Read MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 7 Urban Administration with Answers

Check MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 7 Urban Administration with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 7 Urban Administration with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 6 Civics with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Urban Administration Class 6 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Urban Administration Class 6 MCQs Questions with Answers

Question 1.

What is the system of Local Self Government on the Panchayati raj set up

(a) Four tier at Sabha, Village, District and Block

(b) Three tier structure at village, Block and District level

(c) Single tier at block level

(d) Two tier structure at village and Block

Answer

Answer: (b) Three tier structure at village, Block and District level


Question 2.

Which of the following is False

(a) The main function of a municipal corporation is to look after the needs of the farmers

(b) The minimum age of a voter in municipal election is 18 years

(c) The health officer is an important permanent officer of a municipality

(d) Tax on houses and land is one of the main sources of the income of municipality

Answer

Answer: (a) The main function of a municipal corporation is to look after the needs of the farmers


Question 3.

Every municipal corporation has ________ appointed by the government

(a) Talukdar

(b) Chief executive officer

(c) Major Officer

Answer

Answer: (b) Chief executive officer


Question 4.

The elected head of the Municipal Corporation is known as Mayor or

(a) Mahajan

(b) Corporator

(c) Mahapur

(d) Commissioner

Answer

Answer: (d) Commissioner


Question 5.

Patwari perform the following function except

(a) Measures land

(b) Maintains and updates the records of the village

(c) The Patwari is also responsible for organising the collection of land revenue from the farmers and parts

(d) Levying taxes

Answer

Answer: (d) Levying taxes


Question 6.

_____ looks after the health department in the district

(a) Medical president

(b) Inspector

(c) Doctor

(d) Chief medical officer

Answer

Answer: (d) Chief medical officer


Question 7.

According to which act son, daughter and their mothers can get equals shares in the land

(a) Property Succession Amendment Act

(b) Hindu Succession Amendment Act

(c) Land Succession Amendment Act

(d) Family Succession Amendment Act

Answer

Answer: (b) Hindu Succession Amendment Act


Question 8.

Which of the following is false regarding Municipality

(a) The number of elected members is generally between fifteen and sixty

(b) The cities with less population have municipalities

(c) The meeting is presided over by Chairman

(d) The area of work of municipality is wider

Answer

Answer: (d) The area of work of municipality is wider


Question 9.

The Panchayati Raj system was adopted to

(a) Decentralise the power of democracy

(b) Educate the villagers

(c) Make people aware of politics

(d) None of these

Answer

Answer: (a) Decentralise the power of democracy


Question 10.

The municipalities are formed in ___ while municipal corporation are formed in

(a) Block, big cities

(b) Small cities, Village cities

(c) Small cities, Big cities

(d) Big cities, Janpads

Answer

Answer: (c) Small cities, Big cities


Question 11.

Under municipality a city is divided into

(a) Wards

(b) Section

(c) Councils

(d) Parts

Answer

Answer: (a) Wards


Question 12.

Tehsildar perform the following function except

(a) He supports the work of Patwari

(b) Make sure that land records are properly maintained

(c) Professional tax is collected

(d) It is a land revenue officer

Answer

Answer: (c) Professional tax is collected


Question 13.

The minimum age of voters in municipal corporation is

(a) 15

(b) 17

(c) 16

(d) 18

Answer

Answer: (d) 18


Question 14.

Which of the following is false related to Municipal corporation

(a) The number of elected representatives varies between fifty and one hundred

(b) The cities with less population have corporation

(c) The area of work is wider

(d) The meeting is presided over by Mayor

Answer

Answer: (b) The cities with less population have corporation


Question 15.

The local government realises ___ from people

(a) Municipal tax

(b) Professional tax

(c) Land tax

(d) Export tax

Answer

Answer: (a) Municipal tax


Question 16.

For expenditure incurred by municipality some money is obtained from

(a) People

(b) Gram Panchayat

(c) Central government

(d) State government

Answer

Answer: (d) State government


Question 17.

There are three urban local self government

(a) Nagar district , Municipality and Municipal corporation

(b) Nagar Panchayat, Municipality and Municipal corporation

(c) Nagar Sabha, Municipality and Municipal company

(d) Nagar Panchayat, Municipality and Municipal company

Answer

Answer: (b) Nagar Panchayat, Municipality and Municipal corporation


Question 18.

Patwari is also known as

(a) Kanungo

(b) Lekhpal

(c) Village officer

(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 19.

The main function of the municipal corporation is to look after the need of

(a) Ministers

(b) Profession

(c) Officers

(d) City dwellers

Answer

Answer: (d) City dwellers


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 7 Urban Administration with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 6 Civics Urban Administration MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 7 Urban Administration with Answers below.