Read MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 7 Evolution with Answers

Check MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 7 Evolution with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 7 Evolution with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 12 Biology with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Evolution Class 12 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Evolution Class 12 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Type Questions

Question 1.

Life on earth appeared

(a) 800 million years after the formation of the earth

(b) 700 million years after the formation of he earth

(c) 600 million years after the formation of the earth

(d) 500 million years after the formation of the earth

Answer

Answer: (a) 800 million years after the formation of the earth


Question 2.

The scientist who demonstrated experiments that life comes only from pre-existing life was

(a) Darwin

(b) Mendel

(c) Louis Pasteur

(d) Oparin

Answer

Answer: (c) Louis Pasteur


Question 3.

Name the Russian scientist who proposed that the first form of life could come from pre-existing non living organic molecules and that the formation of life was preceded by chemical evolution.

(a) Darwin

(b) Mendel

(c) Louis Pasteur

(d) Oparin

Answer

Answer: (d) Oparin


Question 4.

Name the English scientist who proposed the same idea that the Russian scientist proposed

(a) Oparin

(b) Haldane

(c) Darwin

(d) Mendel

Answer

Answer: (b) Haldane


Question 5.

Which scientist concluded that existing living forms share similarities to varying degrees not only among themselves but also with life forms that existed millions of years ago?

(a) Darwin

(b) Haldene

(c) Oparin

(d) Mendel

Answer

Answer: (a) Darwin


Question 6.

The name of the naturalist who worked in Malay Archepelago regarding evolution is

(a) Darwin

(b) Alfred Wallace

(c) Haldene

(d) Oparin

Answer

Answer: (b) Alfred Wallace


Question 7.

Homology indicates

(a) Common structure

(b) Common organs

(c) Common brain

(d) Common ancestry

Answer

Answer: (d) Common ancestry


Question 8.

Homology is based on

(a) Divergent evolution

(b) Natural evolution

(c) Unnatural evolution.

(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Divergent evolution


Question 9.

Use of herbicides, pesticides etc. has resulted in

(а) More varieties in a much lesser time scale

(b) Less varieties in a much lesser time scale

(c) Resistant varieties in a much lesser time scale

(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Resistant varieties in a much lesser time scale


Question 10.

Biological evolution is

(a) Evoluion by natural selection

(b) Evolution by unnatural selection

(c) Could be both (a) and (b)

(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Evoluion by natural selection


Question 11.

The work of ……………. on population influenced Darwin.

(a) Mendel

(b) Lamarck

(c) Malthus

(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Malthus


Question 12.

The French naturalist who said that evolution of life forms had occurred but driven by use and disuse of organs is

(a) Lamarch

(b) Malthus

(c) Mendel

(d) Darwin

Answer

Answer: (a) Lamarch


Question 13.

The scientist who believed mutation caused speciation and hence called it saltation is

(a) Darwin

(b) Mendel

(c) de Vries

(d) Hardy

Answer

Answer: (c) de Vries


Question 14.

The principle that says that allele frequencies in a population are stable and is constant from generation to generation is

(a) Hardy-Weinberg Principle

(b) Charles Darwin Principle

(c) de Vries Principle

(d) Lamarch Principle

Answer

Answer: (a) Hardy-Weinberg Principle


Question 15.

The first cellular form of life appeared on earth in about

(a) 3000 mya

(b) 2500 mya

(c) 2000 mya

(d) 1500 mya

Answer

Answer: (c) 2000 mya


Fill in the Blanks

Question 1.

…………….. Biology is the study of history of life forms on earth.

Answer

Answer: Evolutionary


Question 2.

The …………….. theory explains to us the origin of universe.

Answer

Answer: Big Bang


Question 3.

…………….. religious tells us about the theory of special creation.

Answer

Answer: conventional


Question 4.

Charles Darwin made a voyage around the world in a ship called ……………..

Answer

Answer: H.M.S. Beagle


Question 5.

…………….. is an extinct organism.

Answer

Answer: Dinosaur


Question 6.

…………….. indicates common ancestry.

Answer

Answer: Homology


Question 7.

The essence of Darwinian theory about evolution is …………….. selection.

Answer

Answer: natural


Question 8.

Branching descent and …………….. are the two key concepts of Darwinian Theory of Evolution.

Answer

Answer: natural selections


Question 9.

The work of …………….., …………….. on populations influenced Darwin.

Answer

Answer: Thomas Malthus


Question 10.

the first mammals were like ……………..

Answer

Answer: shrews.


Write True or False

Question 1.

The Big Bang theory explains to us the origin of universe.

Answer

Answer: True


Question 2.

The UV rays from the sun broke up water into hydrogen and carbondioxide.

Answer

Answer: False


Question 3.

Haldane of Germany proposed that the first form of life could have come from pre-existing non-living organic molecules.

Answer

Answer: False


Question 4.

Conventional religious theory has three connotations.

Answer

Answer: True


Question 5.

The essence of Darwinian theory about evolution is natural selection.

Answer

Answer: True


Question 6.

Alfred worked on populations.

Answer

Answer: False


Question 7.

A French naturalist Lamarch had said that evolution of life forms has occurred but driven by use and desire of organs.

Answer

Answer: True


Question 8.

Four factors are known to affect Hardy-Weinberg equilibrium.

Answer

Answer: False


Question 9.

The biggest dinosaur is called Tyrannosaurs.

Answer

Answer: True


Question 10.

The land reptiles are referred to dinosaurs.

Answer

Answer: True


One Word Questions

Question 1.

Name the scientist who demonstrated experiments that life comes only from pre-existing life forms.

Answer

Answer: Louis Pasteur.


Question 2.

Name the Russian scientist who contributed towards the theory of evolution.

Answer

Answer: Oparin.


Question 3.

Name the naturalist who worked in Malay Archepelago regarding evolution.

Answer

Answer: Alfred Wallace.


Question 4.

What is the study of history of life forms on earth called?

Answer

Answer: Evolutionary Biology.


Question 5.

Name the theory which explains the origin of universe.

Answer

Answer: Big Bang Theory.


Question 6.

Name the English scientist who proposed that the first form of life came from pre-existing non-living organic molecules.

Answer

Answer: Haldane.


Question 7.

How many connotations are there in the conventional religious literature of special creation?

Answer

Answer: Three.


Question 8.

Can the ages of the fossils be calculated?

Answer

Answer: Yes


Question 9.

By what name was the first human known as?

Answer

Answer: Homo habilis.


Question 10

…………… lived in East African grasslands.

Answer

Answer: Australopitheines.


Match the Following

Column I Column II
1. Louis Pasteur A. Life form from pre-existing non-organic organic molecules
2. Oparin B. Sail-ship
3. H.M.S. Beagle C. Evolution of life-form
4. Charles Darwin D. Work on population
5. Thomas Malthus E. Experiments on evolution
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Louis Pasteur E. Experiments on evolution
2. Oparin A. Life form from pre-existing non-organic organic molecules
3. H.M.S. Beagle B. Sail-ship
4. Charles Darwin C. Evolution of life-form
5. Thomas Malthus D. Work on population

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 7 Evolution with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 12 Biology Evolution MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 7 Evolution with Answers below.