Read MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 4 Reproductive Health with Answers

Check MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 4 Reproductive Health with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 4 Reproductive Health with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 12 Biology with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Reproductive Health Class 12 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Reproductive Health Class 12 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Type Questions

Question 1.

Amniocentesis is a technique to

(a) Estimate essential animo acids in the body.

(b) Detect chromosomal anomalies in the foetus.

(c) Reverse sex of the foetus.

(d) Correct genetic disorders of the foetus.

Answer

Answer: (b) Detect chromosomal anomalies in the foetus.


Question 2.

What is correct about a test tube baby?

(a) Fertilization in female’s genital tract and growth in test tube.

(b) Rearing of premature born baby in an incubator.

(c) Fertilization outside and gestation inside mother’s womb.

(d) Both fertilization and development are done outside the female genital tract.

Answer

Answer: (c) Fertilization outside and gestation inside mother’s womb.


Question 3.

The birth control device not used by women is

(a) Diaphragm

(b) Oral pill

(c) Nirodh

(d) Copper T

Answer

Answer: (c) Nirodh


Question 4.

The prenatal technique to determine the genetic disorders in a foetus is called

(a) Laproscopy

(b) Amniocentesis

(c) Abstinence

(d) Coitus interrupts

Answer

Answer: (b) Amniocentesis


Question 5.

Test tube baby is a technique where

(a) Zygote is taken from the oviduct cultured and then implanted.

(b) Ovum is taken out, then fertilized and implanted.

(c) Sperms and ovum are fused and zygote grown in a test tube.

(d) None of the above.

Answer

Answer: (b) Ovum is taken out, then fertilized and implanted.


Question 6.

Progesterone in the contraceptive pill

(a) Prevents ovulation

(b) Inhibits estrogen

(c) Checks attachment of zygote to endometrium

(d) All the above

Answer

Answer: (a) Prevents ovulation


Question 7.

A method of birth control is

(a) GIFT

(b) HJF

(c) IVF-ET

(d) lUDs

Answer

Answer: (d) lUDs


Question 8.

Which is related to males?

(a) Oral pill

(b) Tubecjomy

(c) Vasectomy

(d) None of these

Answer

Answer: (c) Vasectomy


Question 9.

Copper-T prevents

(a) Ovulation

(b) Fertilization of egg

(c) Implantation of embryo

(d) Both (b) and (c)

Answer

Answer: (d) Both (b) and (c)


Question 10.

Lactational Amenorrhea is related to

(a) Temporary method of contraception

(b) Absence of mensturation

(c) Permanent method of contraception

(d) A STD name

Answer

Answer: (a) Temporary method of contraception


Question 11.

Drug RU-486 is used as

(a) Contraceptive

(b) Abartive agent

(c) Used for amniocentesis

(d) Mutagen

Answer

Answer: (b) Abartive agent


Question 12.

The most effective method for birth controi is

(a) Abortion

(b) Oral pills

(c) Abstinence

(d) Sterilization

Answer

Answer: (d) Sterilization


Question 13.

Central Drug Research Institute. Lucknow has developed a contraceptive named

(a) Mala D

(b) Combined pills

(c) Saheli

(d) Condoms

Answer

Answer: (c) Saheli


Question 14.

Which among these is not a natural method of birth controi

(a) Coitus interruptus

(b) Periodic abstinence

(c) Vasectomy

(d) Lactational Amenorrhea

Answer

Answer: (c) Vasectomy


Question 15.

Which of these is caused by a retrovirus?

(n) Gonorrhoea

(b) AIDS

(c) Trichomoniasis

(d) Syphillis

Answer

Answer: (b) AIDS


Fill in the Blanks

Question 1.

Sexually transmitted diseases (STDs) are also called ………………. diseases.

Answer

Answer: venereal


Question 2.

Syphilis is caused by ………………. and gonorrhoea is caused by ……………….

Answer

Answer: treponema pallidum, neisseria gonorrhae


Question 3

………………. means healthy reproductive organs with normal functions.

Answer

Answer: Reproductive health


Question 4.

First test tube baby was born in ………………. on July 25,1978.

Answer

Answer: England


Question 5.

Ultrasound is a ………………. technique to determine foetal condition.

Answer

Answer: Non-invasive


Question 6.

Cervical caps and vaults are used ………………. for conception.

Answer

Answer: barriers


Question 7.

Sperms are viable for ………………. days and egg is alive for about ………………. days.

Answer

Answer: 3, 1-2


Question 8.

The oldest method of birth control is ……………….

Answer

Answer: coitus interruptus


Question 9.

Sterilization is a ………………. permanent method of contraception.

Answer

Answer: irreversible


Question 10.

Spermicides contains ………………., ………………., ………………. and ……………….

Answer

Answer: lactic acid, citric acid, potassium permagnate and zinc sulphate.


State True or False

Question 1.

Vasectomy has ill effects on the sexual life of the male.

Answer

Answer: False


Question 2.

Father is responsible for the sex of the child.

Answer

Answer: True


Question 3.

Amniocentesis is a non invasive technique for determining the sex of the foetus.

Answer

Answer: False


Question 4.

Poverty and illiteracy play a major role towards the population explosion.

Answer

Answer: True


Question 5.

Schools should not participate in sex-education prog-rammes.

Answer

Answer: False


Question 6.

Only natural methods should be used for birth control.

Answer

Answer: False


Question 7.

Progestogens inhibit ovulation.

Answer

Answer: True


Question 8.

Saheli is a daily pill.

Answer

Answer: False


Question 9.

MTP can be done at any stage of pregnancy.

Answer

Answer: False


Question 10.

Adolscents are invulnerable to catch STDs.

Answer

Answer: False


One Word Answers

Question 1.

A mother who substitutes the real mother to nurse the embryo.

Answer

Answer: Surrogate mother.


Question 2.

What are the side effects of vasectomy and tubectomy?

Answer

Answer: No significant side effects.


Question 3.

Who is responsible for the sex of the child, father or mother?

Answer

Answer: Father.


Question 4.

Mention how amniocentesis is misused.

Answer

Answer: For illegal female foreticide.


Question 5.

Name an erruptive skin disease caused by inflammation of subaceous glands.

Answer

Answer: Acne.


Question 6.

Name a mental disorder in which a person believes himself to be fat and develops an aversion to food.

Answer

Answer: Anorexia neuvasa.


Question 7.

Name the causative agent of gonorrhoea.

Answer

Answer: Neisseria gonerrhoeae.


Question 8.

Name any non-medicated IUD.

Answer

Answer: Lippes loop.


Question 9.

Name the constituents of combined pill.

Answer

Answer: Progestagen and estrogen.


Question 10.

Name the condition in which a couple is unable to have offsprings inspite of having unprotected coitus.

Answer

Answer: Infertility.


Match the Following

Column I Column II
1. Oral pills (a) Female, Oviduct
2. Tubectomy (b) Acne
3. Adolescents (c) Progesterone and estrogens
4. Vasectomy (d) Coitus interruptus
5. Temporary birth control method (e) Male, vas deferens
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Oral pills (c) Progesterone and estrogens
2. Tubectomy (a) Female, Oviduct
3. Adolescents (b) Acne
4. Vasectomy (c) Progesterone and estrogens
5. Temporary birth control method (d) Coitus interruptus

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 4 Reproductive Health with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 12 Biology Reproductive Health MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 4 Reproductive Health with Answers below.