Read MCQ Questions for Class 11 History Chapter 9 The Industrial Revolution with Answers

Check MCQ Questions for Class 11 History Chapter 9 The Industrial Revolution with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 11 History Chapter 9 The Industrial Revolution with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 11 History with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the The Industrial Revolution Class 11 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

The Industrial Revolution Class 11 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Type Questions

Question 1.

Watt created the Soho Foundry for

(a) Production of Coal

(b) Steam Engine

(c) Supporting Thomas Newcomen’s engine

(d) Manufacture of steam engines.

Answer

Answer: (d) Manufacture of steam engines.


Question 2.

The invention of railway took the entire process of industrialisation to a second stage because

(a) It contributed to transportation of goods at various stages.

(b) It connected manufacturing units with their source material.

(c) It became helpful in export of goods.

(d) It transported passengers and goods at cheaper rates than the transportation through canal.

Answer

Answer: (a) It contributed to transportation of goods at various stages.


Question 3.

The inventions were based on

(a) Study on natural sciences

(b) Individual adventures

(c) Determination, curiosity and interest of individuals

(d) Study of humanities.

Answer

Answer: (c) Determination, curiosity and interest of individuals


Question 4.

Factory managers considered child labour as training for, future factory work because

(a) There were no other works available than factories.

(b) It was a conspiracy of the British Government to limit the potential of working class.

(c) Children would feel themselves perfect in their youth.

(d) Workers were given no political rights and they could not form their unions.

Answer

Answer: (b) It was a conspiracy of the British Government to limit the potential of working class.


Question 5.

The twd Combination Acts were passed to

(a) Fix minimum wages of the workers

(b) Make the working conditions congenial

(c) Prohibit the workers from protesting and forming associations

(d) Maintain old corruption.

Answer

Answer: (c) Prohibit the workers from protesting and forming associations


Fill in the blanks

Question 1.

There were published ………………. and papers of scientific socities in England.

Answer

Answer: scientific journals


Question 2.

Stephenson had made the first locomotive which he named ……………….

Answer

Answer: rocket


Question 3.

Miners Friend was used to ………………. mines.

Answer

Answer: drain


Question 4.

Three Darbys contributed to the ………………. process.

Answer

Answer: smeltering


Question 5.

The term industrial revolution was used first time in English by ……………….

Answer

Answer: Arnold Toynbee


Question 6.

Industrial development in Britain is associated with new machinery and ……………….

Answer

Answer: technologies


Question 7.

A good network of rivers and an ………………. with sheltered bays helped in the movement of goods between markets.

Answer

Answer: indented


Question 8.

Oliver Goldsmith writes that wealthy people have ………………. the space for their luxuries from the poor.

Answer

Answer: robbed


Question 9.

Industrialists preferred to employ women and children because of ………………. in payment of wages than the men.

Answer

Answer: savings


Question 10.

Fielder’s Factory Act banned employing the children under ………………. in the factories.

Answer

Answer: eighteen.


Write True or False.

Question 1.

Luddism raised demand in favour of the factory owners.

Answer

Answer: False


Question 2.

Impulse of industrial revolution slow:; d because of Englands involvement in wars.

Answer

Answer: True


Question 3.

Machinery like the cotton spinning jenny was designed for children with nimble fingers.

Answer

Answer: True


Question 4.

Men received 25 shilling a week while women 7 shilling in a button factory in Birmingham.

Answer

Answer: True


Question 5.

Trappers were engaged for coal digging beneath the surface of the earth.

Answer

Answer: False


Question 6.

Puffing Devil was a machine used in weaving of textile.

Answer

Answer: False


Question 7.

Families broken, cities degraded and conditions of working in factories became appalling.

Answer

Answer: True


Question 8.

Thomas Savery, the inventor of steam engine was an army officer.

Answer

Answer: True


Question 9.

Enclosure was a process in which fences were built around factory premises.

Answer

Answer: False


Question 10.

Cholera and Typhoid spread due to pollution of water around factory areas.

Answer

Answer: True


Match the Following

Column A Column B
(i) The deserted village (a) Darby III
(ii) Number of inventions made in 18th Century (b) 1698
(iii) Pudding Furnace (c) 1850
(iv) Iron bridge in Coalbrookdale. (d) 1787
(v) Invention of Poverloom (e) In a Manufacturing Town.
(vi) Miners’ Friend (f) Hard Times
(vii) Railway lines spread all over England. (g) 1847
(viii) Poem composed by Edward Carpenter (h) Oliver Goldsmith
(ix) Charles Dickens (i) Henry Cort
(x) Ten Hours’ Bill passed (j) 26,000
Answer

Answer:

Column A Column B
(i) The deserted village (h) Oliver Goldsmith
(ii) Number of inventions made in 18th Century (j) 26,000
(iii) Pudding Furnace (i) Henry Cort
(iv) Iron bridge in Coalbrookdale. (a) Darby III
(v) Invention of Poverloom (d) 1787
(vi) Miners’ Friend (b) 1698
(vii) Railway lines spread all over England. (c) 1850
(viii) Poem composed by Edward Carpenter (e) In a Manufacturing Town.
(ix) Charles Dickens (f) Hard Times
(x) Ten Hours’ Bill passed (g) 1847

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 History Chapter 9 The Industrial Revolution with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 11 History The Industrial Revolution MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 11 History Chapter 9 The Industrial Revolution with Answers below.