Read MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 5 Panchayati raj with Answers

Check MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 5 Panchayati raj with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 5 Panchayati raj with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 6 Civics with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Panchayati raj Class 6 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Panchayati raj Class 6 MCQs Questions with Answers

Question 1.

Who is the head of the Tehsil

(a) Lekhpal

(b) Mayor

(c) Tehsildar

(d) BDO

Answer

Answer: (c) Tehsildar


Question 2.

All the members of the Gram Sabha also elect a Sarpanch who is the Panchayat

(a) President

(b) Prime-Minister

(c) Minister

(d) Vice President

Answer

Answer: (a) President


Question 3.

To whom did Mohan meet at the police station to complain about what had happened with him

(a) SHO

(b) HO

(c) SI

(d) ASI

Answer

Answer: (a) SHO


Question 4.

What was the occupation of Mohan’s friends

(a) Running’s post office

(b) Running’s a clinic

(c) Running’s Chemist shop

(d) Running’s A readymade shop

Answer

Answer: (a) Running’s post office


Question 5.

District collector is also known as

(a) Landowner

(b) Superintendent

(c) District Magistrate

(d) Zamindar

Answer

Answer: (c) District Magistrate


Question 6.

The ______ that takes care of street lights, garbage collection, water supply, keeping the streets and the market clean

(a) Block

(b) Gram Panchayat

(c) Municipal Council

(d) Municipal Corporation

Answer

Answer: (d) Municipal Corporation


Question 7.

Why was Gangabai love respected

(a) For being lazy citizen

(b) For helping the poor

(c) For behaving rudely

(d) For her being active citizen

Answer

Answer: (d) For her being active citizen


Question 8.

The Gram Panchayat is elected for

(a) Four years

(b) Five years

(c) Two years

(d) Six years

Answer

Answer: (b) Five years


Question 9.

The Gram Panchayat has a Secretary who is also the Secretary of the

(a) District

(b) Gram Sabha

(c) Village

(d) Gram Block

Answer

Answer: (b) Gram Sabha


Question 10.

Who plays an important role in keeping an eye on the elected representatives and in making them responsible to the persons who elected them

(a) Zila parishad

(b) Janpad

(c) Gram Sabha

(d) Gram Panchayat

Answer

Answer: (c) Gram Sabha


Question 11.

Urban Adminstration is divided into

(a) Section

(b) Block

(c) Wards

(d) District

Answer

Answer: (c) Wards


Question 12.

The big city like Delhi is divided into several

(a) District

(b) Sections

(c) Segments

(d) Wards

Answer

Answer: (a) District


Question 13.

While the _____ Committees and the councillors decide on issues, the Commissioner and the ____ implement these.

(a) Administrative staff, Lawyer

(b) Councillor, administrative staff

(c) Commissioner, Councillor

(d) Administrative staff, Mayor

Answer

Answer: (b) Councillor, administrative staff


Question 14.

Where did Mohan go after being beaten up by Raghu

(a) Clinic

(b) Home

(c) Police station

(d) Hospital

Answer

Answer: (c) Police station


Question 15.

Surat had a plague in 1994 because

(a) It was a dirtiest city

(b) It was densely populated

(c) It a cleanest city

(d) It was political city

Answer

Answer: (a) It was a dirtiest city


Question 16.

Who takes the complicated decisions that affect the entire city

(a) A group of doctors

(b) A group of ministers

(c) A group of lawyers

(d) A group of councillors

Answer

Answer: (d) A group of councillors


Question 17.

Job of contract workers are

(a) Safe

(b) Temporary

(c) Permanent

(d) Secured

Answer

Answer: (b) Temporary


Question 18.

How many villages are there in India approximately

(a) Seven Lakh

(b) Two lakh

(c) Three lakh

(d) Six lakh

Answer

Answer: (d) Six lakh


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 5 Panchayati raj with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 6 Civics Panchayati raj MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 5 Panchayati raj with Answers below.