Read MCQ Questions for Class 11 History Chapter 7 Changing Cultural Traditions Orders with Answers

Check MCQ Questions for Class 11 History Chapter 7 Changing Cultural Traditions Orders with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 11 History Chapter 7 Changing Cultural Traditions with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 11 History with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Changing Cultural Traditions Class 11 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Changing Cultural Traditions Class 11 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Type Questions

Question 1.

Cassandra Fedele was

(a) Women humanist

(b) Orator

(c) Curator

(d) Professor

Answer

Answer: (a) Women humanist


Question 2.

Erasmus, a Christian humanist was from

(a) Africa

(b) Asia

(c) Holland

(d) England.

Answer

Answer: (c) Holland


Question 3.

Protestant Reformers was

(a) A document opposing church practises

(b) A movement against Catholic Church by Martin Luther, a monk

(c) A mutiny

(d) Peasants movement opposing over-taxation.

Answer

Answer: (b) A movement against Catholic Church by Martin Luther, a monk


Question 4.

Copernicus was afraid of printing his manuscript because

(a) It was not good to mankind

(b) It was a disclosure of Church’s fallacy

(c) It would here jeopardise his image in society

(d) He wanted to avoid its bitter percussions in his individual life-time.

Answer

Answer: (d) He wanted to avoid its bitter percussions in his individual life-time.


Question 5.

William Tyndal while presenting English version of Bible says

(a) It will create public awareness to religion

(b) Network of Christianity would increase

(c) It will imprint virtues in the hearts of masses

(d) It will disclose how trickily, the church and its clergy men have made Bible all for their advantage.

Answer

Answer: (d) It will disclose how trickily, the church and its clergy men have made Bible all for their advantage.


Fill in the blanks

Question 1.

All men are bad and even ready to display their nature partly because of the fact that human desires are ………………..

Answer

Answer: insatiable


Question 2.

Good manners include politeness in speech and activity, dress correctly and positive ………………..

Answer

Answer: skills


Question 3.

She condemned republic for freedom defined in favour of ……………….. men over those of women.

Answer

Answer: desires


Question 4.

It is well for a woman to have a ……………….. and delicate tenderness with an air of feminine sweetness in her every movement/gesture.

Answer

Answer: certain soft


Question 5.

Clergy would sell ……………….. which apparently freed the buyer from the burden of the sins he had committed.

Answer

Answer: indulgences


Question 6.

Complete faith in God alone could ……………….. to the right life and entry into heaven.

Answer

Answer: guide


Question 7.

Ignatius Loyola, a Spanish set up the ……………….. in 1540 to cope with Protestanism.

Answer

Answer: Jesus Society


Question 8.

De revolutionibus of ……………….. retained by him impublished till his death bed.

Answer

Answer: Copernicus


Question 9.

………………. meant the area of government and of formal religion.

Answer

Answer: Public sphere of life


Question 10.

Europe dissolved in a number of smaller independent states on ……………….. basis as Italy initially was in dissolved state.

Answer

Answer: Linguistic.


Write True or False.

Question 1.

Andreas Vesalius wrote his-On Anatomy in 1575.

Answer

Answer: False


Question 2.

Copernicus could not get published his De Revolutionibus because of poverty of courage.

Answer

Answer: True


Question 3.

To say Middle ages, a period of stagnation and period of renaissance as dynamic, is all correct.

Answer

Answer: False


Question 4.

Europe was united as a result of renaissance lighted the minds of masses.

Answer

Answer: False


Question 5.

Recognition of knowledge of product of observations and experiment filled the environment with the air of natural sciences i.e. Physics, Chemistry, Biology etc.

Answer

Answer: True


Question 6.

Conch blowing of discussions and debate mandatory to understand subjects on humanities i.e. grammar, rhetoric, poetry, history and moral philosophy gave birth to persons of multiple expertise.

Answer

Answer: True


Question 7.

Life like statues, eg. “The Pieta” indicate the sculptor Michelangelo Buonarroti was equally a good partner and architect in himself.

Answer

Answer: True


Question 8.

Albrecht Durer, an artist says that no man shall ever be able to make a beautiful figure out of his own imagination unless he has well stored his mind by much copying from life.

Answer

Answer: True


Question 9.

No grievance the peasants produced showing disregard to the church in the matter of increase in taxes.

Answer

Answer: False


Question 10.

Academy of Sciences set-up in Paris in 1678.

Answer

Answer: False


Match the Following

Column A Column B
(i) Leonardo, da Vinci (a) The DUomo, Florence Cathedral
(ii) Michelangelo (b) A Humanist who opposed church practices.
(iii) Albrecht Durer (c) Women activist for empowerment of women.
(iv) Giotto (d) The Prince (Book on Human nature)
(v) Ptolemy (e) Protestant Reformation.
(vi) Brunelleschi (f) Mary holding the body of Jesus (sculpture), The Pieta.
(vii) Niccolo Machiavelli (g) Brush drawing of Praying Hands.
(viii) Cassandra Fedele (h) Almagest in Greek language
(ix) Martin Luther (i) Known as disciple of experiment and scholar in astronomy, natural sciences, physiology and painting.
(x) Thomas More (j) Painting of the child Jesus, Italy.
Answer

Answer:

Column A Column B
(i) Leonardo, da Vinci (i) Known as disciple of experiment and scholar in astronomy, natural sciences, physiology and painting.
(ii) Michelangelo (f) Mary holding the body of Jesus (sculpture), The Pieta.
(iii) Albrecht Durer (g) Brush drawing of Praying Hands.
(iv) Giotto (j) Painting of the child Jesus, Italy.
(v) Ptolemy (h) Almagest in Greek language
(vi) Brunelleschi (a) The DUomo, Florence Cathedral
(vii) Niccolo Machiavelli (d) The Prince (Book on Human nature)
(viii) Cassandra Fedele (c) Women activist for empowerment of women.
(ix) Martin Luther (e) Protestant Reformation.
(x) Thomas More (b) A Humanist who opposed church practices.

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 History Chapter 7 Changing Cultural Traditions with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 11 History Changing Cultural Traditions MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 11 History Chapter 7 Changing Cultural Traditions Orders with Answers below.