Read MCQ Questions for Class 6 History Chapter 4 In the Earliest Cities with Answers

Check MCQ Questions for Class 6 History Chapter 4 In the Earliest Cities with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 4 In the Earliest Cities with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 6 History with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the In the Earliest Cities Class 6 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

In the Earliest Cities Class 6 MCQs Questions with Answers

Question 1.

By what name is the Indus Valley Civilisation now called

(a) Harappan civilization

(b) Mohan daro Civilisation

(c) Valley Culture

(d) Indus Culture

Answer

Answer: (a) Harappan civilization


Question 2.

_________ is a dry desert, except for the lands along the river Nile

(a) Arab

(b) Egypt

(c) Iraq

(d) Iran

Answer

Answer: (b) Egypt


Question 3.

Who discovered the cities of Mohenjo daro

(a) K.B.Daya Ram

(b) S.B.Daya Ram

(c) T.B.Daya Ram

(d) R. D. Banerji

Answer

Answer: (d) R. D. Banerji


Question 4.

A _______ is a person who is trained to do only one kind of work

(a) Specialist

(b) Practitioners

(c) Medicines

(d) Trainer

Answer

Answer: (a) Specialist


Question 5.

Sites in Sindh and west Punjab are in present-day

(a) India

(b) China

(c) Pakistan

(d) Nepal

Answer

Answer: (c) Pakistan


Question 6.

The Harappans also made seals out of stone. These are generally

(a) Square

(b) Triangular

(c) Circular

(d) Rectangular

Answer

Answer: (d) Rectangular


Question 7.

Which were the earliest city discovered in India

(a) Mohenjo-Daro

(b) Lothal

(c) Indus

(d) Kalibangan

Answer

Answer: (a) Mohenjo-Daro


Question 8.

In the Grid system the intersection of road at which angle

(a) Straight

(b) Obtuse

(c) Acute

(d) Right

Answer

Answer: (d) Right


Question 9.

When was the cities of Mohan-jo-daro discovered

(a) 1924

(b) 1922

(c) 1920

(d) 1918

Answer

Answer: (b) 1922


Question 10.

Mohan-jo-daro is situated in

(a) Bangladesh

(b) Nepal

(c) Pakistan

(d) India

Answer

Answer: (c) Pakistan


Question 11.

Cities which had elaborates store houses

(a) Harappa, Kalibangan and Lothal

(b) Mohenjo-Daro, Harappa and Lothal

(c) Surkotada, Harappa and Lothal

(d) Mohenjo-Daro, Harappa and Kalibangan

Answer

Answer: (b) Mohenjo-Daro, Harappa and Lothal


Question 12.

Which of the following is not the earliest cities in the sub-continents

(a) Sotkakoh

(b) Dholavira

(c) Mehrgarh

(d) Lothal

Answer

Answer: (c) Mehrgarh


Question 13.

Harappans also made pots with beautiful

(a) Green designs

(b) Black designs

(c) Blue designs

(d) Yellow designs

Answer

Answer: (b) Black designs


Question 14.

The Harappans probably got copper from present-day_______, and even from _______ in West Asia

(a) Rajasthan and Oman

(b) Gujarat and Oman

(c) Rajasthan and Egypt

(d) Gujarat and Egypt

Answer

Answer: (a) Rajasthan and Oman


Question 15.

Cities, such as Kalibangan and Lothal had found

(a) Special tools

(b) Fire altars

(c) Store houses

(d) Great bath

Answer

Answer: (b) Fire altars


Question 16.

Harappa culture came to an end about

(a) 1500 B.C

(b) 1000 B.C

(c) 1600 B.C

(d) 1800 B.C

Answer

Answer: (d) 1800 B.C


Question 17.

The part of the west was smaller but higher are describe as

(a) Uppardel

(b) Citadel

(c) Lowerdel

(d) Lower town

Answer

Answer: (b) Citadel


Question 18.

Great Bath have been found on which site

(a) Ganweriwala

(b) Harappa

(c) Rakhi Garhi

(d) Mohenjodaro

Answer

Answer: (d) Mohenjodaro


Question 19.

What was used to dig the earth for turning the soil and planting seeds

(a) Digger

(b) Axe

(c) Plough

(d) Plaster

Answer

Answer: (c) Plough


Question 20.

A place where surplus grain were stored

(a) Storage

(b) Warehouse

(c) Basket

(d) Granaries

Answer

Answer: (d) Granaries


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 4 In the Earliest Cities with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 6 History In the Earliest Cities MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 6 History Chapter 4 In the Earliest Cities with Answers below.