Read MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 3 What is Government with Answers

Check MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 3 What is Government with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 3 What is Government with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 6 Civics with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the What is Government Class 6 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

What is Government Class 6 MCQs Questions with Answers

Question 1.

A mark is put on the finger to make sure that a person casts only______

(a) Three vote

(b) One vote

(c) No vote

(d) Two vote

Answer

Answer: (b) One vote


Question 2.

What does the Government make for everyone to follow

(a) Law

(b) Rules

(c) Decisions

(d) Relations

Answer

Answer: (a) Law


Question 3.

What is the most basic outcome of democracy?

(a) Significant decision making

(b) Powerful repressive governance

(c) Accountability to the citizens

(d) None of these

Answer

Answer: (c) Accountability to the citizens


Question 4.

What do governments do for their people

(a) Build house for them

(b) Take action on people personal issues

(c) Do not supply electricity

(d) Construction of roads

Answer

Answer: (d) Construction of roads


Question 5.

A mark is put on the ____ to make sure that a person casts only one vote

(a) Head

(b) Palm

(c) Finger

(d) Elbow

Answer

Answer: (c) Finger


Question 6.

Zimbabwe attain independence from whom?

(a) From White majority rule

(b) From White minority rule

(c) From Americans

(d) From British rule

Answer

Answer: (b) From White minority rule


Question 7.

American women got the right to vote in______.

(a) 1919

(b) 1920

(c) 1921

(d) 1922

Answer

Answer: (b) 1920


Question 8.

At which level does the government work?

(a) Internal and External

(b) Micro and Macro

(c) Small and Big

(d) Local, state and national

Answer

Answer: (d) Local, state and national


Question 9.

The citizens of the country have the right to approach the ____ if they feel there is violation of any law by an individual or by the government

(a) Lawyer

(b) Parliament

(c) Hospital

(d) Court

Answer

Answer: (d) Court


Question 10.

Krishna Raja Sagara Dam in

(a) Tamil Nadu

(b) Odisha

(c) Karnataka

(d) Kerala

Answer

Answer: (c) Karnataka


Question 11.

What is Universal Adult Franchise?

(a) Citizens of 8 years and above in the country are allowed to vote

(b) Citizens of 16 years and above in the country are allowed to vote

(c) Citizens of 21 years and above in the country are allowed to vote

(d) Citizens of 18 years and above in the country are allowed to vote

Answer

Answer: (d) Citizens of 18 years and above in the country are allowed to vote


Question 12.

What is an important part of the government

(a) Public schools

(b) Courts

(c) Parliament

(d) Private company

Answer

Answer: (c) Parliament


Question 13.

Which of the following is not the way people express their views and government understand what actions they should take

(a) Rallies

(b) No vote

(c) Strikes

(d) Dharnas

Answer

Answer: (a) Rallies


Question 14.

Democracy is a form of government chosen by the

(a) Minister

(b) People

(c) King

(d) President

Answer

Answer: (b) People


Question 15.

On which level does Indian government take decision to maintain peaceful relations with U.S.S.R

(a) Micro

(b) Central

(c) State

(d) Local

Answer

Answer: (b) Central


Question 16.

Which of the following is not a institution of Government?

(a) Indian Railway

(b) Reliance

(c) Supreme court

(d) Bharat Petroleum

Answer

Answer: (b) Reliance


Question 17.

The _____ level means in the village, town or locality.

(a) State

(b) National

(c) Local

(d) Universal

Answer

Answer: (c) Local


Question 18.

Which sections were not excluded from the voting rights in the earlier forms of government?

(a) Rich men

(b) Poor

(c) Uneducated

(d) Women

Answer

Answer: (a) Rich men


Question 19.

A ______________ is the organization, or agency through which a political unit exercises its authority and controls the actions of its citizens.

(a) Parliament

(b) Public

(c) Government

(d) Ministry

Answer

Answer: (c) Government


Question 20.

Which type of government is chosen by the people?

(a) Democratic

(b) Dictatorship

(c) Oligarchy

(d) Aristocratic

Answer

Answer: (a) Democratic


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 3 What is Government with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 6 Civics What is Government MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 3 What is Government with Answers below.