Read MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 9 Urban Livelihoods with Answers

Check MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 9 Urban Livelihoods with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 9 Urban Livelihoods with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 6 Civics with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Urban Livelihoods Class 6 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Urban Livelihoods Class 6 MCQs Questions with Answers

Question 1.

Why people living in rural areas move to different places?

(a) able to move from season to season as favourable condition are not there in rural areas

(b) Not being able to earn money throughout the year forces people in many rural areas to travel long distances in search of work

(c) able to produce many goods throughout the year and sell them in towns

(d) able to earn money throughout the year move to enjoy the urban life

Answer

Answer: (b) Not being able to earn money throughout the year forces people in many rural areas to travel long distances in search of work


Question 2.

Most of the businessman are

(a) Employed by government

(b) Employed by Industries

(c) Employed by others

(d) Self employed

Answer

Answer: (d) Self employed


Question 3.

Which of the following is not the reason for crop failure

(a) Monsoon does not bring enough

(b) Pests attack their crop

(c) Manure are of good quality

(d) Seeds are good quality

Answer

Answer: (c) Manure are of good quality


Question 4.

If we feel a problem in our teeth where should we go?

(a) Veterinary clinic

(b) Teacher

(c) Physician

(d) Dentist

Answer

Answer: (d) Dentist


Question 5.

How much Bachchu Manjhi earn per day

(a) 50

(b) 100

(c) 150

(d) 200

Answer

Answer: (b) 100


Question 6.

Which of the following is not the crop grown in the village

(a) Rice

(b) Cotton

(c) Sugarcane

(d) Mango orchards

Answer

Answer: (a) Rice


Question 7.

The shopkeepers are given a licence by

(a) State government

(b) Municipal Corporation

(c) Central Government

(d) Court

Answer

Answer: (b) Municipal Corporation


Question 8.

The life of people in urban areas is ________ than the rural areas

(a) Same

(b) Highly similar

(c) Slower

(d) Faster

Answer

Answer: (d) Faster


Question 9.

People of Chizami district belong to which community

(a) Chizakistan

(b) Chizakhan

(c) Chakhesang

(d) Chikhar

Answer

Answer: (c) Chakhesang


Question 10.

Who was Thulasi

(a) Live in towns

(b) Fish catchers

(c) Works in Ramalingams field as a labourer

(d) Large money lender

Answer

Answer: (c) Works in Ramalingams field as a labourer


Question 11.

Farmers borrow loan from the

(a) Government

(b) Bank

(c) Moneylenders

(d) Ministers

Answer

Answer: (c) Moneylenders


Question 12.

Which of the following is false regarding Sekar

(a) Depend on labour

(b) To pay back loan he sold his paddy to the traders

(c) Required loan

(d) He work in Ramalingam Rice mill

Answer

Answer: (a) Depend on labour


Question 13.

In our country main occupation of people is

(a) Servicing

(b) Manufacturing

(c) Agriculture

(d) Construction

Answer

Answer: (c) Agriculture


Question 14.

Which of the following is the non farming activity

(a) Seeding

(b) Irrigation

(c) Harvesting

(d) Pottery making

Answer

Answer: (d) Pottery making


Question 15.

Which of the following is false regarding Ramalingam

(a) Depends on labour

(b) Owner of rice mills

(c) Owner of large cultivated land

(d) Required loan

Answer

Answer: (d) Required loan


Question 16.

The art of Zari work is cantered in which state of India?

(a) Chandigarh

(b) Jaipur

(c) Bhopal

(d) Agra

Answer

Answer: (c) Bhopal


Question 17.

Why Sekar no go to the town market to get better price for his paddy

(a) He think they give less prices for his paddy

(b) He do not like to sell in the town market

(c) He wants to return loan

(d) He is unaware of the town market

Answer

Answer: (c) He wants to return loan


Question 18.

Excess of revenue over cost is known as

(a) Foxed cost

(b) Average

(c) Profit

(d) Total cost

Answer

Answer: (c) Profit


Question 19.

Kalpattu village is in

(a) Karnataka

(b) Tamil Nadu

(c) Kerala

(d) Andhra Pradesh

Answer

Answer: (b) Tamil Nadu


Question 20.

What are readymade clothes sold

(a) Furniture shop

(b) Shoes shop

(c) Garments shop

(d) Chemist shop

Answer

Answer: (c) Garments shop


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 9 Urban Livelihoods with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 6 Civics Urban Livelihoods MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 9 Urban Livelihoods with Answers below.