Read MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 3 How the State Government Works with Answers

Check MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 3 How the State Government Works with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 3 How the State Government Works with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 7 Civics with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the How the State Government Works Class 7 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

How the State Government Works Class 7 MCQs Questions with Answers

Question 1.

According to our Constitution, it is the primary duty of the government to ensure

(a) the welfare of the people and provide health care facilities to all

(b) the welfare of the doctors and provide health care facilities to in rural areas

(c) the welfare of the women and provide health care facilities in urban areas

(d) the welfare of the women and provide health care facilities to all

Answer

Answer: (a) the welfare of the people and provide health care facilities to all


Question 2.

Two houses of state legislature in India are

(a) Legislature Lok and Legislative Rajya

(b) Legislature Lok and Legislative assembly

(c) Legislature council and Legislative Rajya

(d) Legislature council and Legislative assembly

Answer

Answer: (d) Legislature council and Legislative assembly


Question 3.

________ refers to the provision of health facilities from door to door by health workers in rural areas

(a) Door clinic

(b) Moving clinic

(c) Transfer clinic

(d) Mobile clinic

Answer

Answer: (d) Mobile clinic


Question 4.

Costa Rican government believes that a country has

(a) to be healthy for its development and pays a lot of attention to the health of its people

(b) to be wealthy for its development and pays a lot of attention to the earning more profit by way export

(c) to spent money on political activities

(d) to spend money on military to increase their power

Answer

Answer: (a) to be healthy for its development and pays a lot of attention to the health of its people


Question 5.

What name is the elected representative who are not the members of the ruling party

(a) MLAs

(b) Independent candidates

(c) Opposition

(d) Majority

Answer

Answer: (c) Opposition


Question 6.

A _______ is a place where all the MLAs, whether from the ruling party or from the opposition meet to discuss various things.

(a) Supreme Court

(b) High court

(c) Legislative Assembly

(d) President House

Answer

Answer: (c) Legislative Assembly


Question 7.

It is a political organisation that subscribes to a particular ideology and seeks to attain political power

(a) Organisational Party

(b) Political Party

(c) Subscriber Party

(d) Ideology Party

Answer

Answer: (b) Political Party


Question 8.

Who have real authority in a country

(a) President

(b) Prime Minister

(c) People

(d) Governor

Answer

Answer: (c) People


Question 9.

According to UNICEF, more than _________ children die every year in India from preventable infections

(a) three million

(b) two lacs

(c) three lacs

(d) two million

Answer

Answer: (d) two million


Question 10.

In a study it was reported the ________ percent of people who are admitted to a hospital for some illness or injury have to borrow money or sell some of their possessions to pay for the expenses

(a) 30

(b) 50

(c) 40

(d) 60

Answer

Answer: (c) 40


Question 11.

______ elected by the people. They then become members of the legislative assembly

(a) Chief ministers

(b) Members of the Legislative Assembly (MLAs)

(c) President

(d) Governor

Answer

Answer: (b) Members of the Legislative Assembly (MLAs)


Question 12.

The state of Himachal Pradesh is divided into _________ assembly constituencies

(a) 26

(b) 54

(c) 48

(d) 68

Answer

Answer: (d) 68


Question 13.

India gets a large number of medical tourists from many countries

(a) Indian doctors are famous in the world people from different countries of the world come to meet them because they are very famous

(b) They come for treatment in some of the hospitals in India that compare with the best in the world

(c) Those tourist who are doctors come to the hospitals

(d) They come to visit hospitals as a tourist place

Answer

Answer: (b) They come for treatment in some of the hospitals in India that compare with the best in the world


Question 14.

Three levels of government in India are

(a) Central, National, State

(b) Central, State, Local

(c) Central, State, Urban

(d) Central, Rural, Urban

Answer

Answer: (b) Central, State, Local


Question 15.

_________ of all children in India do not get adequate food to eat and are undernourished.

(a) Two-third

(b) Three-fourth

(c) One-third

(d) Half

Answer

Answer: (d) Half


Question 16.

The opinions and the comments about the working of the government are also expressed through media like

(a) Radio

(b) TV

(c) Newspaper

(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 17.

The MLAs belong to the ruling party will elect their leader who will become the

(a) Chief Minister

(b) Chief Justice

(c) President

(d) Governor

Answer

Answer: (a) Chief Minister


Question 18.

This refers to foreigners who come to this country specifically for medical treatment at hospitals that offer world class facilities at a lower cost than what they would have to pay in their own countries.

(a) Hospital Tourist

(b) Foreign Tourist

(c) Medical Tourist

(d) Treatment Tourist

Answer

Answer: (c) Medical Tourist


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 3 How the State Government Works with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 7 Civics How the State Government Works MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 3 How the State Government Works with Answers below.