Read MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 8 Human Health and Disease with Answers

Check MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 8 Human Health and Disease with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 8 Human Health and Disease with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 12 Biology with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Human Health and Disease Class 12 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Human Health and Disease Class 12 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Type Questions

Question 1.

Antigen binding site in an antibody is found between

(a) two light chain

(b) two heavy chains

(c) one heavy chain and one light chain

(d) either between two light chains or between one heavy and one light chain depending upon the nature of antigen.

Answer

Answer: (c) one heavy chain and one light chain


Question 2.

Short-lived immunity acquired from mother to foef’s across placenta or through mother’s milk to the infant is categorised as

(a) Active immunity

(b) Passive immunity

(c) Cellular immunity

(d) Innate non-specific immunity

Answer

Answer: (b) Passive immunity


Question 3.

HIV mainly infects

(a) Cytotoxic T-lymphocytes

(b) Helper lymphocytes

(c) Cell-mediated T-lymphocytes

(d) Killer lymphocytes

Answer

Answer: (b) Helper lymphocytes


Question 4.

A person is injected with gamma-globulin against hepatitis. This is

(a) Artificially acquired active immunity

(b) Artificially acquired passive immunity

(c) Naturally acquired active immunity

(d) Naturally acquired passive immunity

Answer

Answer: (b) Artificially acquired passive immunity


Question 5.

T-lymphocytes first mature in

(a) Thymus

(b) Pancreas

(c) Liver

(d) Spleen

Answer

Answer: (a) Thymus


Question 6.

The major phagocytic cells are

(a) Lymphocytes

(b) Mast cells

(c) Macrophages

(d) Plasma cells

Answer

Answer: (c) Macrophages


Question 7.

On stimulation by a foreign antigen in the body, the T-lymphocytes produce by division a clone of T-cells called

(a) Lymphocytes

(b) Lymphoblasts

(c) Plasma cells

(d) None of these

Answer

Answer: (b) Lymphoblasts


Question 8.

Antiserum contains

(a) Antigen

(b) Leucocytes

(c) Antibodies

(d) None of these

Answer

Answer: (c) Antibodies


Question 9.

A young drug addict used to show symptoms of depressed brain activity, feeling of calmness, relaxation and drowsiness. Possibly he was taking

(a) Amphetamine

(b) Marijuana

(c) Pethidine

(d) Valium

Answer

Answer: (d) Valium


Question 10.

Aspirin is a/an

(a) Antibiotic

(b) Antipyretic

(c) Antiseptic

(d) None of these

Answer

Answer: (b) Antipyretic


Question 11.

Which one of the following is a matching pair of a drug and its category?

(a) Amphetamines-Stimulant

(b) Lysergic acid Dimethylamide-Narcotic

(c) Heroin-psychotropic

(d) Benzodiazepan-pain killer

Answer

Answer: (a) Amphetamines-Stimulant


Question 12.

Which one of the following depresses brain activity and produces feelings of calmness, relaxation and drowsiness?

(a) morphine

(b) valium

(c) amphetamines

(d) hashish

Answer

Answer: (b) valium


Question 13.

Caffeine is a stimulant present in

(a) Coffee

(b) Tea

(c) Cold drinks

(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 14.

Entamoeba histolytica differs from Amoeba in absence of

(a) pseudopodia

(b) contractile vacuole

(c) nucleus

(d) ectoplasm

Answer

Answer: (b) contractile vacuole


Question 15.

An insect bite may result in inflammation of that spot. This is triggered by the alarm chemical such as

(a) histamine and dopamine

(b) histamine and kinins

(c) interferons and opsonin

(d) interferons and histones

Answer

Answer: (b) histamine and kinins


Question 16.

AIDS is caused by HIV that principally infects

(a) all lymphocytes

(b) activator B-cells

(c) cytotoxic T-cells

(d) Tu lymphocytes

Answer

Answer: (d) Tu lymphocytes


Question 17.

Cancer cells are more easily damaged by radiations than normal cells because they are

(a) undergoing rapid division

(b) different in structure

(c) non-dividing

(d) starved of mutation

Answer

Answer: (a) undergoing rapid division


Question 18.

Electron beam therapy is a kind of radiation therapy to treat

(a) enlarged prostrate gland

(b) gall bladder stones by breaking them

(c) certain types of cancer

(d) kidney stones

Answer

Answer: (c) certain types of cancer


Question 19.

Which of the following is sexually transmitted disease

(a) Hepatitis-D

(b) Hepatitis-C

(c) Hepatitis-A

(d) Hepatitis-B

Answer

Answer: (d) Hepatitis-B


Question 20.

CO is used for the treatment of

(a) cancer

(b) thyroid

(c) AIDS

(d) hepatitis

Answer

Answer: (a) cancer


Fill in the Blanks

Question 1.

Plasma cells are descendants of ……………….

Answer

Answer: B-lymphocytes


Question 2.

All ………………. are proteins but antigens are not.

Answer

Answer: Antibodies


Question 3.

Perforin is secreted by ………………. T-cells.

Answer

Answer: Cytotoxic


Question 4.

A drug that relieves pain is called ……………….

Answer

Answer: Analgesic


Question 5

………………. is derived from the unripe capsules of white poppy.

Answer

Answer: Opium


Question 6.

The first antibody discovered was ……………….

Answer

Answer: Penicillin


Question 7

……………… is a source of sex hormones.

Answer

Answer: Cholesterol


Question 8.

Insect vector of filariasis is and that of yellow fever, dangue is ……………….

Answer

Answer: Culex, Aedes


Question 9.

The breakdown of the body is self-recognition system is called ……………….

Answer

Answer: Auto immunity


Question 10.

The entry and development or multiplication of viruses and organisms in the body of larger organisms is called ……………….

Answer

Answer: Infection


Write True or False

Question 1.

CMIS releases antibodies.

Answer

Answer: False


Question 2.

Frequent vaginal douches are harmful.

Answer

Answer: True


Question 3.

Saliva contains ptylim to kill the bacteria.

Answer

Answer: False.


Question 4.

The cells that actually release antibodies are plasma cells.

Answer

Answer: True


Question 5.

Disease germs cannot pass through the placenta.

Answer

Answer: False


Question 6.

LSD is hallucinogen.

Answer

Answer: True


Question 7.

Adulhood proceeds adolescence.

Answer

Answer: True


Question 8.

Carcinoma is cancer of stomach, lungs and liver.

Answer

Answer: True


Question 9.

B.C.G. vaccine is used against leprosy.

Answer

Answer: False


Question 10.

Lock jaw is also called Kala azar.

Answer

Answer: False


One Word Questions

Question 1.

Name the process of making a person immune to a disease.

Answer

Answer: Immunization


Question 2.

Is the skin surface acidic or alkaline?

Answer

Answer: Acidic


Question 3.

Can the skin be grown in a culture?

Answer

Answer: Yes


Question 4.

Mention the source of perforin.

Answer

Answer: Killer T-cells


Question 5.

Name the bacteria that normally inhabit vagina.

Answer

Answer: Lactobacilli


Question 6.

Give an alternative term for wandering macrophages.

Answer

Answer: Histiocytes


Question 7.

Which protein occurs in the stratum corveum of epidermis?

Answer

Answer: Keratin (horn)


Question 8.

Which hallucinogen is extracted from a cactus?

Answer

Answer: Mescaline


Question 9.

Name any stimulant.

Answer

Answer: Amphetamines


Question 10.

Which hallucinogen is derived from a fungus?

Answer

Answer: Psilocybin


Question 11.

Which disease is caused by dog bite?

Answer

Answer: Rabies


Question 12.

Name two types of toxins.

Answer

Answer: Exotoxins and endotoxins


Match the Following

Column I Column II
1. Lack of B-cells A. Allergic reaction
2. lysozyme B. Natural drug
3. Anaphylactic shock C. Erogot fungus
4. Quinine D. Cancer
5. LSD E. Immuno deficiency
6. Leukemia F. Tears
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Lack of B-cells E. Immuno deficiency
2. lysozyme F. Tears
3. Anaphylactic shock A. Allergic reaction
4. Quinine B. Natural drug
5. LSD C. Erogot fungus
6. Leukemia D. Cancer

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 8 Human Health and Disease with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 12 Biology Human Health and Disease MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 8 Human Health and Disease with Answers below.