Read MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 4 Growing up as Boys and Girls with Answers

Check MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 4 Growing up as Boys and Girls with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 4 Growing up as Boys and Girls with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 7 Civics with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Growing up as Boys and Girls Class 7 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Growing up as Boys and Girls Class 7 MCQs Questions with Answers

Question 1.

Chaitanya Bhagabat is about the

(a) life of a politician

(b) life of a teacher

(c) life of a rich men

(d) life of a saint

Answer

Answer: (d) life of a saint


Question 2.

What percent of working women in India are engaged in agricultural work?

(a) 84.8

(b) 82.5

(c) 81.7

(d) 83.6

Answer

Answer: (d) 83.6


Question 3.

It refers to a range of tasks related to looking after and nurturing. Besides physical tasks, they also involve a strong emotional aspect.

(a) Care-giving

(b) Care-looking

(c) Double-giving

(d) Physical-giving

Answer

Answer: (a) Care-giving


Question 4.

__________ is a sense of self-awareness of who one is.

(a) Reputation

(b) Dignity

(c) Self concept

(d) Identity

Answer

Answer: (d) Identity


Question 5.

On which day, International Women’s Day is celebrated

(a) 8 July

(b) 8 August

(c) 8 March

(d) 8 June

Answer

Answer: (c) 8 March


Question 6.

When someone is not given due recognition for a task or job they have done, they can feel _____

(a) De-valued

(b) Re-valued

(c) Pre-valued

(d) No-valued

Answer

Answer: (a) De-valued


Question 7.

This term is commonly used to describe the women’s work situation. It has emerged from a recognition that women typically labour both inside the home (housework) and outside.

(a) Double-work

(b) Double-labour

(c) Double-burden

(d) Double-recognition

Answer

Answer: (c) Double-burden


Question 8.

The government has passed laws that make it mandatory for organisations that have more than _________ employees to provide the facilities.

(a) 40 men

(b) 40 women

(c) 30 men

(d) 30 women

Answer

Answer: (d) 30 women


Question 9.

At what age did the boys of Samoan join older boys for learning outdoor jobs

(a) 6

(b) 9

(c) 13

(d) 10

Answer

Answer: (b) 9


Question 10.

Every year, on 14 August, several thousand people gather at Wagah on the border of _____ and hold a cultural programme.

(a) India and Pakistan

(b) India and Sri Lanka

(c) India and China

(d) India and Nepal

Answer

Answer: (a) India and Pakistan


Question 11.

From which class did the girls and boys go to separate school in a town in Madhya Pradesh

(a) From 5th class onwards

(b) From 6th class onwards

(c) From 7th class onwards

(d) From 8th class onwards

Answer

Answer: (b) From 6th class onwards


Question 12.

After the age of __________ or so, girls also went on fishing trips, worked in the plantations and learnt how to weave baskets.

(a) 9

(b) 14

(c) 12

(d) 18

Answer

Answer: (b) 14


Question 13.

When we do not treat people equally or with respect we are indulging in

(a) Devalued

(b) Discrimination

(c) Difference

(d) Double valued

Answer

Answer: (b) Discrimination


Question 14.

It is a social construct and cannot be determined by biological differences

(a) Sex

(b) Feminine

(c) Gender

(d) Masculine

Answer

Answer: (c) Gender


Question 15.

When we believe that people belonging to particular groups based on religion, wealth, language are bound to have certain fixed characteristics or can only do a certain type of work, we create a

(a) Prejudice

(b) Stereotype

(c) Discrimination

(d) Difference

Answer

Answer: (b) Stereotype


Question 16.

Rashsundari Devi (1800-1890), who was born in, which state some 200 years ago

(a) West Bengal

(b) Odisha

(c) Kerala

(d) Jharkhand

Answer

Answer: (a) West Bengal


Question 17.

Which method was adopted by the women is movement to fight for the women’s right

(a) Violence

(b) Campaigning

(c) Harassment

(d) War

Answer

Answer: (b) Campaigning


Question 18.

Which was a very important activity on the Samoan islands?

(a) Quarrying

(b) Fishing

(c) Mining

(d) Dairy farming

Answer

Answer: (b) Fishing


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 4 Growing up as Boys and Girls with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 7 Civics Growing up as Boys and Girls MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 4 Growing up as Boys and Girls with Answers below.