Read MCQ Questions for Class 8 History Chapter 9 Women, Caste and Reform with Answers

Check MCQ Questions for Class 8 History Chapter 9 Women, Caste and Reform with Answers from CBSE section on e akhabaar

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 9 Women, Caste and Reform with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 8 History with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Women, Caste and Reform Class 8 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Women, Caste and Reform Class 8 MCQs Questions with Answers

Question 1.

With respect to ancient India, a list of statements related to the untouchables are given below. Point out the one that is not true.

(a) They were not allowed to draw water from the wells used by the upper castes

(b) They were not considered as inferior human beings

(c) They were not allowed to bathe in ponds where the upper caste bathed

(d) They were not allowed to enter temples

Answer

Answer: (b) They were not considered as inferior human beings


Question 2.

Who translated an old Buddhist text that was critical of caste.

(a) Pandita Ramabai

(b) Tarabai Shinde

(c) Raja Ram Mohan Roy

(d) Jyotirao Phule

Answer

Answer: (c) Raj Ram Mohan Roy


Question 3.

Followers of Brahmo Samaj started another one in Bombay in 1867. Name this Samaj that fought against social customs like child marriage and remarriage for widows.

(a) Ramakrishna Mission

(b) Theosophical Society

(c) Prarthana Samaj

(d) Arya Samaj

Answer

Answer: (c) Prarthana Samaj


Question 4.

Name the important women personality who wrote and published a book Stripurushtulna, criticising the social differences between men and women

(a) Sarojini Naidu

(b) Mumtaz Ali

(c) Tarabai Shinde

(d) Rama Bai Ranade

Answer

Answer: (c) Tarabai Shinde


Question 5.

Among the following, which class belonged to the traders and money lenders

(a) Brahmans

(b) Shudras

(c) Vaishyas

(d) None of these

Answer

Answer: (c) Vaishyas


Question 6.

Name the person who founded the Theosophical Society in India.

(a) Madame Blavatsky and Col

(b) Sarojini Naidu

(c) Rama Bai Ranade

(d) Raja Ram Mohan Roy

Answer

Answer: (a) Madame Blavatsky and Col


Question 7.

Montheism means

(a) Belief in many gods

(b) Widow remarriage

(c) Belief in one god

(d) Child Marriage

Answer

Answer: (c) Belief in one god


Question 8.

Name the uppermost caste in the social ladder that existed in ancient India

(a) Kshatriyas

(b) Shudras

(c) Vaishyas

(d) Brahmans

Answer

Answer: (d) Brahmans


Question 9.

Name the class that belonged to the lower most strata in the social ladder of ancient India

(a) Brahmans

(b) Kshatriyas

(c) Vaishyas

(d) Shudras

Answer

Answer: (d) Shudras


Question 10.

In which language women of the aristocratic Muslim households of North India learnt to read and write the Koran?

(a) Persian

(b) Hindi

(c) Arabic

(d) English

Answer

Answer: (c) Arabic


Question 11.

Under which Governor General did Raja Ram Mohan Roy initiative to ban Sati?

(a) Lord Mountbatten

(b) William Bentick

(c) Lord Dalhousie

(d) Lord Ripon

Answer

Answer: (b) William Bentick


Question 12.

The Mohammedan Anglo Oriental College was founded by

(a) Muhammad Ali

(b) Shaukat Ali

(c) Sayyid Ahmed Khan

(d) Deoband School

Answer

Answer: (c) Sayyid Ahmed Khan


Question 13.

Where did the first primary school for girls start at?

(a) Kanpur

(b) Maharashtra

(c) Aligarh

(d) Bhopal

Answer

Answer: (b) Maharashtra


Question 14.

Few important points with respect to Raja Ram Mohan Roy are given below. Select the one that is not true.

(a) Through Brahmo Samaj he attempted to reform Hindu society

(b) Rajaram Mohan Roy encouraged the study of local languages and wanted to abolish Western education.

(c) He tried to show through his writings that the practice of widow burning had no sanction in ancient texts.

(d) Rabindranath Tagore called him as the Father of Indian Renaissance

Answer

Answer: (b) Rajaram Mohan Roy encouraged the study of local languages and wanted to abolish Western education.


Question 15.

Name the social reformer who worked for the upliftment of women in Maharashtra

(a) Jyotirao Phule

(b) Rama Bai Ranade

(c) Syed Ahmed Khan

(d) Annie Besant

Answer

Answer: (a) Jyotirao Phule


Question 16.

Name the personality, from the list given below, who secretly learned to read and write in the flickering light of candles at night.

(a) Rashsundari Debi

(b) Ragma Bai Ranade

(c) Annie Besant

(d) Sarojini Naidu

Answer

Answer: (a) Rashsundari Debi


Question 17.

His support for women upliftment made him pass the Widow Remarriage Act of 1856. Who is being referred to here?

(a) Keshab Chandra Sen

(b) Bankim Chandra Chatterjee

(c) Ishwara Chandra Vidyasagar

(d) Dadabai Naoroji

Answer

Answer: (c) Ishwara Chandra Vidyasagar


Question 18.

Who was the important reformer who reinterpreted verses from the Koran to argue for women’s education

(a) Mumtaz Ali

(b) Annie Besant

(c) Rashsundari Debi

(d) Sarojini Naidu

Answer

Answer: (a) Mumtaz Ali


Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 9 Women, Caste and Reform with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 8 History Women, Caste and Reform MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Post your comments about MCQ Questions for Class 8 History Chapter 9 Women, Caste and Reform with Answers below.