

Answer

Answer: False


Question 2.

Deeply religious and ascetic Christians used to live in monasteries far away from human habitation.

Answer

Answer: true


Question 3.

In Feudal System of Europe, law making power was directly in the hands of church with its Supremo, the Pope.

Answer

Answer: true


Question 4.

Religion had no bearing with the three orders in European Community.

Answer

Answer: False


Question 5.

Serfs and women were considered eligible to become a priest.

Answer

Answer: False


Question 6.

Manors were rich people like smaller kingdom with sovereignty.

Answer

Answer: true


Question 7.

Gaul occupied by Franks, a Germanic tribe was later-on called France.

Answer

Answer: true


Question 8.

The land occupied by Angles and Saxons, tribes of Central Europe; was called England since sixth century. Actually, it was Angle-land-England.

Answer

Answer: true


Match the Following

Column A Column B
(i) Bloch’s Feudral Society. (a) France.
(ii) Medieval era (b) a tribe of central Europe settled in England
(iii) Feud (c) Knights
(iv) Gaul (d) One tenth of total production paid as tax to Church.
(v) Fief (e) Provides information on Social relations, hierarchies, land management and the particular cuture between 900 and 1300 CE.
(vi) Tithe (f) a piece of land.
(vii) Angles and Saxons (g) European history between the fifth and the fifteenth Century.
Answer

Answer:

Column A Column B
(i) Bloch’s Feudral Society. (e) Provides information on Social relations, hierarchies, land management and the particular cuture between 900 and 1300 CE.
(ii) Medieval era (g) European history between the fifth and the fifteenth Century.
(iii) Feud (f) a piece of land.
(iv) Gaul (a) France.
(v) Fief (c) Knights
(vi) Tithe (d) One tenth of total production paid as tax to Church.
(vii) Angles and Saxons (b) a tribe of central Europe settled in England

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 History Chapter 6 The Three Orders with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 11 History The Three Orders MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 11 History Chapter 6 The Three Orders with Answers below.