Read MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 4 Understanding Diversity with Answers

Check MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 4 Understanding Diversity with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 4 Key Elements of a Democratic Government with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 6 Civics with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Key Elements of a Democratic Government Class 6 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Key Elements of a Democratic Government Class 6 MCQs Questions with Answers

Question 1.

The Indian _______ lays down the basic rules that have to be followed by everyone

(a) Constitution

(b) Parliament

(c) Court

(d) Law

Answer

Answer: (a) Constitution


Question 2.

It is condition in which all citizens are guaranteed descent standard of life

(a) Social justice

(b) Economic justice

(c) Technological justice

(d) Political justice

Answer

Answer: (b) Economic justice


Question 3.

Conflicts occur when people of _____ cultures, religions, regions or economic backgrounds do not get along with each other

(a) Two

(b) Different

(c) Same

(d) Three

Answer

Answer: (b) Different


Question 4.

If government wants to be continued in power

(a) Court have to pass a special resolution

(b) They have to be re-elected by the people

(c) They have to pass a bill in the court

(d) Court have to pass a ordinary resolution

Answer

Answer: (b) They have to be re-elected by the people


Question 5.

The jurisdiction covering the Andaman and Nicobar islands falls under the supervision of ______:

(a) A circuit bench of the Bombay High Court at Port Blair

(b) A circuit bench of the Madras High Court at Port Blair

(c) A circuit bench of the Kolkata High Court at Port Blair

(d) A circuit bench of Supreme Court of India at Port Blair

Answer

Answer: (c) A circuit bench of the Kolkata High Court at Port Blair


Question 6.

Mettur and Krishna Sagar dam is situated on which river

(a) Kaveri

(b) Tungabhadra

(c) Godavari

(d) Krishna

Answer

Answer: (a) Kaveri


Question 7.

The government is a system which governs the organization of the

(a) Society

(b) State

(c) Country

(d) Minorities

Answer

Answer: (c) Country


Question 8.

Nelson Mandela was the leader of

(a) African National Congress

(b) Asian National Congress

(c) Australian National Congress

(d) American National Congress

Answer

Answer: (a) African National Congress


Question 9.

The right to vote enables people to elect their

(a) Law

(b) Parliament

(c) Constitution

(d) Representatives

Answer

Answer: (d) Representatives


Question 10.

Untouchability is ban under the article

(a) 16

(b) 17

(c) 15

(d) 18

Answer

Answer: (b) 17


Question 11.

Which are the two houses of parliament

(a) Rajya Sabha and Lok Sabha

(b) Rajya Sabha and Local Sabha

(c) State Sabha and Lok Sabha

(d) Vidhan parishad and Lok Sabha

Answer

Answer: (a) Rajya Sabha and Lok Sabha


Question 12.

____ a group of people who led the struggle against apartheid

(a) ANC

(b) AAP

(c) AMC

(d) AFC

Answer

Answer: (a) ANC


Question 13.

What is social inequality?

(a) Social inequality refers to relational processes in society that have the effect of limiting or harming a politics

(b) Social inequality refers to relational processes in society that have the effect of limiting or harming a group’s social status or social class

(c) Social inequality refers to relational processes in society that have the effect of limiting or harming technology

(d) Social inequality refers to relational processes in society that have the effect of limiting or harming economy

Answer

Answer: (b) Social inequality refers to relational processes in society that have the effect of limiting or harming a group’s social status or social class


Question 14.

In India, before Independence, only a ____ was allowed to vote

(a) All people

(b) Small minority

(c) King and his family

(d) Poor

Answer

Answer: (b) small minority


Question 15.

Quiet flows the Cauvery despite being at the centre of heated conflict between two states for the last

(a) 20 years

(b) 40 years

(c) 30 years

(d) 10 years

Answer

Answer: (c) 30 years


Question 16.

South African people were divided into

(a) South Africans, black, Indian and colored races

(b) White, black, Americans

(c) White, Indian and colored races

(d) White, black, Indian and colored races

Answer

Answer: (d) White, black, Indian and colored races


Question 17.

South Africa became a democratic country in

(a) 1990

(b) 1992

(c) 1994

(d) 1996

Answer

Answer: (c) 1994


Question 18.

Fraternity means

(a) A group of people revolt against each other

(b) A group of people sharing a common profession or interests

(c) A group of people not sharing common interest

(d) A group of people fighting

Answer

Answer: (b) A group of people sharing a common profession or interests


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 4 Key Elements of a Democratic Government with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 6 Civics Key Elements of a Democratic Government MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 4 Understanding Diversity with Answers below.