Read MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 9 Strategies for Enhancement in Food Production with Answers

Check MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 9 Strategies for Enhancement in Food Production with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 9 Strategies for Enhancement in Food Production with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 12 Biology with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Strategies for Enhancement in Food Production Class 12 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Strategies for Enhancement in Food Production Class 12 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Type Questions

Question 1.

Somaclonal variation appears in

(a) Organisms produced through somatic hybridization

(b) Plants growing in highly polluted conditions

(c) Apomictic plants

(d) Tissue culture raised plants

Answer

Answer: (d) Tissue culture raised plants


Question 2.

Which of the following is not properly matched?

(a) Explant – excised plant part used for callus formation

(b) Cytokinins – root initiation in callus

(c) Somatic embryo – embryo produced from a vegetative cell

(d) Callus – undifferentiated mass of cells

Answer

Answer: (b) Cytokinins – root initiation in callus


Question 3.

Somatic hybrids are produced by

(a) Protoplast fusion

(b) Tissue culture

(c) Pollen culture

(d) Hybridoma process

Answer

Answer: (a) Protoplast fusion


Question 4.

Capacity of a cell to grow into a full individual plant is known as

(a) Tissue culture

(b) Clone

(c) Vegetative reproduction

(d) Totipotency

Answer

Answer: (d) Totipotency


Question 5.

In callus culture, roots can be induced by the supply of

(a) Auxin

(b) Cytokinin

(c) Gibberellin

(d) Ethylene

Answer

Answer: (a) Auxin


Question 6.

The technique of obtaining large number of plantlets by tissue culture method is called :

(a) Organ culture

(b) Micropropagation

(c) Macropropagation

(d) Plantlet culture

Answer

Answer: (b) Micropropagation


Question 7.

In tissue culture medium, the embryoids formed from pollen grains is due to

(a) Cellular totipotency

(b) Organogenesis

(c) Double fertilization

(d) Test tube culture

Answer

Answer: (a) Cellular totipotency


Question 8.

Haploid plantlets can be produced by

(a) Pollen culture

(b) Cotyledon culture

(c) Embryo culture

(d) Meristem culture

Answer

Answer: (a) Pollen culture


Question 9.

A major application of embryo culture is

(a) Production of embryoids

(b) Over coming hybridisation barriers

(c) Induction of somaclonal variations

(d) Clonal propagation

Answer

Answer: (b) Over coming hybridisation barriers


Question 10.

Who gave the idea that every plant cell is totipotent

(a) P.R. White

(b) E.C. Cocking

(c) F.C. Steward

(d) G. Haberlandt

Answer

Answer: (d) G. Haberlandt


Question 11.

In order to obtain disease free plants through tissue culture techniques the best method is :

(a) Embryo rescue

(b) Anther culture

(c) Protoplast culture

(d) Meristem culture

Answer

Answer: (d) Meristem culture


Question 12.

One of the ex situ conservation methods for endangered species is :

(a) Wild life Sancturies

(b) Biosphere reserves

(c) Cryopreservation

(d) National parks

Answer

Answer: (c) Cryopreservation


Question 13.

Which of the following is generally used for induced mutagenesis in crop plants?

(a) X-ray

(b) UV (260nm)

(c) Gamma rays (from Cobalt 60)

(d) Alpha particles

Answer

Answer: (c) Gamma rays (from Cobalt 60)


Question 14.

One of the most important functions of botanical gardens is that

(a) they provide a beautiful area for recreation

(b) they allow ex situ conservation of germplasm

(c) one can observe tropical plants there

(d) they provide the natural habitat for wild life

Answer

Answer: (b) they allow ex situ conservation of germplasm


Question 15.

India’s wheat yield revolution in the 1960s was possible primarily due to

(a) increased chlorophyll content

(b) mutations resulting in plant height reduction

(c) quantitative trait mutations

(d) hybrid seeds

Answer

Answer: (c) quantitative trait mutations


Question 16.

Colchicine brings about

(a) Chromosome aberrations

(b) Duplication of chromosomes

(c) Gene mutation

(d) Quick replication

Answer

Answer: (b) Duplication of chromosomes


Fill in the Blanks

Question 1.

………………… are produced by the purely female birds.

Answer

Answer: Vegetarian eggs


Question 2.

On excess heating, the collagen changes into …………………

Answer

Answer: gelatin


Question 3.

Fish fertilizer formed after the fermentation of fish waste for a number of days and sun dried is called …………………

Answer

Answer: pit fish


Question 4.

Main egg products are ………………… and …………………

Answer

Answer: albumen flakes, frozen yolk and egg powder


Question 5.

………………… involves the rearing and breeding of fish in artificial water bodies.

Answer

Answer: Pisciculture


Question 6.

Main indigenous breed of India are …………………

Answer

Answer: Aseel, Chittagong and Chagus


Question 7.

Cereal and millet proteins are deficient in ………………… and tryptophan.

Answer

Answer: lysine


Question 8.

Proteins of ………………… are deficient in sulphur containing, proteins, viz., methionine and …………………

Answer

Answer: pulses, cysteine


Question 9.

Genetic variability can be created by …………………

Answer

Answer: mutation


Question 10.

Hybrid vigour is best maintained in ………………… crops.

Answer

Answer: vegetatively propagated.


Write True or False

Question 1.

Pisciculture in India was first started in Kerala.

Answer

Answer: False


Question 2.

Central Avian Research Institute is located at I/atnagar.

Answer

Answer: True


Question 3.

Callus is an organised mass of cells.

Answer

Answer: False


Question 4.

Sterilization is complete destruction or killing of micro organisms.

Answer

Answer: True


Question 5.

Mature embryo is mostly autotrophic.

Answer

Answer: True


Question 6.

Colchicine treatment causes doubling of chromosomes in the haploids.

Answer

Answer: True


Question 7.

Haploid possess only one set of chromosomes but they are not always pure.

Answer

Answer: False


Question 8.

Selection is the oldest method of crop improvement.

Answer

Answer: True


Question 9.

Emasculation is removal of pistil from bisexual flowers.

Answer

Answer: False


Question 10.

Mule is produced by inbreeding.

Answer

Answer: False


One Word Questions

Question 1.

Give the locational site of Imperial Veterinary Research Institute (IVRI).

Answer

Answer: Izatnagar (U.P.)


Question 2.

Name the protein types found in egg white.

Answer

Answer: Ovalbumin, canalbumin.


Question 3.

Which country is the native place of jungle fowl Gallus gallus?

Answer

Answer: India.


Question 4.

Mention the ploidy of modern bread wheat Triticum aestivum.

Answer

Answer: Hexapioid.


Question 5.

Name the part of fruit from which mango juice is extracted.

Answer

Answer: Mesocarp.


Question 6.

Expand CRRI.

Answer

Answer: Central Rice Research Institute.


Question 7.

Where is the FRI situated?

Answer

Answer: Dehradun.


Question 8.

In which state of India, most of coffee is produced?

Answer

Answer: Karnataka.


Question 9.

Name the plant from which coir is produced?

Answer

Answer: Cocos, nucifera.


Question 10.

Name two plants which have been produced by artificial selection.

Answer

Answer: Wheat and maize.


Match the Following

Column I Column II
1. Emasculation A. Selection of self pollinated crops
2. Hybrid vigour B. X-rays
3. Genotype C. Heterosis
4. Pure lines D. Anther
5. Mutation E. Genes present
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Emasculation D. Anther
2. Hybrid vigour C. Heterosis
3. Genotype E. Genes present
4. Pure lines A. Selection of self pollinated crops
5. Mutation B. X-rays

Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 9 Strategies for Enhancement in Food Production with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 12 Biology Strategies for Enhancement in Food Production MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 12 Biology Chapter 9 Strategies for Enhancement in Food Production with Answers below.