Read MCQ Questions for Class 8 History Chapter 3 Ruling the Countryside with Answers

Check MCQ Questions for Class 8 History Chapter 3 Ruling the Countryside with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 3 Ruling the Countryside with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 8 History with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Ruling the Countryside Class 8 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Ruling the Countryside Class 8 MCQs Questions with Answers

Question 1.

The Company tried many experiments to increase the land revenue. Name the Settlement system introduced in the Madras and Bombay presidencies ?

(a) Permanent Settlement System

(b) British Settlement System

(c) Ryotwari Settlement System

(d) Mahalwari Settlement System

Answer

Answer: (c) Ryotwari Settlement System


Question 2.

What is the literal meaning of the Greek word indikon?

(a) Blue

(b) Dye

(c) From India

(d) From England

Answer

Answer: (c) From India


Question 3.

In which year was the Permanent Settlement System started?

(a) 1900

(b) 1885

(c) 1890

(d) 1793

Answer

Answer: (d) 1793


Question 4.

In which year did Bengal witness the Great Famine?

(a) 1775

(b) 1770

(c) 1777

(d) 1778

Answer

Answer: (b) 1770


Question 5.

Why was there a popular demand for Indian indigo in Italy, France and Britain?

(a) India was the biggest producer of indigo and no other country produced indigo

(b) There was a ban on indigo import in other countries

(c) Indigo imports were tax free

(d) Indigo was used to dye cloth and there was a huge demand

Answer

Answer: (d) Indigo was used to dye cloth and there was a huge demand


Question 6.

A few statements with respect to the Bengal economy after the Company had become the Diwan are given. Pick out the one that is not applicable to the Bengal economy.

(a) The Bengal economy thrived and progressed.

(b) Artisanal production and agricultural cultivation showed signs of collapse

(c) The artisans started deserting villages as they were forced to sell their goods to the Company at low prices

(d) Peasants were unable to pay the dues that were being demanded from them

Answer

Answer: (a) The Bengal economy thrived and progressed.


Question 7.

From the given possibilities, which year did the British introduce the Permanent Settlement of Bengal?

(a) 1793

(b) 1800

(c) 1815

(d) 1780

Answer

Answer: (a) 1793


Question 8.

A set of statements on how the Permanent Settlement system was advantageous to the British are given below. Pick out the one that is not applicable

(a) The revenue amount was not a fixed one and the zamindars did not benefit from increased production from the land.

(b) The rajas and taluqdars were recognized as zamindars.

(c) The British could get a continuous flow of revenue .

(d) This system created a new class of landlords who were loyal to the British.

Answer

Answer: (a) The revenue amount was not a fixed one and the zamindars did not benefit from increased production from the land.


Question 9.

From among the regions mentioned below, which region introduced the Mahalwari Settlement System in 1822 ?

(a) Bombay

(b) Madras

(c) Bihar

(d) Uttar Pradesh

Answer

Answer: (d) Uttar Pradesh


Question 10.

What do you mean by nij and ryoti?

(a) The two main trading centres of indigo

(b) The two main areas where indigo was cultivated in India

(c) The two important systems of indigo cultivation

(d) The two main sets of zamindars

Answer

Answer: (c) The two important systems of indigo cultivation


Question 11.

What happened in 1770 in Bengal so that one-third of the population was wiped out?

(a) The British shipped a lot of locals to Britain and the met with an accident.

(b) Robert Clive had to wage a battle with the locals and killed many .

(c) The British and the French had a war in Bengal and many were killed .

(d) Due to a terrible famine, ten million people in Bengal were wiped out.

Answer

Answer: (d) Due to a terrible famine, ten million people in Bengal were wiped out.


Question 12.

Who are called the ryots?

(a) The landlords

(b) The women worker who used to carry indigo plant to the vats

(c) The cultivators or the peasants who actually worked on the land

(d) The village headmen who controlled the village land

Answer

Answer: (c) The cultivators or the peasants who actually worked on the land


Question 13.

Name the Englishman who introduced the Mahalwari Settlement System as a substitute to the e Permanent Settlement System.

(a) Thomas Munro

(b) Holt Mackenzie

(c) H T Colebrook

(d) Alexander

Answer

Answer: (b) Holt Mackenzie


Question 14.

How did the Company ask the Rajas to collect revenue?

(a) Rajas had to give it in the form of jewellery and gold

(b) Rajas had to give it from their treasury.

(c) Rajas had to raise revenue by selling their own land .

(d) Rajas had to collect rent from the peasants and pay revenue to the Company

Answer

Answer: (d) Rajas had to collect rent from the peasants and pay revenue to the Company


Question 15.

Given below are some points with regard to the nij cultivation of indigo. Select the one that is not related to the nij cultivation

(a) The planters produced indigo in the lands that he directly controlled.

(b) Planters cultivated in lands either bought by them or rented it from other zamindars and produced indigo by directly employing hired labourers

(c) Planters needed large areas in compact blocks to cultivate indigo

(d) The planters were forced to sign a contract , an agreement (satta)

Answer

Answer: (d) The planters were forced to sign a contract , an agreement (satta)


Question 16.

Why many Scotsmen and Englishmen came to India and became planters ?

(a) Many rich landlords lost their interest in cultivation, so the Scotsmen and Englishmen became planters to invoke interest among the landlords

(b) The British relaxed rules for the private ownership of land to the Scotsmen and Englishmen, so they thought they could reap huge profits by cultivating crops.

(c) Attracted by the prospect of high profits of indigo,they invested money in indigo cultivation and became planters.

(d) Many Indian farmers auctioned their land because they could not pay the revenue , so the Scottish and Englishmen thought they could become planters and cultivate any crop

Answer

Answer: (c) Attracted by the prospect of high profits of indigo,they invested money in indigo cultivation and became planters.


Question 17.

Under the Mahalwari system, the estimated revenue of each plot within a village was added up to calculate the revenue that each mahal had to pay. From the given list of options, which one is closest in meaning to the word mahal ?

(a) Landlord(s)

(b) Zamindar(s)

(c) Tenant(s)

(d) Village(s)

Answer

Answer: (d) Village(s)


Question 18.

What was the chief advantage of the Company when appointed as the Diwan of Bengal?

(a) The Company helped the artisans to sell their goods at higher prices

(b) Agricultural production saw an increase in Bengal.

(c) The Company became the chief financial administrator of the territory under its control and they could raise revenue

(d) The Company could trade to whichever country they wanted.

Answer

Answer: (c) The Company became the chief financial administrator of the territory under its control and they could raise revenue


Question 19.

Who among the following introduced the Ryotwari Settlement system ?

(a) Thomas Munro

(b) Holt Mackenzie

(c) Lord Dalhousie

(d) Lord Cornwallis

Answer

Answer: (a) Thomas Munro


Question 20.

According to the terms of the Permanent Settlement, who were recognized as zamindars?

(a) Village heads

(b) Farmers and Peasants

(c) Rajas and Taluqdars

(d) British officers

Answer

Answer: (c) Rajas and Taluqdars


Question 21.

A set of statements with respect to the ryot cultivation of indigo is given below. Select the one that is not applicable to the ryot cultivation.

(a) The planter provided the seed and the drill, while the cultivators prepared the soil, sowed the seed and looked after the crop.

(b) The planters were forced to sign a contract, an agreement (satta)

(c) Those who signed the contract got cash advances from the planters at low rates of interest to produce indigo.

(d) The planters produced indigo in the lands that he directly controlled.

Answer

Answer: (d) The planters produced indigo in the lands that he directly controlled.


Question 22.

From the given dates, on which date did the Mughal emperor appoint the East India Company as the Diwan of Bengal?

(a) On 12 August 1750

(b) On 12 August 1780

(c) On 12 August 1765

(d) On 12 August 1700

Answer

Answer: (c) On 12 August 1765


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 3 Ruling the Countryside with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 8 History Ruling the Countryside MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 8 History Chapter 3 Ruling the Countryside with Answers below.