Read MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 4 Air with Answers

Author:

Check MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 4 Air with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 4 Air with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 7 Geography with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Air Class 7 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Air Class 7 MCQs Questions with Answers

Question 1.


_________ Pressure is associated with cloudy skies and wet weather and _________ pressure is associated with clear and sunny skies.


(a) Low, Normal


(b) Normal, High


(c) Low, High


(d) High, also High

Answer

Answer: (c) Low, High


Question 2.


Jet planes flying in the sky leave a ________ trail behind them


(a) Black


(b) Blue


(c) White


(d) Grey

Answer

Answer: (c) White


Question 3.


The standard unit of measuring temperature is


(a) Fahrenheit


(b) Meter


(c) Kelvin


(d) Celsius

Answer

Answer: (c) Kelvin


Question 4.


When water evaporates from land and different water bodies, it becomes


(a) Ice


(b) Snow


(c) Rain


(d) Water Vapour

Answer

Answer: (d) Water Vapour


Question 5.


Cold air is ________ than hot air


(a) Small and heavy


(b) Less denser and light


(c) Denser and heavy


(d) Small and light

Answer

Answer: (c) Denser and heavy


Question 6.


The _______ winds blow constantly throughout the year in a particular direction.


(a) Directional


(b) Local


(c) Permanent


(d) Seasonal

Answer

Answer: (c) Permanent


Question 7.


Carbon dioxide released in the atmosphere creates a


(a) Green house effect


(b) Carbon effect


(c) Earth effect


(d) Dioxide effect

Answer

Answer: (a) Green house effect


Question 8.


________ is this hour-to-hour, day to day condition of the atmosphere


(a) Wind


(b) Weather


(c) Season


(d) Climate

Answer

Answer: (b) Weather


Question 9.


As we ________ the layers of atmosphere, the pressure ______


(a) go up, rise


(b) go down, falls


(c) go down, does not change


(d) go up, falls

Answer

Answer: (d) go up, falls


Question 10.


Green plants use ________ to make their food and release ________


(a) Oxygen, helium


(b) Carbon dioxide, hydrogen


(c) Helium, hydrogen


(d) Carbon dioxide, oxygen

Answer

Answer: (d) Carbon dioxide, oxygen


Question 11.


What is released in the air from the burning of fuels?


(a) Carbon dioxide


(b) Helium


(c) Nitrogen


(d) Argon

Answer

Answer: (a) Carbon dioxide


Question 12.


Green House gas is


(a) Nitrogen


(b) Oxygen


(c) Ethane


(d) Carbon dioxide

Answer

Answer: (d) Carbon dioxide


Question 13.


Which of the following is not the types of rainfall


(a) Orographic rainfall


(b) Cyclonic rainfall


(c) Convectional rainfall


(d) Seasonal rainfall

Answer

Answer: (d) Seasonal rainfall


Question 14.


The degree of hotness and coldness of the air is known as


(a) Weather


(b) Temperature


(c) Climate


(d) Season

Answer

Answer: (b) Temperature


Question 15.


Which layer is almost free from clouds


(a) Troposphere


(b) Mesosphere


(c) Stratosphere


(d) Thermosphere

Answer

Answer: (c) Stratosphere


Question 16.


On the Celsius scale the water freezes at _______ and boils at ________


(a) 32ºC, 232ºC


(b) 10ºC, 90ºC


(c) 100ºC, 0ºC


(d) 0ºC, 100ºC

Answer

Answer: (d) 0ºC, 100ºC


Question 17.


Meteorites burn up in this layer on entering from the space


(a) Thermosphere


(b) Mesosphere


(c) Troposphere


(d) Stratosphere

Answer

Answer: (b) Mesosphere


Question 18.


Which is the second most plentiful gas in the air


(a) Nitrogen


(b) Argon


(c) Oxygen


(d) Hydrogen

Answer

Answer: (c) Oxygen


Question 19.


Our earth is surrounded by a huge blanket of


(a) Sand


(b) Air


(c) Plants


(d) Water

Answer

Answer: (b) Air


Question 20.


The air pressure is highest at


(a) Plain level


(b) Plateau level


(c) Sea level


(d) Mountain level

Answer

Answer: (c) Sea level


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 4 Air with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 7 Geography Air MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 4 Air with Answers below.