Check MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals with Answers from CBSE section on e akhabaar
We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 8 Science with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Reproduction in Animals Class 8 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.
Reproduction in Animals Class 8 MCQs Questions with Answers
Choose the correct option.
Question 1.
The number of modes by which animals reproduce are
(a) two
(b) three
(c) four
(d) none of these
Answer
Answer: (a) two
Question 2.
Binary fission is observed in
(a) Hydra
(b) yeast
(c) Amoeba
(d) human being
Answer
Answer: (c) Amoeba
Question 3.
Asexual reproduction is observed in
(a) cow
(b) buffalo
(c) sponge
(d) hen
Answer
Answer: (c) sponge
Question 4.
In Hydra, the mode of reproduction is
(a) asexual
(b) sexual
(c) both (a) and (b)
(d) none of these
Answer
Answer: (c) both (a) and (b)
Question 5.
The animals that produce new young ones are called
(a) viviparous
(b) oviparous
(c) both
(d) none of these
Answer
Answer: (a) viviparous
Question 6.
The male gamete or sperm consists of
(a) three parts
(b) two parts
(c) four parts
(d) none of these
Answer
Answer: (a) three parts
Question 7.
Ovum or eggs are formed in
(a) ovary
(b) testes
(c) penis
(d) oviduct
Answer
Answer: (a) ovary
Question 8.
Internal fertilisation takes place
(a) inside male body
(b) inside female body
(c) outside female body
(d) outside male body
Answer
Answer: (b) inside female body
Question 9.
In humans, the development of fertilised egg takes place in the
(a) ovary
(b) oviduct
(c) testis
(d) uterus
Answer
Answer: (d) uterus
Question 10.
The cell formed after fertilisation is called
(a) embryo
(b) foetus
(c) zygote
(d) egg
Answer
Answer: (c) zygote
Question 11.
The fusion of sperm and ova usually occur in the
(a) ovary
(b) uterus
(c) testes
(d) oviduct
Answer
Answer: (d) oviduct
Question 12.
Sets of reproductive terms are given below. Choose the set that has an incorrect combination.
(a) Sperm, testis, sperm duct, penis
(b) Menstruation, egg, oviduct, uterus
(c) Sperm, oviduct, egg, uterus
(d) Ovulation, egg, oviduct, uterus
Answer
Answer: (c) Sperm, oviduct, egg, uterus
Question 13.
Which of the following shows external fertilisation?
(a) Frog
(b) Human being
(c) Cow
(d) Hen
Answer
Answer: (a) Frog
Question 14.
Which one of the following is not a part of female reproductive organs?
(a) Uterus
(b) Ovary
(c) Oviduct
(d) Penis
Answer
Answer: (d) Penis
Question 15.
In the list of animals given below, hen is the odd one out.
‘human being, cow, dog, hen’
The reason for this is
(a) it undergoes internal fertilisation
(b) it is oviparous
(c) it is viviparous
(d) it undergoes external fertilisation
Answer
Answer: (b) it is oviparous
Question 16.
Animals exhibiting external fertilisation produce a large number of gametes. Pick the appropriate reason from the following
(a) The animals are small in size and want to produce more offsprings.
(b) Food is available in plenty in water.
(c) To ensure better chance of fertilisation.
(d) Water promotes production of large number of gametes.
Answer
Answer: (c) To ensure better chance of fertilisation.
Question 17.
Which is not a viviparous animal?
(a) Human being
(b) Cow
(c) Dog
(d) Butterfly
Answer
Answer: (d) Butterfly
Question 18.
Budding occurs in
(a) Amoeba
(b) dog
(c) Paramecium
(d) yeast
Answer
Answer: (d) yeast
Question 19.
The female gamete is called
(a) ova
(b) sperm
(c) zygote
(d) uterus
Answer
Answer: (a) ova
Question 20.
The male gamete is called
(a) sperm
(b) ova
(c) embryo
(d) zygote
Answer
Answer: (a) sperm
Fill in the Blanks
Question 1.
…………… is the process that ensures continuity of life on earth.
Answer
Answer: Reproduction
Question 2.
……………. are the cells involved in sexual reproduction.
Answer
Answer: Gametes
Question 3.
The animals which lay eggs are called …………….
Answer
Answer: oviparous
Question 4.
The animals which give birth to young ones are called …………….
Answer
Answer: viviparous
Question 5.
……………. is the process of fusion of gametes.
Answer
Answer: Fertilisation
Question 6.
The process of reproduction involving fusion of male and female gametes is called ……………. reproduction.
Answer
Answer: sexual
Question 7.
The testes produce the male gametes called …………….
Answer
Answer: sperms
Question 8
Sperms are ……………. in size.
Answer
Answer: very small
Question 9.
Sperm is a ……………. cell.
Answer
Answer: single
Question 10.
The female reproductive organ consists of ……………. , ……………. and …………….
Answer
Answer: ovaries, oviduct, uterus
Question 11.
The ovary produces female gamete called …………….
Answer
Answer: ova (egg)
Question 12.
An ova or egg is a ……………. cell.
Answer
Answer: single
Question 13.
…………… is a fertilised egg.
Answer
Answer: Zygote
Question 14.
Internal fertilisation takes place inside …………….
Answer
Answer: emale body
Question 15.
Babies born through ……………. technique are called test tube babies.
Answer
Answer: IVF
Question 16.
…………… fertilisation takes place outside the female body.
Answer
Answer: External
Question 17.
Fertilisation results in the formation of ……………. and …………….
Answer
Answer: zygote, embryo
Question 18.
All living organisms have the power to …………….
Answer
Answer: reproduce
Question 19.
……………. produces sperm in male.
Answer
Answer: Testes
Question 20.
In ……………. reproduction only a single parent is involved.
Answer
Answer: asexual
True or False
Question 1.
Zygote is an unfertilised egg.
Answer
Answer: False
Question 2.
External fertilisation occurs in frog.
Answer
Answer: True
Question 3.
An embryo is made up of multicells.
Answer
Answer: True
Question 4.
Amoeba reproduces by budding.
Answer
Answer: False
Question 5.
Fertilisation is not necessary in asexual reproduction.
Answer
Answer: True
Question 6.
Each sperm is multicellular.
Answer
Answer: False
Question 7.
A new young one is developed from a cell called gamete.
Answer
Answer: False
Question 8.
Cloning is a sexual reproduction method in any living organisms.
Answer
Answer: False
Question 9.
Viviparous animals give birth to young ones.
Answer
Answer: True
Question 10.
Male gametes are sperms.
Answer
Answer: True
Question 11.
Female gametes are ovum.
Answer
Answer: True
Question 12.
Starfish reproduces by external fertilisation.
Answer
Answer: True
Question 13.
Two individuals are needed for sexual reproduction.
Answer
Answer: True
Question 14.
Internal fertilisation occurs in dogs and cats.
Answer
Answer: True
Question 15.
An embryo grows in uterus.
Answer
Answer: True
Match the following
Column I | Column II |
1. Fission of male and female gametes | (a) Frog |
2. External fertilisation | (b) Fertilisation |
3. Female gametes | (c) Lay eggs |
4. Oviparous | (d) Asexual reproduction |
5. Single parent | (e) Ovum |
6. Main female reproductive organ | (f) Sperm |
7. Amoeba | (g) Ovary |
8. Yeast | (h) Binary fission |
9. Cloned sheep | (i) Budding |
10. Testes | (j) Dolly |
Answer
Answer:
Column I | Column II |
1. Fission of male and female gametes | (b) Fertilisation |
2. External fertilisation | (a) Frog |
3. Female gametes | (e) Ovum |
4. Oviparous | (c) Lay eggs |
5. Single parent | (d) Asexual reproduction |
6. Main female reproductive organ | (g) Ovary |
7. Amoeba | (h) Binary fission |
8. Yeast | (i) Budding |
9. Cloned sheep | (j) Dolly |
10. Testes | (f) Sperm |
Hope the information shed above regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals with Answers Pdf free download has been useful to an extent. If you have any other queries of CBSE Class 8 Science Reproduction in Animals MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.
Post your comments about MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals with Answers below.