Read MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 2 Diversity and Discrimination with Answers

Check MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 2 Diversity and Discrimination with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 2 Diversity and Discrimination with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 6 Civics with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Diversity and Discrimination Class 6 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Diversity and Discrimination Class 6 MCQs Questions with Answers

Question 1.

Who delivered the speech on the eve of independence

(a) Rajendra Prasad

(b) M.K.Gandhi

(c) Indira Gandhi

(d) Pt Nehru

Answer

Answer: (d) Pt Nehru


Question 2.

Who travelled Kerala, a little less than seven hundred years ago

(a) Ibn Bagula

(b) St Batuta

(c) Ibn Batuta

(d) St Thomas

Answer

Answer: (c) Ibn Batuta


Question 3.

Which of the following is NOT the feature of geographical diversity

(a) India is geographically divided into four equal part

(b) India is a vast country

(c) Some part of India are very fertile

(d) There are many numbers of races in India

Answer

Answer: (d) There are many numbers of races in India


Question 4.

Which is Tibetan national epic?

(a) Mahabharata

(b) Kesar Saga

(c) Ramayana

(d) None of them

Answer

Answer: (b) Kesar Saga


Question 5.

Ladakh is a desert in the mountains in the ___ part of Jammu and Kashmir

(a) Eastern

(b) Southern

(c) Western

(d) Northern

Answer

Answer: (a) Eastern


Question 6.

The weaker and backward sections of the society are protected by the

(a) State

(b) Tribes

(c) Dalits

(d) Public

Answer

Answer: (a) State


Question 7.

Islam was introduced in this region more than _____ ago and there is a significant Muslim population here.

(a) Five hundred years

(b) Two hundred years

(c) Three hundred years

(d) Four hundred years

Answer

Answer: (d) Four hundred years


Question 8.

Children with special needs are no longer called

(a) Disabled

(b) Diverse

(c) Unusual

(d) Prejudiced

Answer

Answer: (a) Disabled


Question 9.

Who belongs to the Mahar caste

(a) Jawahar lal Nehru

(b) Mahatma Gandhi

(c) Rajendra Prasad

(d) B.R.Ambedkar

Answer

Answer: (d) B.R.Ambedkar


Question 10.

Ladakh is also called

(a) Little China

(b) Little Tibet

(c) Little Japan

(d) Little Afghanistan

Answer

Answer: (b) Little Tibet


Question 11.

Ladakh has a very rich oral tradition of

(a) Movie and songs

(b) Songs and poems

(c) Drama and poems

(d) Songs and Dramas

Answer

Answer: (b) Songs and poems


Question 12.

Where is Koregaon is located

(a) Bihar

(b) U.P

(c) Maharashtra

(d) Haryana

Answer

Answer: (c) Maharashtra


Question 13.

_____ were the first to come to Kerala

(a) Buddhist and Arab

(b) Jewish and Buddhist

(c) Jewish and Arab

(d) Muslims and Arab

Answer

Answer: (c) Jewish and Arab


Question 14.

What does a teacher do in the school?

(a) Pottery

(b) Farming

(c) Listening

(d) Teaching

Answer

Answer: (d) Teaching


Question 15.

______community was treated as untouchables in the Bombay Presidency

(a) Koli

(b) Nayar

(c) Mahar

(d) Munda

Answer

Answer: (c) Mahar


Question 16.

What does this mean, judge other people negatively or see them as inferior

(a) Proud

(b) Judge

(c) Post Judge

(d) Prejudice

Answer

Answer: (d) Prejudice


Question 17.

What happen when a people act on a their prejudice or stereotypes

(a) Discrimination

(b) Discrete

(c) Crimination

(d) Proud

Answer

Answer: (a) Discrimination


Question 18.

Who drafted the Indian constitution

(a) Mahatma Gandhi

(b) Rajendra Prasad

(c) B.R Ambedkar

(d) Jawahar lal Nehru

Answer

Answer: (c) B.R Ambedkar


Question 19.

Festival related to boat race is

(a) Pongal

(b) Diwali

(c) Onam

(d) Holi

Answer

Answer: (c) Onam


Question 20.

Who discovered the sea route to India

(a) Americans

(b) Portuguese

(c) Dutch

(d) Buddhist

Answer

Answer: (b) Portuguese


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 2 Diversity and Discrimination with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 6 Civics Diversity and Discrimination MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 2 Diversity and Discrimination with Answers below.