Read MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 1 Reproduction in Organisms with Answers

Check MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 1 Reproduction in Organisms with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 1 Reproduction in Organisms with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 12 Biology with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Reproduction in Organisms Class 12 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Reproduction in Organisms Class 12 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Type Questions

Question 1.

After ovulation, the ruptured Graafian follicle changes into

(a) Corpus striatum

(b) Corpus iuteum

(c) Corpus albicans

(d) Corpus callosum

Answer

Answer: (b) Corpus iuteum


Question 2.

Source of testosterone hormone are

(a) Setoli cells

(b) Acinal cells

(c) Lutein cells

(d) Leydig cells

Answer

Answer: (d) Leydig cells


Question 3.

Endometrium is the lining of

(a) Vagina

(b) Uterus

(c) Fallopian

(d) Ovary

Answer

Answer: (b) Uterus


Question 4.

The degenerative process by which eggs are lost from the ovary is called

(a) Hypoplasia

(b) Regression

(c) Atresia

(d) Hyperplasia

Answer

Answer: (c) Atresia


Question 5.

The ovum released from the ovary is received by

(a) Uterus

(b) Vagina

(c) Isthmus

(d) Ostium

Answer

Answer: (d) Ostium


Question 6.

The sperm forming tubules of testes are

(a) Crypts

(b) Nephric tubules

(c) Rete testis

(d) Interstitial cells

Answer

Answer: (a) Crypts


Question 7.

Which of the following is not associated with the human male?

(a) Prostrate gland

(b) Perineal gland

(c) Cowper’s glands

(d) Seminal vesicles

Answer

Answer: (b) Perineal gland


Question 8.

Menopause in female comes at the age of

(a) 30 to 40 years

(b) 45-55 years

(c) 55 to 60 years

(d) After 60 years

Answer

Answer: (b) 45-55 years


Question 9.

Mammalian follicle was first discovered by

(a) De Graf

(b) Spallangani

(c) Von Bear

(d) Leeuwenhoek

Answer

Answer: (a) De Graf


Question 10.

Nebenkern represents

(a) Mitochondrial spiral of sperm

(b) Acrosome of sperm

(c) Centiples of sperm

(d) Tail of sperm

Answer

Answer: (a) Mitochondrial spiral of sperm


Question 11.

Sperm entry in the ovum is assisted by

(a) Hyaluronidase

(b) Hyaluronic acid

(c) Fertilizin

(d) Antifertilizin

Answer

Answer: (a) Hyaluronidase


Question 12.

Failure of testes to descend into the scotum is called

(a) Paedogenesis

(b) Cryptorchidism

(c) Castration

(d) Gynaecomastia

Answer

Answer: (b) Cryptorchidism


Question 13.

Fusion of male and female gametes is called

(a) Polygamy

(b) Amphimixis

(c) Ejaculation

(d) Syngamy

Answer

Answer: (d) Syngamy


Question 14.

The cavity present in the Graafian follicle is

(a) Amniotic cavity

(b) Archenteron

(c) Antrum

(d) Ostium

Answer

Answer: (c) Antrum


Question 15.

The spermiogenesis is the process by which spermatozoa are formed from

(a) Spermatogonia

(b) Spermatid

(c) Primary.spermatocyte.

(d) Secondary spermatocyte

Answer

Answer: (b) Spermatid


Fill in the Blanks

Question 1.

Internal budding is reported in ………………… and internal buds are called …………………

Answer

Answer: spongilla, gemmules


Question 2.

Cavity of scrotum is called ………………… in which testis lies.

Answer

Answer: vaginal coelone


Question 3.

Transformation of a young follicle into Graafian follicle is controlled by …………………

Answer

Answer: follicular stimulating hormone


Question 4.

Corpus luteum secretes while Leyslig’s cells secrete …………………

Answer

Answer: progesterone, testosterone


Question 5.

Parthenogenetically developed individual in the colony of honey bee are …………………

Answer

Answer: drones


Question 6

………………… is method of permanent fertility control in man.

Answer

Answer: Vasectomy


Question 7.

A secondary oocyte has a ………………… chromosome number while a fertilized ovum has a ………………… chromosome number

Answer

Answer: haploid, diploid


Question 8.

The mesentery which suspends the ovary is called …………………

Answer

Answer: mesovarium


Question 9.

Period taken for one complete menstrual cycle is of ………………… days.

Answer

Answer: 28


Question 10.

The transformation of spermatid into the sperm is called …………………

Answer

Answer: spermiogenesis.


True/False Questions

Question 1.

Enlargement of breasts depends upon the lactogenic hormone only.

Answer

Answer: False


Question 2.

Testes are primary sex organs of male while ovaries and breasts are primary sex organs of female.

Answer

Answer: False


Question 3.

The process of reproduction is essential for the maintenance of the species and not for the survival of the organisms.

Answer

Answer: True


Question 4.

Spermatogenesis is a continuous process while oogenesis is a discontinuous process.

Answer

Answer: True


Question 5.

First half of menstrul cycle is controlled by progesterone while second half of it is controlled by estrogens.

Answer

Answer: False


Question 6.

Typhline is an Indian snake showing parthenogenesis.

Answer

Answer: True


Question 7.

Human seminal fluid is acidic in nature.

Answer

Answer: False


Question 8.

Amoeba is immortal.

Answer

Answer: True


Question 9.

Sexual reproduction always involves the fusion of gametes of male and female parents.

Answer

Answer: False


Question 10.

Paedogenesis is a method of sexual reproduction in the larval stage.

Answer

Answer: True


One Word Type Questions

Question 1.

Name three phases of gametogenesis.

Answer

Answer: Multiplicative, growth and maturation phase


Question 2.

Name accessory reproductive glands of males.

Answer

Answer: Prostrate, seminal vesicles and cowper’s glands


Question 3.

Name any unisexual organism.

Answer

Answer: Cockrdach


Question 4.

Acrosome is associated with golgi body. What is the middle piece associated with?

Answer

Answer: Mitochondria


Question 5.

Term the condition of failure of testes to descend into scrotal sacs.

Answer

Answer: Sterility


Question 6.

Who is the father of Embrology?

Answer

Answer: Aristotle


Question 7.

Name the first cloned sheep produced in the world.

Answer

Answer: Dolly


Question 8.

Give the term for frequent urination at night.

Answer

Answer: Nocturia


Question 9.

Absence or near absence of sperms in semen is called?

Answer

Answer: Azoospermia


Question 10.

What is asexual reproduction in which the parent divides into many daughters?

Answer

Answer: Multiple fission.


Match the Following

Column A Column B
1. Parthenogenesis A. Golgi body
2. Prolactin B. Progesterone
3. Acrosome C. Apis
4. Secretory phase D. Corpus luteum
5. Progesterone E. Mammary, glands
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Parthenogenesis C. Apis
2. Prolactin E. Mammary, glands
3. Acrosome A. Golgi body
4. Secretory phase B. Progesterone
5. Progesterone D. Corpus luteum

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 1 Reproduction in Organisms with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 12 Biology Reproduction in Organisms MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 1 Reproduction in Organisms with Answers below.