Read MCQ Questions for Class 11 History Chapter 8 Confrontation of Cultures with Answers

Check MCQ Questions for Class 11 History Chapter 8 Confrontation of Cultures with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 11 History Chapter 8 Confrontation of Cultures with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 11 History with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Confrontation of Cultures Class 11 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Confrontation of Cultures Class 11 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Type Questions

Question 1.

Columbus could explore the New world because

(a) He had got training from a college

(b) He was employed in a ship-making workshop

(c) He was brought up at the shore and from a poor family

(d) He properly used compass and other devices invented till then.

Answer

Answer: (c) He was brought up at the shore and from a poor family


Question 2.

Corrtes could destroy Aztecs empire because

(a) He was an expert Army Commander.

(b) He bagged help from the Totonacs.

(c) He was supported by artillery.

(d) He was shrewd, manipulator and fraudulent.

Answer

Answer: (d) He was shrewd, manipulator and fraudulent.


Question 3.

Brazil was discovered by

(a) Columbus

(b) Pedro Alvares Cabral

(c) Vasco-da-gama

(d) Cortes

Answer

Answer: (b) Pedro Alvares Cabral


Question 4.

The Portuguese would have thought of importing slaves from Africa because

(a) Slaves were openly sold in Africa

(b) Sugar mills were being estabilished in Brazil

(c) Local natives had abandoned their homes and hearth

(d) Slaves could further be exported to Portugal.

Answer

Answer: (c) Local natives had abandoned their homes and hearth


Fill in the blanks

Question 1.

A temple pertaining to ……………….. culture is existed in Guatemala. It was built sometime in..eighth century.

Answer

Answer: Mayan


Question 2.

………………. is a process which turns waste land in a land proliferating with high yielding crops.

Answer

Answer: Reclamation


Question 3.

……………….. was a ball court marker with inscribed dates. It pertains to Maya culture.

Answer

Answer: Chiapas


Question 4.

……………….. living in Bahamas were ……………….. while ……………….. living in Lesser Antilles were ………………..

Answer

Answer: Arawaks, Human, Caribs, devil


Question 5.

There was ……………….. economy in the Caribbean region and in Brazil.

Answer

Answer: small subsistence


Question 6.

Animists are the people wrho prefer ………………..

Answer

Answer: idolatry


Question 7.

We see monarchial Systems based on well-developed agriculture and mining in ………………..

Answer

Answer: Caribbean region and in Brazil


Question 8.

Combating against Protestants gave birth to a society namely ……………….. in 1540.

Answer

Answer: Society of Jesus


Question 9.

There was gold in the mountain streams flowing over ………………..

Answer

Answer: Hispaniola


Question 10.

Montezuma under influence of fear took Cortes as ……………….. of an exiled god.

Answer

Answer: reincarnation


Write True or False.

Question 1.

Pablo Neruda in his “The Heights of Machu Picchu, a hill top town of Incas culture appreciates the masons, architects, sculptors for excel structures.

Answer

Answer: True


Question 2.

Imago Mundi, a book had not properly guided Columbus in his sea adventures.

Answer

Answer: False


Question 3.

The Spanish inflicted atrocities on Arawaks, the simple and just people as Bartolome delas Casas, an ascetic states that the Spanish often tested their swords on the naked flesh of the Arawaks.

Answer

Answer: True


Question 4.

Montezuma, the King of Aztecs empire fought bravely against Cortes of Spain in a battle field.

Answer

Answer: False


Question 5.

The Spanish had cleaned their hands on gold statues kept inside the tombs.

Answer

Answer: False


Question 6.

The King of Portugal divided Brazil in ten captaincies.

Answer

Answer: False


Question 7.

There is no greater boon that acquires a home or family by gobbling unjustly the share of others.

Answer

Answer: False


Question 8.

Any man who deprives others of their freedom, and being able to restore that freedom, does not do so, is condemned.

Answer

Answer: True


Question 9.

South America is called Latin America because of Latin spoken there and adopted as court language.

Answer

Answer: False


Question 10.

Mexico was a city with structures built on the lake. These were built of stones.

Answer

Answer: True


Match the Following

Column A Column B
(i) Pizarro conquers Inca Kingdom (a) 1522
(ii) Dutch East India Company formed (b) 1492
(iii) Columbus claims Bahamas Islands (c) 1500
(iv) Spanish Conquer the Philippines (d) 1600
(v) British East India company formed (e) 1499
(vi) John Carbot, an Englishman, explores North American coast. (f) 1532
(vii) Magellan encircumbulates around the globe (g) 1602
(viii) Vasco-da-gama reaches Calicut/Kozhikode. (h) 1513
(ix) Cabral claims Brazil for Portugal. (i) 1513
(x) Cortes defeats Aztecs. (j) 1571
(xi) Balboa crosses Panama Isthmus, sights Pacific Ocean. (k) 1448
(xii) Amerigo Vespucci sights South American coast (l) 1497
(xiii) The undiscovered world divided between Portugal and Spain. (m) 1521
Answer

Answer:

Column A Column B
(i) Pizarro conquers Inca Kingdom (f) 1532
(ii) Dutch East India Company formed (g) 1602
(iii) Columbus claims Bahamas Islands (b) 1492
(iv) Spanish Conquer the Philippines (j) 1571
(v) British East India company formed (d) 1600
(vi) John Carbot, an Englishman, explores North American coast. (l) 1497
(vii) Magellan encircumbulates around the globe (a) 1522
(viii) Vasco-da-gama reaches Calicut/Kozhikode. (k) 1448
(ix) Cabral claims Brazil for Portugal. (c) 1500
(x) Cortes defeats Aztecs. (m) 1521
(xi) Balboa crosses Panama Isthmus, sights Pacific Ocean. (h) 1513
(xii) Amerigo Vespucci sights South American coast (e) 1499
(xiii) The undiscovered world divided between Portugal and Spain. (i) 1513

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 History Chapter 8 Confrontation of Cultures with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 11 History Confrontation of Cultures MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 11 History Chapter 8 Confrontation of Cultures with Answers below.