Read MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 2 Role of the Government in Health with Answers

Check MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 2 Role of the Government in Health with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 2 Role of the Government in Health with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 7 Civics with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Role of the Government in Health Class 7 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Role of the Government in Health Class 7 MCQs Questions with Answers

Question 1.

WHO stands for

(a) Whole Health Organised

(b) Working Healthy Organisation

(c) World Health Organisation

(d) Working Healthy Organised

Answer

Answer: (c) World Health Organisation


Question 2.

Health means

(a) Our ability of remaining free from fever

(b) Our ability to remain free of illness and injuries

(c) Our ability of not having any disease

(d) Our ability of remaining free from any injuries

Answer

Answer: (b) Our ability to remain free of illness and injuries


Question 3.

If a hospital cannot provide timely medical treatment to a person, it means that which right is violated

(a) Right to Medical treatment

(b) Right to Information

(c) Right to Health

(d) Right to Life

Answer

Answer: (d) Right to Life


Question 4.

The ______ is a chain of health centres and hospitals run by the government

(a) Urban health service

(b) Public health service

(c) Private health service

(d) Rural health service

Answer

Answer: (b) Public health service


Question 5.

Healthcare facilities divided in two categories

(a) Public and Private

(b) Rural and Urban

(c) Primary and Secondary

(d) Small and Large

Answer

Answer: (a) Public and Private


Question 6.

In India, is in a situation where

(a) private services and public services are decreasing

(b) private services and public services are increasing

(c) public services are increasing but private services are not

(d) private services are increasing but public services are not

Answer

Answer: (d) private services are increasing but public services are not


Question 7.

In which year the Kerala government made some major changes in the state. Forty per cent of the entire state budget was given to panchayats

(a) 1995

(b) 1996

(c) 1998

(d) 1997

Answer

Answer: (b) 1996


Question 8.

What was the original full name of UNICEF

(a) United Nations International Children’s Emergency Fund

(b) Union Nations International Children’s Education Facility

(c) Union Nations International Children’s Emergency Facility

(d) United Nations International Children’s Education Fund

Answer

Answer: (a) United Nations International Children’s Emergency Fund


Question 9.

Which organisation provides blood to an ill person

(a) Medical store

(b) Dispensary

(c) Hospital

Answer

Answer: (d) Blood Bank


Question 10.

OPD stands for

(a) Out Patient Department

(b) Out Primary Department

(c) Out Public Department

(d) Out Private Department

Answer

Answer: (a) Out Patient Department


Question 11.

Which of the following is NOT the communicable disease

(a) Tuberculosis

(b) Diabetes

(c) Malaria

(d) Cold

Answer

Answer: (b) Diabetes


Question 12.

India is the _____ largest producer of medicines in the world and is also a large exporter of medicines.

(a) 5th

(b) 4th

(c) 6th

(d) 2nd

Answer

Answer: (b) 4th


Question 13.

A disease that attacks a large number of people in an area at the same time is called an

(a) Germs disease

(b) Epidemic

(c) Non communicable

(d) Communicable

Answer

Answer: (b) Epidemic


Question 14.

These are diseases that are spread from one person to another in many ways such as through water, food, air, etc.

(a) Non-Communicable disease

(b) Germs disease

(c) Bacteria disease

(d) Communicable disease

Answer

Answer: (d) Communicable disease


Question 15.

PHC stands for

(a) Primary Hospital Centres

(b) Primary Healthcare Centres

(c) Public Healthy Centres

(d) Prime Human Centres

Answer

Answer: (b) Primary Healthcare Centres


Question 16.

PBKMS stands for

(a) Paschim Banga Khet Mazdoor Samity

(b) Paschim Banga Khalian Mazdoori Sangh

(c) Primary Banga Khet Mazdoori Samity

(d) Primary Banga Khalian Mazdoor Sangh

Answer

Answer: (d) Primary Banga Khalian Mazdoor Sangh


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 2 Role of the Government in Health with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 7 Civics Role of the Government in Health MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 2 Role of the Government in Health with Answers below.