Read MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 1 The Solid State with Answers

Check MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 1 The Solid State with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 1 The Solid State with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 12 Chemistry with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the The Solid State Class 12 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

The Solid State Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.

Which of the following transition metal oxides is paramagnetic?

(a) TiO

(b) VO

(c) Cu2O

(d) Mn2O3

Answer

Answer: (b) VO


Question 2.

Which of the following transition metal oxides is not an insulator?

(a) MnO

(b) NiO

(c) VO

(d) Mn2O3

Answer

Answer: (c) VO


Question 3.

Coordination number in ccp and hep arrangements of metal atoms are respectively.

(a) 6, 6

(b) 12, 6

(c) 8, 6

(d) 12, 12

Answer

Answer: (d) 12, 12


Question 4.

An example of body centered cube is

(a) Sodium

(b) Magnesium

(c) Zinc

(d) Copper

Answer

Answer: (a) Sodium


Question 5

Fe3O4 is ferrimagnetic at room temperature but at 850 K it becomes

(a) Diamagnetic

(b) Ferromagnetic

(c) Non-magnetic

(d) Paramagnetic

Answer

Answer: (d) Paramagnetic


Question 6.

Which of the following is not an example of 13-15 compounds,

(a) InSb

(b) GaAs

(c) CdSe

(d) Alp

Answer

Answer: (c) CdSe


Question 7.

For tetrahedral coordination, the radius ration (r+/r ) should be

(a) 0.155-0.225

(b) 0.225-0.414

(c) 0.414-0.732

(d) 0.732-1

Answer

Answer: (b) 0.225-0.414


Question 8.

A compound formed by elements A and B crystallises in the cubic structure where A atoms are at comers of a cube and B atoms are at face centres. The formula of the compound is

(a) AB3

(b) A2B

(c) AB2

(d) A2B3

Answer

Answer: (a) AB3


Question 9.

How many space lattices are possible in a crystal?

(a) 23

(b) 7

(c) 230

(d) 14

Answer

Answer: (d) 14


Question 10.

The number of atoms in bcc arrangement is

(a) 1

(b) 2

(c) 4

(d) 6

Answer

Answer: (b) 2


Question 11.

In face-centered cubic unit cell, edge length is

(a) (frac 4√3)r

(b) (frac 4√2)r

(c) 2r

(d) (frac √32)r

Answer

Answer: (b) (frac 4√2)r


Question 12.

Metallic lustre is explained by

(a) diffusion of metal ions

(b) oscillation of loose electrons

(c) excitation of free protons

(d) existence of bcc lattice.

Answer

Answer: (b) oscillation of loose electrons


Question 13.

In a face-centered cubic lattice, unit cell is shared equally by how many unit cells?

(a) 4

(b) 2

(c) 6

(d) 8

Answer

Answer: (c) 6


Question 14.

The percentage of iron present as Fe (III) in Fe0.93 O1.0 is

(a) 17.7%

(b) 7.84%

(c) 11.5%

(d) 9.6%

Answer

Answer: (b) 7.84%


Question 15.

Which of the following fee structure contains cations in alternate tetrahedral voids? (IIT 2005)

(a) NaCl

(b) ZnS

(c) Na2O

(d) CaF2

Answer

Answer: (b) ZnS


Question 16.

The numbers of tetrahedral voids in the unit cell of a face centered cubic lattice of similar atoms is

(a) 4

(b) 6

(c) 8

(d) 10

(e) 12

Answer

Answer: (c) 8


Question 17.

The hardest substance among the following is

(a) Be2C

(b) Graphite

(c) Titanium

(d) SiC

(e) B4C

Answer

Answer: (d) SiC


Question 18.

How many unit cells are present in a cube-shaped ideal crystal of NaCl of mass 1.00 g? (Atomic mass of Na = 213, Cl = 35.5)

(a) 5.14 × 1021

(b) 1.28 × 1021

(c) 1.71 × 1021

(d) 2.57 × 1021

Answer

Answer: (d) 2.57 × 1021


Question 19.

What is the coordination number of Cl- in NaCl crystals

(a) 8

(b) 6

(c) 4

(d) 3

Answer

Answer: (b) 6


Question 20.

The pyknometric density of sodium chloride crystal is 2.165 × 10³ kg m-3, while its X-ray density is 2.178 × 10³ kg m-3. The fraction of the unoccupied sites in sodium chloride crystal is

(a) 5.96

(b) 15.96 × 10-2

(c) 5.96 × 10-1

(d) 5.96 × 10-3

Answer

Answer: (d) 5.96 × 10-3


Question 21.

If Z is the number of atoms in the unit cell that represents the closest packing sequence….ABC ABC….the number of tetrahedral voids in the unit cell is equal to

(a) Z

(b) 2Z

(c) Z/2

(d) Z/4

Answer

Answer: (b) 2Z


Question 22.

Which has no rotation of symmetry?

(a) Hexagonal

(b) Orthorhombic

(c) Cubic

(d) Triclinic

Answer

Answer: (d) Triclinic


Question 23.

If the distance between Na+ and Cl ions in sodium chloride crystal is X pm the length of the edge of the unit cell is

(a) 4X pm

(b) X/4 pm

(c) X/2 pm

(d) 2 × pm

Answer

Answer: (d) 2 × pm


Question 24.

Which of the following metal oxides is antiferromagnetic in nature?

(a) MnO2

(b) TiO2

(c) VO2

(d) CrO2

Answer

Answer: (d) CrO2


Question 25.

The interionic distance for cesium chloride crystal will be

(a) a

(b) a/2

(c) √3 a/2

(d) 2a/√3

Answer

Answer: (c) √3 a/2


Question 26.

The liquified metal expanding on solidification is

(a) Ga

(b) Al

(c) Zn

(d) Cu

Answer

Answer: (a) Ga


Question 27.

The number of unit cells in 58.5 g of NaCl is nearly

(a) 6 × 1020

(b) 3 × 1022

(c) 1.5 × 1023

(d) 0.5 × 1024

Answer

Answer: (d) 0.5 × 1024


Question 28.

The number of octahedral sites per sphere in fee structure is

(a) 8

(b) 4

(c) 2

(d) 1

Answer

Answer: (d) 1


Question 29.

The crystal system of a compound with unit cell dimensions a = 0.387, b = 0.387 and c – 0.504 nm and α = ß = 90° and γ = 120° is

(a) Cubic

(b) Hexagonal

(c) Orthorhombic

(d) rhombohedral

Answer

Answer: (b) Hexagonal


Question 30.

Which type of crystal defect is indicated in the diagram below?



(a) Frenkel defect

(b) Schottky defect

(c) Interstitial defect

(d) Frenkel and Schottky defects.

Answer

Answer: (b) Schottky defect


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 1 The Solid State with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 12 Chemistry The Solid State MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 1 The Solid State with Answers below.